Udgivet i

Proteinbarer vs. måltidserstatninger: Hvad er bedst?

At navigere gennem supermarkedets gange, fyldt med en overflod af valgmuligheder, kan det være svært at finde ud af om man skal vælge mellem proteinbarer eller måltidserstatninger. Proteinbarer lokker med løfter om en sundere livsstil, men er de virkelig den ideelle løsning?

“Måltidserstatninger kan fungere både som en måltidserstatning og som en snack i stedet for en proteinbar” Læs længere nede i artiklen hvorfor.

Det kan være fristende at vælge en proteinbar frem for en måltidserstatning.

Mange proteinbarer anviser at de har et højt fiberindhold og lavt kalorieindhold og det præsenterer proteinbarer sig som et godt valg. Imidlertid ligger den kritiske forskel i deres ernæringsmæssige sammensætning, der er afgørende for at opnå ens vægttabsmål.

Måltidserstatning En proteinbar med superkræfter

Muligheder med måltidserstatninger, herunder shakes, barer eller Ready to Drink (RTD), dukker op som den ultimative tidsbesparende løsning. Skræddersyet til travle dage, hvor du ikke har tid til at lave mad eller spise et komplet måltid. De kan også indtages som et sundt og nærende mellemmåltid og tilbyde en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler med alle essentielle næringsstoffer, din krop har brug for.

Den korrekte sammensætning af en måltidserstatning – gældende for hele EU er:

  • Energiindholdet må ikke være mindre end 200 kcal og må ikke overstige 250 kcal pr. måltid.
  • Fedtindhold og sammensætning, den mængde energi, der kommer fra fedtstoffer, må ikke overstige 30 % af produktets samlede energiindhold. Linolsyreindholdet (i form af glycerider) må ikke være mindre end 1 g.
  • Proteinindhold og sammensætning i fødevaren må ikke være mindre end 25 % og ikke mere end 50 % af produktets samlede energiindhold.
  • Vitaminer og mineraler skal give mindst 30 % af de næringsstofreferenceværdier (NRV) pr. måltid. Kalium må ikke indeholde mere end 350 mg magnesium i den samlede daglige ration

Ernæringsmæssige indehold skal tydeligt vises på emballagen.

Produkter, der opfylder ovenstående kriterier, kan på emballagen hævde, at de tilbyder vægtkontrol ved måltidserstatning og kan lovligt sige:

  • Erstatning af to daglige måltider i en energireduceret diæt med måltidserstatninger bidrager til vægttab/vægtreduktion.
  • Erstatning af et dagligt måltid i en energireduceret diæt med en måltidserstatning bidrager til vedligeholdelse af vægten efter vægttabet.

Proteinbarer – værd at vide

Det kan være forvirrende at holde styr på alle proteinbarer eftersom de både kan benyttes til din daglige kost, hvad enten det er som en hurtig morgenmad, en før- eller efter træningssnack eller et mellemmåltid i løbet af dagen.

Det vigtigt at bemærke at proteinbarer kan variere meget i størrelse, ingredienser og næringsværdier. Derfor er det vigtigt at læse ernærings- og ingredienslisterne nøje for at identificere forskellene.

Nogle barer kan veje så lidt som 20 g, mens andre vejer 70 g. Kalorieindholdet grundet sukker- og fedtindholdet kan variere dramatisk fra så lidt som 60 kcal pr. bar til næsten 300 kcal pr. bar Derudover har proteinbarer typisk mellem 7-25 gram protein pr. bar.

Proteinbarer kan forekomme som en hurtig løsning, men de mangler ofte den omfattende ernæring, som måltidserstatninger tilbyder. Mens de praler af højt proteinindhold, kommer de ofte til kort på andre essentielle næringsstoffer. Proteinbarer kan dog være en praktisk og fin løsning til at opfylde snacking eller understøtte muskelopbygning efter behov.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at proteinbarer ikke er underlagt de samme strenge standarder for ernæringsmæssig sammensætning som måltidserstatninger.

Selvom enkelte proteinbarer opfylder kriterierne for f.eks. for et passende proteinindhold, opfylder de ikke andre strenge ernæringsmæssige krav, sammenlignet med måltidserstatningsprodukter skal overholde. Derfor bør de ikke betragtes som et komplet alternativ til et balanceret måltid.

Derfor sikrer en måltidserstatning en bedre næringssammensætning

Det er vigtigt at huske på, at måltidserstatninger er beregnet til at erstatte et fuldt måltid og indeholder en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Hvis du sommetider udskifter et måltid med en proteinbar, er der ingen grund til bekymring. Men hvis denne udskiftning bliver en regelmæssig vane, kan det have betydelige konsekvenser. Eftersom en ”bar” kræver nødvendig gennemlæsning af næringsindholdet og opfylder ikke altid nok næring.

Derfor kan du risikere at få enten for få eller for mange kalorier til at støtte et fornuftigt vægttab eller vægtvedligeholdelse, og dit indtag af vigtige vitaminer og mineraler kan blive utilstrækkeligt og kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed på længere sigt.

Hvad er konsekvenserne ved at erstatte et almindeligt måltid med en proteinbar?

Træf nogle informerede valg

Mine anbefalinger som klinisk diætist


Som klinisk diætist fremhæver jeg konsekvent valget af måltidserstatninger frem for proteinbarer. Måltidserstatninger kan fungere både som en måltidserstatning og som en snack i stedet for en proteinbar. De repræsenterer et sundere alternativ og udgør ‘smart food’. En måltidserstatning skal opfylde ernæringsmæssige krav ved at indeholde mindst 30% af de daglige vitaminer og mineraler, din krop har brug for.

Derfor er det afgørende at skelne mellem forskellene og vælge en måltidserstatningsshake, bar eller færdigblandet shake frem for en konventionel proteinbar. Hvis du lejlighedsvis erstatter et måltid med en proteinbar, er der ingen umiddelbar grund til bekymring. Dog kan en hyppig udskiftning føre til et utilstrækkeligt eller overdrevent kalorieindtag for fornuftigt vægttab, samtidig med at det også kompromitterer indtaget af essentielle vitaminer og mineraler.

Den overordnede anbefaling er at holde sig til måltidserstatninger, der er specifikt designet til at lette vægtkontrol og give alle de nødvendige næringsstoffer for at opretholde generel sundhed.

Kilder:

Skal du have en med på farten?

Prøv vores One Meal pakke hvor du selv kan vælge de One Meal-produkter du foretrækker, for at starte din nye, sundere livsstil.

Du får:

  • Et alternativ med lavt kalorieindhold.
  • Nemme måltid på farten.
  • Måltider der indeholder alle de proteiner, fibre, vitaminer og mineraler, du har brug for i ét måltid
  • Et løsning der er ideel til både vægttab og vægtkontrol.

Udgivet i

Tab dig hurtigt

Vil du gerne smide de overflødige kilo, og har du brug for en effektiv og sikker løsning? Så læs videre her. Lige her fortæller vi dig nemlig meget mere om, hvordan du kan komme overvægten til livs på en nem og effektiv måde, hvor du samtidig ikke skal gå på kompromis med smag og den rette mængde af næringsstoffer til kroppen. Tab dig hurtigt, og få endnu mere ud af livets store glæder.

At tabe sig hurtigt er ikke givet på forhånd

I dag er over halvdelen af danskerne overvægtige på grund af for meget mad, forkert kost og en stillesiddende hverdag. Mange tror, at træningen kan gøre udslaget, men det er langt fra sandheden. Faktisk lyder det, at hele 90 % af dit vægttab sker gennem kosten, hvor de sidste 10 % består af træning.

Den optimale kombination er selvfølgelig gode kostvaner og godt med motion. Derfor skal du kigge på dine kostvaner, hvis du vil i mål med dit vægttab hurtigt. Her findes der mange forskellige muligheder for at gå i gang med et vægttab nu, men det er samtidig vigtigt at væbne sig med tålmodighed. Vores kroppe reagerer nemlig forskelligt på vægttab, og derfor vil nogle opleve et hurtigt vægttab på en uge, mens andre skal bruge lidt længere tid – selv med den samme kostplan.

Årsagen er ganske enkelt, at vores kroppe er forskellige. Faktorer som stofskifte og forbrænding spiller også en rolle, når det kommer til vægttab.

Tab dig hurtigt: Hvordan taber man sig?

Når du gerne vil tabe dig hurtigt, gælder det om at finde den rette balance mellem sund kost og træning. Din kost er afgørende for, at du kan komme i mål med vægttabet, og derfor skal du selvfølgelig kigge på denne først.

Der findes mange forskellige kostråd, slankekure og andre muligheder i dag. For dig handler det om at finde præcis den, der passer bedst til dit behov, og hvad, du synes, der er vigtigt for at bibeholde samme livskvalitet under dit vægttab. Giver du afkald på for meget, kan det nemlig blive en sur tjans at komme igennem, og samtidig bliver det sværere for dig at holde vægten efterfølgende.

Tab dig hurtigt: Vægttab med VLCD

Ønsker du et hurtigt vægttab? Så tab dig hurtigt med en VLCD kur. Her får du nemlig mulighed for at opnå et hurtigt vægttab, hvor du simpelt og enkelt kommer kiloene til livs. En VLCD kur består af en kost med et lavt kalorieindhold, der fungerer som en total fuldkosterstatning uden at gå på kompromis med lækker smag.

Her får du mulighed for at tabe dig hurtigt uden at bruge en masse tid og energi på at finde de rette dagligvarer i supermarkedet og bruge timevis på madlavning. Desuden er der intet madspild, når du vælger en VLCD kur, der er nøje afmålt i pakningerne. Kosten består både af shakes, supper og varme måltider, og kosten er fordelt over seks daglige portioner, så du får mad og fylde i maven jævnligt i løbet af en hel dag. Du får samtidig alle de rigtige næringsstoffer og det, kroppen har brug for, selvom du kun indtager 800 kalorier om dagen.

Tab dig hurtigt, og få mere livskvalitet

Tab dig hurtigt, og få mere ud af livet. Så enkelt kan det på mange måder siges. For når du er i mål med dit vægttab, vil du ikke kun blive gladere for dit eget spejlbillede. Du vil også få mere energi og overskud til at gøre alt det, du elsker. Det er selvfølgelig vigtigt, at du altid husker på, at selvom du vil tabe dig hurtigt, kræver et vægttab vedligeholdelse. Derfor må du ikke falde tilbage i de gamle vaner, når du har nået dit mål, hvis du vil have succes med at holde vægten på længere sigt. Men med et hurtigt og sikkert vægttab, bliver du også motiveret til at fortsætte de gode vaner, i stedet for at give op, fordi du ingen resultater ser

Udgivet i

Keto-diæt kan hjælpe til vægttab

I forbindelse med at smide nogle kg og forbrænde noget kropsfedt, er der ’mange veje til Rom’. Du kan finde frem til mange forskellige typer af slankekure, som alle har det til fælles, at kiloene ofte finder tilbage på kroppen igen, når slankekuren ikke længere følges. I dette blogindlæg gør vi dig klogere på det koncept, der hedder keto-diæt. Keto er ikke en slankekur, men nærmere en ny måde at tænke sin mad på – og det er derfor snarere en livsstilsændring end en midlertidig kur.

Hvis du læser videre her, gør vi dig klogere på, hvad en keto-kur er, og hvad man må spise på keto. Vi fortæller også meget mere om, hvad du kan forvente, hvis du har lyst til at lave en vedvarende ændring i din måde at se ernæring på.

Hvad er keto-diæt?

’Keto’ er en forkortet udgave af ordet ’ketose’. Ketose går ud på, at man ved at mindske sit daglige kulhydratindtag til ca. 20-30 gram får kroppen til at udnytte sine fedtlagre som det primære brændstof, der skal få organismen til at fungere. Ved en traditionel diæt udgør kulhydrater som fx brød, pasta og ris en stor del af et måltid. Her udnytter kroppen den mængde energi, der skal til for at holde dig sund og rask, mens overskydende energi bliver lagret.

Med en keto-diæt, eller ketogen diæt, tvinges kroppen så at sige til at tænke i nye baner og finde energi fra andre kilder, nemlig kroppens lager af fedt. At opnå en fysisk tilstand, hvor kroppen bruger fedt som den primære energikilde, kaldes ketose.

Hvad må jeg spise på en keto-diæt?

Mens kulhydratindtaget altså skal være ret lavt i forbindelse med keto-vægttab, skal kroppen naturligvis stadig have noget brændstof at køre på. I praksis betyder det, at der også skal tilføjes noget fedt. På den måde kører kroppen på fedt i stedet for kulhydrater og har noget at forbrænde, så krop og hjerne stadig kan fungere optimalt.

Keto-diæt handler altså om at vænne kroppen til at forbrænde på en ny måde ved at holde sukker og stivelse på et absolut dagligt minimum. Med sukker taler vi her ikke kun om almindeligt raffineret hvidt sukker, men også fødevarer med et højt naturligt indhold af sukker. Det kunne for eksempel være frugt pga. frugtsukker (fruktose) og mælk pga. mælkesukker (laktose). Hvad man ikke må spise på keto-diæt er fx også brød, pasta og andre stivelsesholdige produkter.

Hvad du til gengæld skal have stort fokus på ved en keto-diæt, er, at du skal spise flere fede fødevarer – fx fløde, ost og smør, planteolier (gerne oliven eller avokado), nødder og fede kødtyper som okse og svin. Okse- og svinekød er også med til at holde et højt proteinniveau i kroppen, hvilket hjælper til at holde musklerne stærke og velbevarede, ligesom animalsk protein er en primær byggesten til at bygge ny muskelmasse. Andre proteinkilder, der også er vigtige på en keto-diæt, er fisk, skaldyr, æg og fjerkræ.

Hvor frugt ikke hører til i en keto-diæt, er det omvendt meget vigtigt, at du stadig har et stort indtag af planter i form af grove grøntsager. Det kunne eksempelvis være masser af ærter, blomkål (fx som erstatning for ris) og broccoli.

Hvordan laver jeg en keto-madplan?

Men hvordan kan en dag se ud, hvis man vælger at spise efter en keto-diæt, og hvad er keto-mad for en størrelse. Herunder gør vi klogere på, hvad man kan spise til fx keto-morgenmad, keto-aftensmad eller nogle lækre keto-snacks i løbet af dagen.

Hvis du vil spise keto til morgenmad, er der mange forskellige muligheder på en keto-diæt. Hvis du alligevel er typen, der ikke er sulten om morgenen, er den nemmeste løsning blot at springe morgenmaden over. Din krop er fedtforbrændende fra nattens faste og vil fortsætte sådan, indtil du spiser noget.

Men er du sulten om morgenen og har en lang cykeltur på arbejde, kan det være en god idé at få noget mad i maven. Mange synes, det er lækkert med æg om morgenen, og de kan jo laves i alverdens forskellige versioner. Ellers er det let at røre noget makrel, laks eller tun med noget mayonnaise eller fed creme fraiche, måske suppleret med lidt grønt, og på den måde få en mættende keto-morgenmad uden det store arbejde.

Er du typen, der ofte bliver snacksulten i løbet af dagen, skal du også tænke i lidt andre baner, hvis du gerne vil følge keto-diætens kostplan. Det er nemlig ikke optimalt at tage et stykke frugt eller en myslibar på farten, hvis du gerne vil opnå et vægttab med keto. Derimod kan du prøve dig frem med et kogt æg, noget ost, en håndfuld nødder eller en kop kaffe med kokosolie.

For de fleste vil det nok være keto-aftensmaden, der vil virke mest overskuelig, fordi det i forvejen her er mere naturligt at spise fødevarer som kød og grøntsager. Nogle tænker også på, hvad de må drikke på keto, og her er tommelfingerreglen, at du skal holde dig fra de søde drikkevarer som juice, sodavand og saftevand. Du skal også være påpasselig med alkohol, da det hindrer fedtforbrændingen, og du kan desuden opleve at blive mere påvirket end normalt, hvis du er på keto-diæt.

Hvis du vil blive klogere på kostplaner, kan du læse mere her. Vi har også samlet en masse opskrifter, du kan blive inspireret af.

Opnå vægttab med keto

Har du ligesom mange andre mennesker et ønske om at tabe dig, kan keto-mad måske være løsningen for dig. Mange vil opleve, at der hurtigt opstår resultater på vægten, hvis man skærer stort set alle kulhydrater væk fra sin kost. Det kan være en god motivationsfaktor for at fortsætte og komme et skridt tættere på sit mål.

Uanset hvad du kaster dig ud i, er det vigtigt altid at undersøge, hvad det er, du har foran dig, og om det er noget for dig. Det samme gør sig gældende i denne sammenhæng, hvor du skal være ekstra opmærksom, hvis du har andre fysiske udfordringer end blot overvægt. Er du eksempelvis hjertepatient, skal du have øje for, at en keto-diæt har store mængder fedt i sig, umættet såvel som mættet. Det kan øge risikoen for hjertesygdomme, bl.a. igennem et forhøjet kolesteroltal. Tal derfor altid med din læge hvis du påtænker en større ændring i din kost.

Men er du almindeligt sund og rask, kan et keto-vægttab være startskuddet til at få din krop til at benytte kropsfedtet som brændsel i stedet for kun at lagre det til magre tider. Begynder du helt generelt at tænke over, hvordan du sammensætter dine måltider, øger du dine chancer for at opnå det vægttab, du ønsker. Og opnår du ketose, kan du også forvente at se fedtforbrændende resultater.

Vi håber, du er blevet klogere på, hvad keto-diæt er i dette blogindlæg, og at du har fået en idé om, hvorvidt det kan være noget for dig at holde igen med stivelse og sukker og erstatte det med protein- og fedtrige næringskilder sammen med grove, lækre og mættende grøntsager.

Udgivet i

Værd at vide om kostplaner

Går du og overvejer at lægge en kostplan? Så skal du læse med her. I dette blogindlæg vil vi nemlig guide dig igennem, hvad du skal vide, inden du lægger din egen kostplan.

Der kan være mange grunde til at planlægge sin kost. For nogle handler det om et vægttab, mens det for andre handler om at indtage en bestemt kost for at opnå den form eller styrke, som man har sat sig som mål. Lige meget hvad din motivation er til at ville lægge en kostplan, er der nogle ting, du skal overveje, inden du kaster dig direkte ud i planlægningen.

Find frem til dit mål

Når du skal lægge en kostplan, er det først og fremmest vigtigt, at du tænker over, hvad dit mål er med planen. For nogle handler madplaner om at få den rigtige kost, som skal understøtte den træning, man laver, mens det for andre handler om en livsstilsændring eller et vægttab.

For at sikre, at den kostplan, du lægger, rent faktisk har den ønskede effekt, er det altafgørende, at du gør op med dig selv, hvad dit mål er, inden du går i gang med planlægningen. Der kan nemlig være stor forskel på, hvilken form for ernæring der er den rigtige til netop din kostplan.

Når dit mål for kostplanen er fastlagt, er det vigtigt at overveje, om der er andre ting, du vil tage hensyn til i din personlige kostplan. Er du f.eks. allergisk over for noget, eller har du andre overbevisninger i forhold til din mad, er det selvfølgelig vigtigt, at du tager højde for det.

Hvis du ikke ønsker at spise kød, er det selvfølgelig vigtigt, at du laver en vegetarisk kostplan eller måske en vegansk kostplan, hvis det skal være helt uden animalske produkter. Det kan også være, at du har andre præferencer for din kost og gerne vil have en antiinflammatorisk kostplan eller en keto-kostplan, hvor der ikke spises så mange kulhydrater – ligesom på en LCHF-kostplan. Er du allergisk over for gluten, skal du selvfølgelig lave en glutenfri kostplan, og har du meget fokus på træning og et ønske om større muskelmasse, vil det være godt at fokusere på en kostplan til muskelopbygning – altså en kostplan rig på protein.

Har du et ønske om vægttab, er det vigtigt at fokusere på antallet af kalorier, og derfor kan du bruge dette som en guideline, når du laver din plan. Du kan f.eks. lave en kostplan på 1.500 kcal, hvis du har styr på, hvad dit ligevægtsindtag er på en dag, og hvis dit energiforbrug er meget lavt, kan en kostplan på 1.200 kcal også være en mulighed for dig.

Du skal selvfølgelig også være opmærksom på, om du er en kvinde, der vil lave en kostplan til vægttab, eller om du er en mand, der ønsker vægttab ud fra en kostplan. Mænd har generelt et større energibehov, og derfor kan en kostplan på 2.000 kcal være et godt bud. Eller måske er en kostplan på 1.800 kcal mere passende for dig.

Hvordan laver jeg en kostplan?

At lave en kostplan behøver ikke at være den store videnskab. Det kræver dog stadig noget planlægning og research fra din side. Hvis du for eksempel vil lave en kostplan til vægttab, er dit energibehov noget af det, du skal tænke over i planlægningen af din kostplan.

Når du laver en madplan til vægttab, skal du nemlig tænke over at planlægge din kost, så du indtager færre kalorier, end du forbrænder. Og det kræver både noget viden om, hvor meget du selv forbrænder i løbet af en dag, samt hvor mange kalorier der er i den mad, du planlægger at indtage.

Det vil altså sige, at hvis du for eksempel planlægger at lave en kostplan på 1.500 kcal om dagen, skal du tænke over at få tilpasset dine måltider, så du får indtaget den nødvendige mængde kalorier hver dag.

Det kan også være en rigtig god idé at tænke på, hvor mange måltider du planlægger at spise i løbet af dagen. Laver du en kostplan med henblik på et vægttab, kan det være en god idé at skemalægge alle dine daglige måltider, inklusive mellemmåltiderne, da det vil gøre det nemmere for dig at holde dig til dit daglige kalorieindtag. Ofte er det nemlig drikkevarer, snacks og andre mellemmåltider, som man glemmer at regne med i kalorieregnskabet, hvilket gør, at man indtager flere kalorier, end man har sat af i sin kostplan.

En nemmere løsning til din kostplan med fokus på vægttab

Virker det uoverskueligt med madplaner, der hver dag skal fyldes med opskrifter, som du ikke helt orker at lave? Så kan du overveje at prøve en lettere løsning. Hvis dit mål er et vægttab, kan det for eksempel være en god idé at kigge på, om du kan udskifte et eller flere af dine måltider med en form for måltidserstatning, der giver dig et mættende måltid med et lavt kalorieindtag.

For mange er det også en stor opgave at udregne kalorieindholdet i al sin mad, og i en travl hverdag kan det virke som en helt uoverkommelig opgave. Især når man er på farten og ikke lige har en vægt eller lommeregner ved hånden. Her er måltidserstatninger et godt alternativ, fordi det netop er nemt på farten, og man ved præcis, hvor mange kalorier man har indtaget uden at skulle i gang med alle mulige komplicerede udregninger.

Det er altså vigtigt, at du tænker over at være i kalorieunderskud, når du gerne vil tabe dig, og her kan måltidserstatninger i form af næringsrige færdigdrikke eller barer være en god hjælp til dig.

Vær realistisk

Når man sidder ved papiret eller computeren, er det let at lave den helt perfekte kostplan, hvor de ønskede resultater bare står i kø for at indfinde sig. Men selv de bedste intentioner hjælper ikke nogen i mål. Derfor er det allerbedste, man kan væbne sig med, en stor portion realisme.

Hvilket overskud har jeg i hverdagen? Hvad har jeg tid til? Er der en familie eller andre sociale sammenhænge, der skal tages hensyn til? Det er alle sammen spørgsmål, som er gode at stille sig selv, så man kan få lavet en realistisk kostplan til sit vægttab – en kostplan til vægttab, der faktisk kan overholdes. For hvis den bare ligger på computeren, gør den jo ingen gavn.

Derfor skal du være ærlig over for dig selv, for det kommer til at give dig de bedste resultater i længden. Det er vigtigt at huske på, at den personlige kostplan er én, der tager udgangspunkt i lige præcis dig, dit liv og dine ressourcer.

Vil du vide mere?

Vi håber, at du er blevet klogere på kostplaner i dette blogindlæg og måske endda får mod på at lave din egen plan. Husk, at hos Nupo har vi masser af spændende viden om sundhed og ernæring, og hos os kan du også finde spændende opskrifter, som du kan bruge som inspiration i din egen kostplan.

Udgivet i

Hvor meget kan jeg tabe mig med Nupo Diet?

Hvor meget kan jeg forvente at tabe med Nupo? Det er ofte det store spørgsmål når man er på en kur.
Men vi må desværre ikke svare på det.

Vi må, som markedsførende virksomhed, lovmæssigt ikke angive hastighed eller størrelse af et vægttab – hverken estimeret eller ved videreformidling af dokumenterede opnåede resultater. Der findes mere end 35 individuelle kliniske studier, der dokumenterer resultater af Nupo Diet. Vi må ikke genskrive de resultater, men gør opmærksom på at de kliniske studier ligger frit tilgængeligt.

Der findes adskillige forums, supportgrupper på sociale medier samt profiler på instagram der fortæller historier og resultater opnået med Nupo. Vi må desværre ikke linke til dem. Der findes individuelle artikler der omhandler brug af Nupo og resultaterne heraf. Dem må vi desværre heller ikke linke til.

Hvorfor må andre virksomheder kommunikere resultater, når Nupo ikke må?

Nupo er en dansk virksomhed, der er underlagt de danske regler. Da mange udenlandske virksomheder markedsfører sig i Danmark på dansk, kan det være svært for forbrugeren at se forskel på, om det er en dansk eller udenlandsk virksomhed der kommunikerer. Lovgivningen der definerer at det ikke er tilladt at angive hastigheden eller størrelsen af det vægttab, der kan følge af anvendelsen af VLCD*-produkter, er ikke gennemgående for Europa, hvorfor mange udenlandske virksomheder kommunikerer efter deres egne lands regler – også når de markedsfører i Danmark.

*Very Low Calorie Diet

Hvorfor må f.eks. en personlig træner kommunikere og love resultater uden klinisk dokumentation, når Nupo ikke må?

En personlig træner sælger ikke en fødevare, men en træningsplan og en evt. kostplan. Der er derfor ingen regler for hvad en personlig træner/personlig coach eller tilsvarende, kan love af resultater, uanset om der foreligger dokumentation for det eller ej.

Hvorfor er mit opslag eller min anmeldelse blevet fjernet?

Det er vores ansvar som virksomhed, at lovgivningen ikke overtrædes via vores kommunikation. Har du skrevet en anmeldelse på f.eks. Nupo Diet, der indikerer hvilke resultater du har opnået, skal vi slette anmeldelsen, for at overholde lovgivningen.


Læs også: De kliniske studier bag Nupo Diet


Hvad er en VLCD kur?

Nupo Diet er en VLCD, der står for Very Low Calorie Diet. Det som karakteriserer en VLCD-kur er mængden af kalorier i den daglige kost, som skal ligge mellem 450-800 kcal pr. dag. Med Nupo Diet får du omtrent 800 kcal om dagen. Derudover skal VLCD-produkter være sammensat, så de er egnede til ernæringsmæssig behandling af overvægt og fedme. Altså; produktet skal sikre en ernæringsmæssig profil, herunder mængden af vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer, proteiner og fibre, der sikrer et sundhedsmæssigt forsvarligt energiunderskud – og dermed vægttab.


Læs også: Hvad er Nupo Diet?


Beregn dit vægttab med Nupo

Der findes ikke en udregningsformel, der kan vise dig præcis, hvad du kan forvente at tabe med Nupo. Det afhænger af alder, højde, startvægt, fysisk aktivitetsniveau og den mængde energi du indtager via kost og drikkevarer i løbet af dagen. Det er altså lige så individuelt og forskelligt, som vi er som mennesker.

For at holde sin vægt, er det nødvendigt at være i energibalance. Det betyder, at du indtager den mængde energi, som din krop også forbruger. Når man tager på, er det fordi man indtager mere energi end man forbruger –  og når man taber sig, er det fordi man indtager mindre energi end man bruger. Hvor meget energi man har behov for, afhænger af det samlede stofskifte, som består af:

1) Hvilestofskiftet

Den energi din krop skal bruge for at holde sig i live, når man forholder sig i ro. Altså; den energi kroppen bruger på vejrtrækning og på at hjertet slår.

2) Energiomsætning

Den energi din krop bruger på at omsætte den kost du indtager. Nogle fødevarer skal kroppen bruge mere energi på at omsætte, f.eks. proteiner. Andre bruger den næsten ingen energi på at omsætte (f.eks. simple kulhydrater som hvidt brød og kartofler).

3) Fysisk aktivitetsniveau

Hvilestofskiftet udgøre ca. 50-70% af kroppens totale forbrænding, mens fysisk aktivitet typisk udgør omtrent 20-40% af kroppens totale forbrænding.


Læs også: Sådan fungerer stofskiftet


Vægttab med normal kost

Gennemsnitligt har en kvinde behov for ca. 2000 kalorier dagligt for at være i energibalance, mens mænd har brug for ca. 2500 kalorier – men det kan afvige i forhold til din alder, kropsbygning og aktivitetsniveau. Kroppen fungerer forskelligt og reagerer forskelligt på ændringer.
En Nupo kur giver et samlet dagligt energiindtag på ca. 800 kcal. Det er et betydeligt energiunderskud, der udelukkende er sundhedsmæssigt forsvarligt, grundet den komplette næringsprofil, der lovgivningsmæssigt er et krav for et VLCD produkt.
Med almindelig mad, er det som minimum nødvendigt, for en gennemsnitlig kvinde, at indtage ca. 1200 kcal om dagen, hvis kroppen skal have, hvad den skal bruge at leve af. Det er således ikke anbefalelsesværdigt at være i kalorieunderskud tilsvarende det man er med Nupo Diet, hvis man ønsker at opnå sit vægttab med almindelig sund og varieret kost.

Et estimat på udregning af vægttab, med normal energireduceret kost – for en gennemsnitlig kvinde, med en energibalance på 2000 kcal. vil se nogenlunde  ud som regnestykket herunder – men vær fortsat opmærksom på at denne udregning blot er en indikator. Det afhænger fortsat af mange individuelle variabler.

Indtag: ca. 1200 kcal dagligt
Kalorieunderskud per dag:  800 kcal
Kalorieunderskud per uge: 5600 kcal (800 x 7 dage = 5600)

1 kg. fedtvæv er 7000 kcal (5600 divideret med 7000)

Forventet vægttab per uge: 0,8 kg.

Forventninger og resultater med Nupo Diet

Som indledningsvis nævnt, må vi ikke kommunikere noget om forventet vægttab med Nupo Diet.
Vi henviser til den kliniske dokumentation, der dokumenterer oplevelserne i forbindelse med brug af Nupo Diet i individuelle kliniske vægttabsforsøg.

Udgivet i

Hvordan stopper man med Nupo Diet-kuren, når man har tabt sig det, man ønsker?

Det ville være en fordel for din krop, hvis du fortsatte med det gode måltidsmønster med 6 måltider pr. dag, som du har oparbejdet imens du har fulgt Nupo Diet-kuren. Vi anbefaler, at du spiser 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen. Lad halvdelen af din tallerken være grøntsager – og gerne de grove af slagsen. Spis derudover en god proteinkilde til hvert måltid og vælg de grove kulhydrater med masser af fuldkorn og kostfibre.

Det kan også være en god idé at spise 2-3 mellemmåltider, så du kan holde dit blodsukker stabilt i løbet af hele dagen. Et mellemmåltid kunne f.eks. være en lille portion skyr med hindbær og lidt mandler eller udskårne grøntsager, fx skoleagurker, gulerodstave og peberfrugt. Du kan også prøve vores One Meal-produkter eller Protein Bites.

One Meal-serien består af en række måltidserstatninger, som du kan bruge til at erstatte 1-2 af dine daglige hovedmåltider. Protein Bites er barer, som kan bruges som et protein- og fiberrigt mellemmåltid og de findes i to forskellige smagsvarianter: Caramel Ginger & Chocolate.

Skriv til os på: info@nupo.dk, hvis du ikke fik svar på dit spørgsmål her.

Udgivet i

Kyllingdeller

Det skal du bruge:

500 g hakket kylling (max. 6%)

100 g hakket spinat

½ revet squash

1 stort løg

2-3 fed presset hvidløg

1 æg

2 tsk. salt

1 nip peber og evt. lidt chili

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rør alle ingredienser sammen i en skål. Form frikadellerne med en spiseske, evt. med lidt vand på, så de ikke klistre for meget. Kom dem på en bageplade med bagepapir på. Bag dem ved 200 grader varmluft i ca. 25 min. til de er gyldenbrune.

Lav evt. en dobbelt portion, da kyllingefrikadellerne sagens kan fryses ned og tages op til madpakken.

Udgivet i

Kyllingsalat

Det skal du bruge:

125 g kyllingefilet

1 spsk. olivenolie

Et drys paprika og timian

1 nip salt

5 radisser

5 cherry tomater

lille håndfuld feldsalat

2-3 blade hjertesalat

evt. et par spiselige blomster til pynt

Sådan gør du:

Varm olien på panden. Krydder kyllingen med salt og krydderier og steg den på panden. Skræ grøntsager og ansat på en tallerken. Top evt. med spiselige blomster.

Udgivet i

Græsk salat

Sådan gør du:

Skær alle grøntsagerne ud i passende stykker. Bland alle ingredienserne på en tallerken og slut af med et drys oregano og et nip havsalt. 

Det skal du bruge:

100 g små tomater

¼ agurk

½ peberfrugt

5 blade hjertesalat

½ lille rødløg

100 g fetaost (17% / 40+)

10 sorte oliven

1 drys tørret oregano

1 nip havsalt

Udgivet i

Hold motivationen oppe

De fleste mennesker kender følelsen af ​​at være motiverede til at starte en livsstilsændring. Men så sker der noget og pludselig forsvinder motivationen og projektet virker helt uoverskueligt. Det er det forkerte tidspunkt. Du er stresset. Du har tusinde andre ting, du skal være opmærksom på, så lige nu må det her projekt altså vente. Du spiste ved et “uheld” noget i går, som du ellers var blevet enig med dig selv om, at du ikke skulle – og nu føles det som om alt er ødelagt.



Der kan være flere årsager til, at vi pludselig giver op. En af årsagerne kan også være, at vi stiller for høje forventninger til os selv, eller vores egen evne til at leve op til de forventninger. Når vores mål bliver uklare og virker langt væk, mister vi muligvis troen på, at vi kan gennemføre projektet. Derfor er realistiske mål vigtige. At give dig selv en belønning, når du når et delmål, kan være en stor hjælp. For eksempel kan en belønning være i form af en manicure eller noget nyt til dig selv – eller seje nye træningsbukser. Men vær opmærksom! Hvis du har en målsætning om at tabe dig, kan du have en tendens til at belønne dig selv med mad. Hvis du kan genkende dette, skal du fokusere på ikke at belønne dig selv med den vane, du arbejder på at ændre!

For at projektet med at tabe dig skal lykkedes, skal man nødvendigvis ændre nogle vaner. Når du ændrer vaner, ændrer du noget, der ellers passede perfekt ind i dit liv. Det er sjældent let at forlade ens komfortzone, men i mange tilfælde er det nødvendigt, for at nå dit mål. Nogle gange kan det være en fordel, hvis projektet udføres sammen med en anden. I kan tale sammen om processen, op- og nedture og motivere hinanden på vanskelige dage. Hvis du ikke kender nogen, der er villige til at ændre deres vaner, som du er, kan du slå dig sammen med en god ven, som du har tillid til, og arrangere, at i mødes en gang om ugen, for at måle dine mål. Det kan hjælpe at føle sig ”ansvarlig” over for nogen. Du kan også melde dig ind i nogle af Nupos egne private og lukkede Facebook grupper for at tale med “ligesindede” Meld dig ind her


Læs også: Hvor meget kan jeg tabe mig med Nupo Diet?


At søge professionel hjælp kan også være en fordel – hvis du f.eks. planlægger at være fysisk aktiv i et omfang du ikke har været før, kan det være en fordel for dig at konsultere for eksempel en fysioterapeut eller en personlig træner. Allier dig med nogen, der kan hjælpe med at bevare din motivation og komme tilbage på banen, hvis du har mistet motivatioenn – og minde dig om, hvorfor du vil nå dit mål.

10 nøgler til at bevare motivationen


1. Ej dine succeser!

Vær opmærksom og tag ejerskab på det, du allerede har opnået. En god dag vil aldrig vende dårligt tilbage.

2. Involver familie og venner

Fortæl dine nærmeste om dine planer. Fortæl dem også, når du har nået et af dine delmål. Det hjælper i høj grad motivationen at få andre til at heppe dig på.

3. Dræb de negative tanker!

Du kan godt! Vær positiv og pas på ikke at drukne dig selv i negative tanker om, hvordan du muligvis ikke lykkes. Selvfølgelig lykkes du! Beslut dig, forpligt dig og pral med dine resultater!

4. Sæt realistiske mål og delmål – og beløn dig selv, når du når dem.

Tag en dag ad gangen i vanskelige perioder. Bare beslut dig for hvad du vil gøre i dag, og dediker digselv til den beslutning. I morgen er en ny dag – hvad du skal der, beslutter du dig for i aften. Sæt små mål; fx. tallet på vægten, antal cm omkring livet, at komme igennem dagen med den plan du har lagt,  eller et par jeans, som du vil komme tilbage i.

5. Allier dig med en ven

At motivere hinanden kan være en enorm hjælp – også på dage, hvor dit alter-ego vil fylde dig med chokolade og slik, fordi du har en dårlig dag.

6. Sørg for, at du har købt det, du har brug for til din diæt og gå aldrig på indkøb når du er sulten!

Jo mindre du skal tænke på, ju mindre du skal tage stilling til og jo mindre skal du gøre for at komme igennem dagen, jo bedre.

7. Bestem for en ugentlig veje- eller måle dag

Vej eller mål dig en gang om ugen. Prøv at finde motivationen i projektet snarere end tal. Elsk rejsen lige så meget, som du længes efter målet.

8. Hvis din vægt stagnerer; lav en dagbog om, hvad du spiser og drikker.

Hvis du er i et Nupo Diet forløb er det ikke nødvendigt. Du ved, at du er i kalorieunderskud og at du ved, at du taber dig. Væske i kroppen kan lejlighedsvis resultere i, at tallet på vægten står stille. Hvis vægten ikke bevæger sig – flyt dit fokus. For eksempel til et målebånd, eller hvor mange trin du har taget i dag (sigt altid mod 10.000 trin om dagen.)

9. En god nattesøvn

Magien i vores krop sker, når vi sover. En god nats søvn giver energi, bedre humør og giver kroppen de bedste betingelser for at afgifte og omfavne ændringerne og dine nye og sundere vaner.

10. Drik rigeligt vand

Mens magien inde i kroppen sker, mens du sover, kan det kun ske, hvis du giver kroppen de nødvendige betingelser for at få magien til at ske. Vand hjælper dig med at afgifte og skylle alle de ophobede toksiner ud. Vand har utallige fordele! Drik det. Fortrinsvis 2-3 liter om dagen i løbet af et kostomlægningsforløb.

Udgivet i

De officielle kostråd

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet. De officielle kostråd blev opdateret d. 07.01.2021.


1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget.

Planterig og varieret mad er mad med mange grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter og kartofler. Planterig og varieret mad, der følger De officielle Kostråd, indeholder også fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en mindre mængde kød. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder, frø og kornprodukter vigtige kilder til protein.

At spise varieret betyder også, at du spiser forskellige grøntsager og frugter, forskellige kornprodukter, forskellige slags fisk osv. Variation er vigtig for at få alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, din krop har brug for. De fleste af vores fødevarer indeholder også små mængder uønskede stoffer, som fx forskellige kemiske forbindelser eller tungmetaller. Ved at variere mellem forskellige fødevarer, undgår du et højt indtag af én enkelt type uønskede stoffer. Dette er vigtigt for din sundhed.

Samtidig er det vigtigt for både din sundhed og klimaet, at du ikke spiser for meget. Spis dig derfor mæt i sund mad, sluk tørsten i vand og begræns især sodavand, alkohol, slik, kage, chips og lignende. Det er også vigtigt for din sundhed, at du spiser mad med mindre salt, og at du er fysisk aktiv. For meget salt i maden øger blodtrykket og påvirker andre faktorer, der øger risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Du kan med fordel sænke dit forbrug af salt med ca. 3 g dagligt.

2. Spis flere grøntsager og frugter

Grøntsager og frugter er gode for din sundhed. De mindsker risikoen for fx hjerte-kar-sygdomme og visse typer af kræft. Når du spiser mange grøntsager og frugter, bliver det nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

Grøntsager og frugter indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Det gælder især de grove grøntsager, fx ærter, gulerødder, blomkål samt bælgfrugter. Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler. De røde og orange grøntsager indeholder bl.a. betacaroten (vitamin A), mens de mørkegrønne grøntsager bl.a. indeholder calcium, folat og jern. Det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager.

Bælgfrugter er også grøntsager. Bælgfrugter er samtidig en god kilde til protein. I en planterig og varieret kost med kun lidt kød spiller bælgfrugter derfor en særlig rolle i forhold til at dække dit behov for protein.

Grøntsager og frugter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Frugter, bær og grøntsager, der er transporteret til Danmark med fly, belaster dog klimaet meget. Andre transportformer, fx med skib eller lastbil, har langt mindre betydning for belastningen af klimaet.

3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

Bælgfrugter og nødder er gode valg, når du vil spise sundt. Når du spiser planterigt og varieret, er bælgfrugter, nødder og frø gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Fisk og skaldyr er gode for din sundhed. De indeholder fedtstoffer, vitaminer og mineraler, fx vitamin D, jod og selen, som kan være svære at få nok af fra andre fødevarer. De bidrager derudover med protein. Særligt fede fisk er gode kilder til de vigtige omega-3-fedtsyrer og vitamin D. Når du spiser fisk flere gange om ugen, mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er vigtigt, at du varierer mellem de forskellige typer fisk.

Der er stor forskel på klimaaftrykket blandt forskellige fisk. Når du køber fisk, er det især vigtigt, at du går efter de miljøvenlige valg. Gå fx efter Ø-mærket eller NaturSkånsom, begge statslige mærkningsordninger Der findes desuden private miljømærker som fx MSC- eller ASC-mærket, som i forskellig grad fastlægger og kontrollerer miljøkrav.

Kød og æg bidrager både med protein, vitaminer og mineraler. For kød gælder det særligt vitamin B6, vitamin B12 og vitamin A samt mineralerne jern, zink og selen.
Men af hensyn til din sundhed skal du begrænse, hvor meget du spiser af kød fra firbenede dyr – og især forarbejdet kød. Hvis du spiser meget kød fra firbenede dyr, øger det risikoen for udvikling af visse typer af kræft. Det gælder især forarbejdet kød. Firbenede dyr er fx okse, kalv, lam og gris. Forarbejdet kød er kød, der fx er røget og saltet, herunder kødpålæg, pølser og bacon.

Det er også godt for klimaet, når du skærer ned på kød. Det gælder alle kødtyper, og især okse- og lammekød, som er blandt de fødevarer, der har det højeste klimaaftryk. Fjerkræ, gris og æg belaster klimaet væsentligt mindre end okse- og lammekød.

Nødder og frø indeholder både proteiner, vigtige fedtstoffer og vitaminer samt mineraler, bl.a. selen. Når du spiser nødder flere gange om ugen, mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

4. Spis mad med fuldkorn

Fuldkorn er godt for din sundhed. Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft.

Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink. Når du spiser planterigt og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.

Mad med fuldkorn mætter godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Fuldkorn er desuden godt for fordøjelsen. Fuldkorn kan både være hele og knækkede kerner, og det kan være kerner, der er forarbejdet, fx til fuldkornsmel.

Kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Ris kan dog have et højere klimaaftryk end andre kornprodukter.

5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Planteolier, fx raps- og olivenolie, er gode kilder til fedtstof, når du vil spise sundt og klimavenligt. Når du vælger planteolier i stedet for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosolie, er det godt for din sundhed, da du mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Du får desuden flere af de fedtstoffer, som din krop har brug for.

Alle typer fedtstoffer bidrager dog med mange kalorier. Det er derfor vigtigt, at du ikke spiser for meget fedtstof. Planteolier har et lavere klimaaftryk end fx smør og blandingsprodukter.

Mejeriprodukter, som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, indeholder både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk). Calcium er vigtig for bl.a. knogler og tænder.

Når du vælger magre mejeriprodukter frem for federe varianter, får du de vigtige næringsstoffer og samtidig færre kalorier. Du kan godt spise lidt af de federe mejeriprodukter – men kun engang imellem. Et højt indtag af mejeriprodukter bidrager til øget klimabelastning.


Læs også: Nupo og aftensmad – hvordan og hvor meget?


6. Spis mindre af det søde, salte og fede

For at spise sundt, er det nødvendigt at begrænse, hvor meget slik, kage, chokolade, is, kiks og chips du spiser. Det gælder også visse typer af fastfood, fx pizza, pommes frites og burgere. Du kan godt spise lidt af det søde, salte og fede, men hold igen, da et højt indtag kan bidrage med for mange kalorier og føre til overvægt. Samtidig optager disse produkter pladsen for den sunde mad. Det gør det svært at få de vitaminer og mineraler, som du har behov for.

Det søde, salte og fede belaster også klimaet. Begræns derfor dit indtag – det er godt for både din sundhed og klimaet.

7. Sluk tørsten i vand

Din krop har brug for vand for at fungere optimalt. Vand dækker dit væskebehov, uden at bidrage med kalorier.

Af hensyn til din sundhed er det vigtigt, at du begrænser, hvor meget du drikker af alkohol og søde drikkevarer som fx sodavand, saftevand, sports- og energidrikke. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld. Både sukkersødede drikkevarer og alkohol kan ved et højt indtag bidrage med mange kalorier.

Søde og særligt de syreholdige drikkevarer øger desuden risikoen for at få huller i tænderne. Sukkerfrie drikkevarer kan give syreskader på tænderne ligesom sukkerholdige drikkevarer.

Forskellige typer af drikkevarer har forskellige klimaaftryk. Da vi Danmark drikker meget alkohol, kaffe, te og søde drikkevarer, udgør disse drikkevarer tilsammen en betydelig del af det klimaaftryk, der kommer fra vores mad og drikke. Vand fra hanen er det mest klimavenlige valg.

Begræns madspild

Madspild bidrager til klimabelastningen. Tænk derfor over, hvor meget mad du køber ind og smider ud. Planlæg dine indkøb, undgå impulskøb og lad være med at købe eller spise mere, end du har brug for. Opbevar maden ved den rigtige temperatur og vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen. Undgå madspild ved at bruge dine rester til madpakken eller i andre retter. Køl hurtigt de madrester ned, som skal bruges senere.

Gå efter Nøglehullet

Gå efter Nøglehullet, når du køber ind. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke, som gør det nemt at vælge sundere i hverdagen. Når du vælger mad- og drikkevarer med Nøglehullet, bliver det nemmere at spare på fedt, sukker og salt og at få flere fibre og fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen pr. 07.01.2021

Udgivet i

Festivalsæsonen

Festivalsæsonen er for længst begyndt, og der er festivaler spredt ud over sommeren. Festival er lig med god musik, sjov med vennerne og oftest våde varer.


Det er unægteligt en udfordring at tage på festival og samtidig holde den sunde livsstil. Selv om du gerne vil leve sundt, kan det være svært, når du først er trådt ind på festivalen, og festen er i gang. Hvis du lige har været i gang med en kostomlægning, kan det være grænseoverskridende at give slip og bare feste. De fleste mennesker jeg hjælper, med et kostomlægningsforløb, er bange for at tage på i vægt igen. De pålægger sig selv en masse restriktioner og glemmer at leve livet. Jeg hører ofte mig selv sige til mine klienter, at en fest eller en god ferie ikke betyder det store på den lange bane. Det er vigtigt, at du kommer tilbage på det sunde spor, når festen eller ferien slutter. Det kan godt være, at du har taget et kilo eller to på, og at du ikke føler dig så sund, som du normalt føler dig. Men kommer du tilbage til hverdagen og de sunde vaner igen, er du hurtigt tilbage til dit udgangspunkt igen. Det gælder om at finde en balance i de valg du tager. Der skal være plads til at have det sjovt, med alt hvad det indebærer, men hvis du har det ”sjovt” hver dag, og træffer usunde valg, vil det på sigt have konsekvenser for din vægt.

Nupo’s One Meal-serie er som skabt til at tage med i bagagen på festival. One Meal Barer og -Shakes kan bruges til at erstatte et måltid eller to om dagen, hvis du gerne vil holde den slanke linje. Du kan også bruge One Meal-produkterne som et mellemmåltid, hvis du bare er lidt sulten og ikke nødvendigvis har fokus på dit kalorieindtag. Når du erstatter et måltid med et One Meal-produkt, indtager du kun omkring 200 kalorier.

Du kan lave et festivalkit til eget brug, eller hvis du har børn, der skal på festival, er det oplagt at give dem et lille depot af One Meal Barer og -Shakes med. Vi forældre behøver ikke, at være så bekymrede for om de unge mennesker får nok at drikke, når de er afsted. Det halter nok mere med den faste føde.


Hvad er Nupo One Meal?


Når du skal tabe dig eller bare gerne vil holde din vægt stabil, er der reelt to håndtag du kan skrue på. Det ene er dit kalorieindtag og det andet er dit fysiske aktivitetsniveau. Når du skal tabe dig, skal dit kalorieindtag være mindre end dit kalorieforbrug, så vil du nemlig tabe dig. Hvis du skal holde vægten, skal der være balance i dit kalorieindtag og dit kalorieforbrug. Du skal altså skære i dit kalorieindtag, hvis du gerne vil tabe dig, eller du skal skrue op for dit aktivitetsniveau, eller en kombination af begge dele. Er du på festival, er det oplagt at skrue op for dit fysiske aktivitetsniveau og danse de ekstra kalorier væk, så behøver du ikke at bekymre dig om din vægt, samtidig med at du har det sjovt.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Udgivet i

Er 800 kcal nok til min kropstype?

800 kalorier er meget lidt uanset om man er lidt eller svært overvægtig. Der er ikke nogen problemer i at have et meget lavt kalorieindtag i en periode, når du eksempelvis er på Nupo Diet, da der er alt hvad du har brug for af vitaminer og mineraler samt fiber og proteiner i Nupo. Hvis du derimod skulle spise almindelig mad og kun indtage 800 kalorier, så ville du ikke være dækket ind med vitaminer og mineraler. I en almindelig kost skal du op på min 1200 kalorier for at være dækket ind.

Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at være på Nupo Diet i op til 8 uger, hvorefter der indlægges en pause på 1-2 uger med energireduceret kost, hvorefter et nyt forløb på op til 8 uger med Nupo Diet kan lægges ind.

Udgivet i

Vægtkontrol med One Meal

Kaloriekontrol til vægtvedligeholdelse

Nupo One Meal er ikke en decideret kur, men en måltidserstatning, som kan erstatte 1-2 af dine daglige hovedmåltider. One Meal-produkterne er ideelle til dig, som ønsker at vedligeholde din vægt – både efter et vægttab eller for at forblive sund og ikke tage på i vægt. Du skal ikke tænke på indkøb, madlavning eller forberedelsestid. Det eneste du skal tænke på er at vælge, hvilken smagsvariant, der skal spises til dit næste måltid.

Vægtvedligeholdelse med Nupo One Meal

Erstat et af dine daglige hovedmåltider med et One Meal-produkt, for en nem og overskuelig måde at kontrollere dit kalorieindtag og vedligeholde din vægt. Sammen med en sund og varieret kost, kan Nupo One Meal være en hjælpende hånd til at holde dig i kaloriebalance, uden at du skal bekymre dig om, hvordan dit næste måltid skal sammensættes. One Meal-produkterme er nemme at have med i tasken, indeholder kun omkring 200 kcal og giver dig alle de nødvendige proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler, som din krop har brug for i et måltid. Når du erstatter et af dine hovedmåltider* med et One Meal-produkt, kan du spare op til 300 kcal om dagen, hvilket kan hjælpe dig med at vedligeholde din vægt. Hvis du erstatter to af dine hovedmåltider med One Meal-produkterne, kan du skeje lidt ud og fx spise et lækkert, men mere kalorietungt måltid sammen med familien, vennerne eller dig selv – og stadig vedligeholde din vægt.  Vi anbefaler desuden, at du spiser en sund og varieret kost til de øvrige måltider, bestående af masser af frugt og grønt, proteiner og grove kulhydrater med et højt indhold af fuldkorn og kostfibre.

*Et hovedmåltid indeholder i gennemsnit 400-500 kcal. 

Sundhedskonsulent, NUPO.

Udgivet i

Hvordan holder jeg vægten i december?

December skal gerne være den hyggelige måned, hvor du ikke bliver præget af for meget unødig stress. Rigtig mange mennesker bekymrer sig på forhånd over alle de ekstra kalorier, som de bliver budt på i denne måned. Det kan hurtigt blive til mange ekstra kalorier, hvis du siger ”Ja tak”, hver gang du bliver budt på noget spiseligt.


Hvis din december er fyldt med fester og sociale arrangementer, så kan det være en god idé at holde lidt ekstra øje med dit kalorieindtag, så det ikke løber helt løbsk og det ender med, at dit tøj strammer. Hvis du er inviteret til fest og farver, så hold lidt igen med kalorieindtaget dagene op til samt dagene efter, så du mindsker chancen for at kunne se det på vægten, eller mærke det på tøjet.

Helt lavpraktisk betyder det, at du skal forsøge at skære alt unødvendigt væk fra kosten inden og efter – f.eks. kan du gå uden om krukken med pebernødder eller brunkager på jobbet. Vælg de grove varianter af f.eks. brød, pasta, ris og grøntsager, der mætter langt mere end den hvide variant, så sikrer du dig, at du spiser det mindre — du må selvfølgelig gerne spise mange grøntsager!

Vælg noget magert pålæg til frokost, f.eks. noget kødpålæg med lav fedtprocent. Undgå sukkerholdige drikkevarer og alkohol og drik rigeligt med vand! Spis en portion til de tre hovedmåltider og begræns dine mellemmåltider til enkelte stykker frugt eller grønt. Den dag, hvor du skal til fest kan du med fordel spise nogle grønsager hjemmefra, så undgår du at tømme snackskålen med chips, fordi du er lækkersulten, inden maden bliver serveret.

Få råd og vejledning af kostvejleder Marianne Poulsen

Skulle der alligevel have sneget sig et par ekstra kilo på i løbet af december, så er de hurtigt smidt igen, hvis du benytter dig af Nupo’s VLCD-pulver, som fås i flere forskellige smagsvarianter – lige fra Chocolate Flavour til Mango Vanilla. Du skal drikke seks shakes om dagen og samtidigt skal du sørge for at drikke rigeligt med vand – gerne to til tre liter om dagen! Du har ikke behov for at spise ud over de seks daglige shakes, da de indeholder alle de nødvendige næringsstoffer.


Hvad er Nupo Diet?


Du kan med fordel planlægge lidt ekstra fysisk aktivitet ind i hverdagen i december. Det giver lidt ekstra plads til julemaden, sætter din forbrænding lidt i vejret, hjælper på fordøjelsen, styrker hjertet og giver en bedre søvn – alt i alt en god investering.  Men husk at være realistisk og sigt ikke højere end at du får lyst til at gentage det dagen efter. Hvis du bruger december til at komme i gang med at være fysisk aktiv så prøv at udfordre dig selv og sæt nogle mål, men husk at være realistisk omkring hvad du overkommer – det skal helst blive en succesoplevelse!

Sundhedskonsulent, NUPO.

Udgivet i

Bryllupssæsonen står for døren – er du klar?

Nu er vi allerede næsten midtvejs i foråret og dagene er blevet markant længere og lysere. Forår og sommer er også lig med masser af dejlige fester. Forsommeren er den helt store sæson for bryllupper.


Det er altid dejligt at blive inviteret til nogle skønne fester, hvor man kan få lov til at iføre sig festtøjet og hvor man kan møde nye mennesker og gamle venner, som man måske ikke får set så ofte. Jeg er altid superspændt på, hvad der bliver serveret af mad. Jeg elsker god mad og jeg elsker at være til fester, hvor der er tænkt over maden og hvor mine smagsløg bliver udfordret og pirret.


Hvad er Nupo Diet?


Jeg hører ofte fra mine klienter at de gerne vil tabe sig et par kilo inden en given dato, fordi de ved at den kjole der hænger i skabet, eller blev købt på udsalg til venindens bryllup maj, måske alligevel er en størrelse for lille. Har du en kjole, du gerne vil have på til festen, som er lige det mindste eller er det dig, der er den heldige, der skal giftes og gerne vil tabe dig et par kilo inden den store dag, så kan du sagtens nå det. Selvom der måske kun er et par uger eller en måned til festen, så kan du sagtens komme af med et par kilo.

Der findes mange forskellige strategier du kan bruge, når du gerne vil tabe dig. Fælles for dem alle er, at du skal være i kalorieunderskud. Der er mange der har gode erfaringer med at tælle kalorier. Hvis du har overskud og tid til at “bogføre” alt, hvad du spiser i løbet af dagen, så findes der et utal af programmer på nettet, hvor du kan oprette en profil til kalorietælling med henblik på at tabe dig. Programmerne fortæller dig, hvor mange kalorier du kan indtage, hvis du gerne vil tabe dig f.eks. et kilo om ugen, i forhold til din alder, vægt, køn, højde og dit fysiske aktivitetsniveau. Hvis du indtaster alt, hvad du spiser og holder dig inden for dit kalorieråderum, så vil du tabe dig.


En anden strategi er at gøre dine portionsstørrelser mindre. Hvis du spiser nogenlunde den samme mængde mad hver dag, så kan du tabe dig ved simpelthen at gøre dine portionsstørrelser mindre. En tredje måde at tabe sig på er at bruge Nupo’s VLCD-pulver. Når du bruger Nupo VLCD-pulver, så indtager du kun omkring 700 kcal om dagen, og du vil derfor være i kalorieunderskud og tabe dig. Du kan også erstatte et måltid eller to om dagen med et af Nupo’s One Meal produkter. Nupo’s One Meal produkter indeholder kun omkring 200 kcal pr. måltid, og det gør det nemt at holde styr på kalorieindtaget uden at skulle tælle kalorier eller undvære almindelig mad.


Hvad er Nupo One Meal?


Det er heldigvis ikke den mad du ser på, som giver de ekstra kilo på sidebenene, men den mad du indtager. Langt de fleste mennesker ved godt, hvad der skal til for at tabe et par kilo, men det kan være en kæmpe hjælp at få lagt et kostprogram og få nogle ideer til hvordan du kan justere dine portioner eller måden du tilbereder din mad på. Ofte er det ganske små justeringer, der skal til og kan du godt tabe dig uden at skulle ud i at udelukke hele fødevaregrupper fra kosten. Ligeledes kan der også godt være plads til et glas vin eller en kage i en kostplan, hvor du kommer i kalorieunderskud. Det vigtigste er at det er en kost som du har det godt med og som ligner det du er vant til at spise, så det bliver håndterbart.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Udgivet i

Vedligehold dit vægttab

Hvordan går det med dit vægttab? Hvis du har brugt Nupo’s VLCD-kur siden starten af året, har du sikket opnået et pænt vægttab. Hvis du stadig har behov for at tabe dig, kan du med god samvittighed bruge kuren i op til otte uger. Hvis du ikke er helt i mål endnu, kan du altså sagtens fortsætte kuren et par uger mere.


Når du skal tilbage til at spise almindelig mad igen – og stabilisere din vægt – er der flere måder at gøre det på. Det vigtigste er, at du selvfølgelig ikke indtager flere kalorier end du forbrænder i løbet af en dag. For mange mennesker virker det rigtig fint at tælle kalorier, for andre mennesker, er det portionsstørrelserne, som de har fokus på for at undgå, at vægten går op igen. Grunden til at det virker fint at tælle kalorier er, at det er simpelt matematik. Spiser du flere kalorier end du forbrænder i løbet af dagen, kommer du til at tage på. Spiser du færre end du forbrænder, vil du fortsat tabe dig, og spiser du det antal som du forbrænder, vil din vægt forblive stabil.


Hvad er Nupo One Meal?


Du kan øge din forbrænding ved at begynde at gå regelmæssige ture. Hvis du ikke er vant til at træne, er det en god ide at begynde med at gå. Det vigtigste er, at du får pulsen i vejret og at du varierer dit tempo i intervaller, mens du går. Der findes en applikation, der hedder InterWalk. Applikationen kan tilpasses din fysiske formåen, når du indtaster din alder, vægt, fødselsdag og køn. Den fortæller dig, hvornår du skal sætte tempoet henholdsvis op og ned. Hvis du ikke har mulighed for at bruge applikationen, kan du eksempelvis tælle lygtepæle og selv bestemme, hvor mange der skal være i hvert interval. Hvis du bruger hovedtelefoner, er det selvfølgelig vigtigt at du stadig kan høre, hvad der sker omkring dig, når du går ude i naturen.


Læs også: Fordele ved gang som motionsform


Det vigtigste er, at du begynder på det niveau du befinder dig på. Hvis du lægger for hårdt ud, er du sandsynligvis stoppet igen inden der er gået en uge eller to. Men du skal heller ikke holde dig tilbage. Du skal ud over kanten så du ved, at du har forladt din komfortzone og får prøvet nogle grænser af. Og du må gerne være øm dagen efter, så du kan mærke at du har bevæget dig, men det skal selvfølgelig ikke gøre ondt. Brug dine venner eller kollegaer til at få inspiration, men planlæg din egen træning og forsøg ikke at være afhængig af andre, så det ikke er manglende selskab, der afgør om du kommer afsted. Det er super hyggeligt at træne eller gå sammen, men nogle gange er det bare mere effektivt at gøre det alene.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Udgivet i

Nyt studie viser at fuldkosterstatning, medicin, motion og vedvarende vaner giver et varigt vægttab

Et nyt dansk studie, har analyseret 109 personer med svær overvægt, hvis BMI lå mellem 32 og 43. Samtlige deltagere har fulgt alle faser af studiet, hvilket giver en solid og sammenhængende deltagergruppe at drage konklusioner fra.

I første omgang blev alle placeret på en lav kalorie diæt (800 Kcal, specifikt Total Diet Replacement/VLCD) i 8 uger, hvor de i gennemsnit tabte cirka det samme 13,1 kg.

Efterfølgende blev deltagerne tilfældigt fordelt i fire grupper, som hver havde deres egen strategi for at opretholde vægttabet i et år.

Det er bemærkelsesværdigt, at resultaterne fra dette studie fremhæver betydningen af en effektiv og økonomisk fordelagtig tilgang til vægttab, især i den indledende fase (0-8 uger). Ved at implementere en lav kalorie diæt på 800 kcal opnåede deltagerne betydelige resultater i form af vægttab, hvilket fungerede som en stærk motivationsfaktor for at fortsætte den sundere livsstil og vægttabsrejse. Studiet understreger vigtigheden af en kombination af sund kost, motion og vedvarende sunde vaner for at opnå og fastholde et varigt vægttab.

Undersøgelse af Vægttabsstrategier: Interventionsmetoder på opretholdelse af vægttab

Interventionsfasen: I de fire faser blev deltagerne tilfældigt tildelt enten motion, medicin – liraglutide 3 mg/Saxenda, en kombination af begge eller placebo. Der blev udført en grundig overvågning af deltagerne for at registrere deres vægttab og sundhedsparametre.

Opfølgningsfasen: Efter interventionsfasen blev der gennemført en opfølgningsperiode på et år, hvor deltagerne ikke modtog yderligere behandling. Dette gav forskerne mulighed for at evaluere, hvordan deltagerne opretholdte deres vægttab og eventuelle ændringer i sundhedsparametre uden behandling.

Post-behandlingsanalyse: Deltagere, der tabte mindst 5% af deres oprindelige vægttab, blev derefter tilfældigt udvalgt. Efter et år blev de inviteret tilbage til Københavns Universitet for at deltage i opfølgningen, hvoraf 2/3 af deltagerne (109 personer) takkede ja. Den efterfølgende post-behandlingsanalyse sammenlignede resultaterne fra de forskellige interventionsgrupper for at bestemme, hvilken metode der var mest effektiv til at opretholde et sundt vægttab over tid.

Kilde: Healthy weight loss maintance with excercise, GLP-1 receptor agonist

Hvad afslører Resultaterne? Analyse og effekten af vægttabsmetoderne

Deltagerne blev tilfældigt fordelt i fire grupper, hvor hver gruppe blev tildelt en specifik strategi til at opretholde deres opnåede vægttab i løbet af det følgende år:

1. En gruppe fortsatte med deres sædvanlige fysiske aktivitetsniveau.

2. En anden gruppe modtog aktiv medicin – liraglutide 3 mg/Saxenda.

3. En tredje gruppe fulgte et superviseret motionsprogram, som inkluderede to gange ugentlig højintens træning og yderligere to ugentlige træningssessioner på egen hånd, overvåget ved brug af pulsur.

4. Den fjerde gruppe kombinerede både aktiv medicin og det superviserede motionsprogram.

Analysen viste, at deltagere, der modtog en kombination af motion og vægttabsmedicin, opnåede den mest vedvarende vægtreduktion og sundhedsforbedringer sammenlignet med andre behandlingsgrupper. Dog var der en gennemsnitlig vægtøgning på 3 kg et år efter afsluttet behandling. En mulig årsag til den mindre vægtforøgelse hos denne gruppe kan være deres evne til bedre at moderere deres madindtag

På den anden side oplevede deltagere, der kun modtog medicin, en hurtig vægtforøgelse på 10,5 kg, når behandlingen stoppede. Disse deltagere tog op til 70% af den tabte vægt på i ren fedtmasse, hvilket betyder, at de vendte tilbage til eller endda oversteg deres udgangspunkt.

Det er værd at bemærke, at effekten af den første fase med 8 uger af intervention viste det største vægttab, hvor alle deltagere i gennemsnit tabte sig 13,1 kg. Dette blev opnået gennem en lav kalorie diæt, såsom en Total Diet Replacement (TDR) eller en Very Low Calorie Diet (VLCD), hvilket indikerer, at denne tilgang kan være en mere effektiv løsning, også økonomisk.

Vigtigheden er at ændre kost- og motionsvaner, når man starter medicinsk behandling for svær overvægt. Hvis der ikke foretages yderligere ændringer ud over medicinen, kan det resultere i en tilbagevenden til tidligere vægtforhold eller endda en forværring.

Kilder:

www.sciencedirect.com (2024) Healthy weight loss maintenance with exercise, GLP-1 receptor agonist, or both combined followed by one year without treatment: a post-treatment analysis of a randomized placebo-controlled trial.

Sulten efter mere?

Mix Nupo Diet med almindelig mad – vi viser dig hvordan

Vi har sammensat en masse lavkalorie opskrifter ved at kombinmere Nupo Diet med regulære fødevarer – se alle vores supernemme og hurtige opskrifter her!

Udgivet i

Diet Risotto – med kylling og grønt

132 kcal Nupo Diet + ca. 168 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Risotto

1/2 fennikel / 40 gram

1/4 løg / 25 gram

1 lille kyllingefilet / 50 gram

1 fed hvidløg

1 tsk olie / 5 gram

1/2 dl. hvidvin

– Tilføj gerne timian, salt og peber.

Sådan gør du:

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Pil og skær løg i grove skiver. Pil og skær hvidløg i tynde skiver. Rens fenniklerne, skær dem i skiver. Læg dem alle i et ovnfast fad, og vend det i olie og krydderier.
  3. Sæt fadet i ovnen i 15 min. indtil grøntsagerne begynder at blive gyldne. Rør evt. rundt. Lav brevet efter instrukserne.
  4. Tag fadet ud af ovnen, tilsæt risottoen og hvidvin, rør rundt. Sæt fadet i ovnen igen i 30 min.
  5. Steg kyllingen på en tør pande imens.
Udgivet i

Diet Oatmeal Apple Cinnamon – med skyr, friske bær og nødder

122 kcal Nupo Diet + ca. 178 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Oatmeal Apple Cinnamon

3 spsk vanille skyr / 50 gram

1 håndfuld friske bær / 50 gram

1 lille håndfuld nødder/mandler / 20 gram

Sådan gør du:

  1. Følg venligst instrukserne på brevet.
  2. Sæt i køleskab natten over.
  3. Pynt med friske bær og nødder/mandler inden servering.
Udgivet i

Diet Oatmeal Apple Cinnamon – med frosne bær, nødder/mandler og smør

122 kcal Nupo Diet + ca. 178 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Oatmeal Apple Cinnamon

1 lille håndfuld frosne bær / 50 gram

1 lille håndfuld nødder/mandler / 20 gram

Sådan gør du:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
  2. Følg venligst instrukserne på brevet.
  3. Bland bærene og smøret i.
  4. Bag nu din grød i 25 min.
    – Tilsæt mandler som topping inden servering.
Udgivet i

Diet Egg Omelette – med tortilla, grønt og revet ost

133 kcal Nupo Diet + ca. 167 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Egg Omelette

1 stk. lille hvede tortilla

Grøntsager f.eks. spinat og rød peberfrugt / 75 gram

Revet ost max. 20% / 10 gram

Sådan gør du:

  1. Følg venligst instrukserne på brevet.
  2. Lav massen til omelet og sæt til side.
  3. Varm tortilla og læg omelet ovenpå. Tilføj revet ost.
  4. Tag omelet/tortilla af panden.
  5. Tilføj grøntsager og rul trappen stramt sammen.
Udgivet i

Diet Egg Omelette – med bacon og grønt

133 kcal Nupo Diet + ca. 117 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Egg Omelette

Bacon i tern / 25 gram

Spinat og rød peberfrugt / 25 gram

Muffin-forme (bagepapir slip-let)

Sådan gør du:

  1. Smør evt. formene med en dråbe olie (ikke inkl. kcal).
  2. Steg bacon tern på tør pande og hæld overskydende fedt fra.
  3. Skær peberfrugt i små stykker. Skyld spinat og lad dryppe af.
  4. Følg venligst instrukserne på brevet.
  5. Læg grønt i, derefter æggemassen, og top af med bacon.
  6. Fyld kun formene 3/4 op, da æggemassen vil hæve.
Udgivet i

Diet Couscous (poke bowl) – med laks og grønt

129 kcal Nupo Diet + ca. 171 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Couscous

1/4 laksefilet / 35 gram

4 håndfulde valgfrie grøntsager / 200 gram

1 lille håndfuld edamamebønner / 20 gram

1/4 lille avocado / 25 gram

Sådan gør du:

  1. Følg venligst instrukserne på brevet – benyt lidt mindre vand end på anvisningen.
  2. Fordel alle råvarer i en dyb skål inden servering.
Udgivet i

Diet Chili Sin Carne – med bønner og ris

127 kcal Nupo Diet + 290 kcal

Det skal du bruge:

1 portion Diet Chili Sin Carne

1 lille håndfuld kidney bønner / 25 gram

70 gram kogte ris / 35 gram rå

1 spsk creme fraiche 5% / 15 gram

Sådan gør du:

  1. Kog risene efter anvisning.
  2. Følg venligst instrukserne på brevet.
  3. Inden den varmes tilsættes kidneybønnerne.
  4. Anret ris og Chili Sin Carne, derefter creme fraiche på toppen.