Verificeret af Massi Fazli

Certificeret Health Communicator & Klinisk Diætist

Fuldkosterstatning og vægttabsmedicin skaber et revolutionerende vægttab

Fuldkosterstatning og vægttabsmedicin skaber et revolutionerende vægttab

Overvejer du at opstarte med et medicinsk vægttabsforløb? Så skal du sikre, at du får den korrekte sammensætning i din kost. Da vægttabsmedicin sænker din sult, er det vigtigt at din kost har den optimale næringsmæssige sammensætning, så du sikrer at dit vægttab bliver et sundt og vedvarende vægttab.

Så der skal ikke kun være fokus på kalorieunderskuddet, men også sammensætningen af dine kalorierne.

Kombinationen af en fuldkosterstatning, også kendt som en ‘Very Low Calorie Diet’ (VLCD), en ‘Total Diet Replacement’ (TDR) eller en ‘Soup & Shake Diet’ sammen med en medicinsk vægttabsbehandling, som f.eks. Wegovy, udgør en potentiel stærk strategi til vægttab.

Det perfekte partnerskab. Kombinationen af fuldkosterstatning og måltidserstatning sammen med vægttabsmedicin.

Når du kombinerer en fuldkosterstatning (VLCD/TDR) på 750-800 kcal eller bruger måltidserstatninger sammen med vægttabsmedicin har du grundlaget for en virkelig effektiv strategi til vægttab.

Proteinrige måltidserstatninger: Da din sult bliver hæmmet eller nedsat af vægttabsmedicinen, bliver den kost du indtager endnu vigtigere i sammensætningen. Derfor er måltidserstatninger det perfekte valg til udskiftning af 1-2 af dine hovedmåltider i løbet af dagen. Det sikrer, at du får den helt korrekte næringssammensætning, såsom proteiner, fibre, fedt, samt vitaminer og mineraler.

Fuldkosterstatningen (VLCD/TDR) Vil du se endnu hurtigere resultater, men samtidig have den helt korrekte næringssammensætning er en fuldkosterstatning (VLCD/TDR) det helt korrekte valg.

Først og fremmest hjælper en livsstilsintervention eller livstilsomlægning med en fuldkosterstatning (VLCD/TDR) dig med at nulstille alle dine gamle vaner i dit kostmønster og kalorieindtag.

Men det sikrer også, at du får den helt korrekte og vigtige næringssammensætning og et program som er let og enkelt at følge. Fordelen ved at få dækket de basale behov ved en fuldkosterstatning, som typisk er mellem 750-800 kcal. gør, at det giver rum til at tilføje 200-300 kcal ved siden af uden at kompromittere de hurtige resultater af forløbet.

Kombinationen:
“En fuldkosterstatning sænker kalorieindtaget betydeligt og sikrer tilstrækkelig ernæring, mens medicinsk vægttabsbehandling hjælper med at regulere appetitten og reducere sult og trang til mad. Denne kombinerede tilgang kan føre til en mere effektiv og hurtig vægttabsproces, især for dem med svær overvægt, og adresserer både fysiologiske og adfærdsmæssige aspekter af vægttabet.”

Fordelene ved dette kombinationsforløb

Du kan potentielt trappe hurtigere ud af din vægttabsmedicin, da dine målsætninger om en vægtreduktion kan blive opnået væsentligt hurtigere på en effektiv og forsvarlig måde.

Vægttabsmedicinen hjælper med at regulere appetitten og øge følelsen af mæthed, hvilket kan gøre det nemmere at følge en VLCD eller en kostplan med måltidserstatninger fordi den hjælper med at reducere sult og trang til mad. Den kombinerede tilgang muliggør en mere effektiv og hurtigere vægttabsproces, hvilket kan forøge motivationen og fastholde resultaterne over tid. Denne symbiose kan være særligt gavnlig for personer med svær overvægt, der har brug for en intensiv og struktureret tilgang til vægttab.

Optimering af vægttab: Styrken i medicin og måltidserstatninger kombineret med motion

I tillæg til kostændringer er regelmæssig motion også afgørende for et vellykket vægttabsprogram af flere årsager:

Motion forbrænder ekstra kalorier, hvilket hjælper med at opretholde eller opnå et kalorieunderskud nødvendigt for vægttab. Derudover øger motion stofskiftet, hvilket resulterer i mere effektiv kalorieforbrænding, selv i hviletilstand. Denne kombination af forbrænding og øget muskelmasse bidrager til en mere tonet kropssammensætning samt stærkere knogler og muskler. Sammen udgør kostændringer og regelmæssig motion en effektiv tilgang til vægttab, der ikke kun skaber et kalorieunderskud, men også forbedrer kroppens sundhed.

Hvad sker der i kroppen?

Kalorier kan tilføres gennem forskellige kilder såsom fedt, protein, kulhydrater eller stivelse (også kendt som sukker) og alkohol. Disse kalorier er afgørende for kroppens energibehov. Når kroppen oplever et kalorieunderskud, begynder den at forbrænde fedtdepoterne som energikilde. Fedt er kroppens primære energireserve, og under processen frigives fedtsyrer fra fedtcellerne og omdannes til energi gennem fedtsyreoxidation.

Samtidig produceres ketoner som et biprodukt af fedtforbrændingen, som kan bruges som brændstof af hjernen og andre væv. Det er essentielt at opretholde tilstrækkelige mængder af protein og næringsstoffer i kosten for at bevare muskelmasse og generel sundhed under vægttabsprocessen, såsom ved brug af lav-kalorie diæt (Very Low Calorie Diet) eller måltidserstatninger.

Et Kraftfuldt Redskab

Medicinsk vægttabsbehandling udgør et kraftfuldt redskab for dem, der ønsker at opnå effektivt vægttab. Kombinationen af en medicinsk vægttabsbehandling som f.eks Wegovy sammen med en VLCD eller en diet med måltidserstatninger udgør en potentiel stærk strategi til vægttab.

Medicinsk behandling til vægttab

Vægttabsmedicin har revolutioneret tilgangen til nedsat vægt og givet håb til mange, der kæmper med overvægt. Medicintyper, der indeholder Semaglutid, produceres bl.a. af Novo Nordisk, heriblandt Ozempic der er beregnet til behandling af diabetes og Wegovy der er beregnet til vægttab.

En af Semaglutids nøglemekanismer er dets evne til at regulere appetitten og mæthed. Den stimulerer GLP-1-receptorer i hjernen, hvilket fører til en øget følelse af mæthed og dermed mindre sult. Det virker på kroppen som et mæthedshormon, der normalt dannes i tyndtarmen. Wegovy, også kendt som semaglutid, er en GLP-1-receptor agonist, har vist sig at have en positiv indvirkning på insulinfølsomheden og hjælper med at forbedre den overordnede metaboliske sundhed samt vægttab. Derfor nedsætter Wegovy appetitten og reducerer energiindtaget grundet manglende præference for fødevarer med højt fedtindhold. Dette er fysiologisk afgørende for vægttab, da det hjælper med bedre at styre fødeindtagelsen og overspisning.

 

Fuldkosterstatning -en evidensbaseret diæt

En veldokumenteret diæt som VLCD (Very Low Calorie Diet) eller TDR (Total Diet Replacement) kan have fremragende effekt for ens vægttab på grund af den lave kalorieindhold.

 Denne diæt indeholder typisk op til 800 kalorier om dagen og dens funktion er at reducere den daglige kalorieindtagelse, hvilket er betydeligt mindre end den gennemsnitlige kalorieindtag for voksne som ligger omkring 2000-2500 kalorier afhængig af aktivitetsniveau m.v.

En VLCD er normalt sammensat af produkter som shakes, supper og varme måltider der er ernæringsmæssige korrekte og sikrer, at kroppen modtager alle de nødvendige næringsstoffer for at fungere optimalt, og er også kendt som en fuldkosterstatning.

Der er stor forskel på de produkter der kaldes ‘måltidserstatning’ og de produkter der kaldes ‘fuldkosterstatning’.

Kravene til fuldkosterstatning er meget større, da du skal kunne leve udelukkende af kosterstatning i en længere periode. Derfor stilles der store krav til indhold af eksempelvis vitaminer, mineraler og kostfibre. I modsætning til slankeprodukter og de fleste kosttilskud skal VLCD-produkter kontrolleres af Fødevarestyrelsen og udsættes dermed for de samme krav som eksempelvis modermælkserstatning.

 EU-forordningen sætter nogle rammer omkring indholdet i en VLCD. Der opsættes intervaller for hvor meget protein og fedt, kulhydrater, fibre, vitaminer og mineraler der skal være i produkterne, så kroppen får det, den har brug for i løbet af dagen.  Derfor er de gængse kendetegn for VLCD-produkter at de indeholder et højt proteinindhold, er lave på fedt og kulhydrater og indeholder essentielle vitaminer og mineraler.

Kilder:

(1) www.hjerteforeningen.dk Dette bør du vide om Wegovy – Hjerteforeningen. (2) www.wegovy.com Weight-Loss Prescription Medication | Wegovy® (semaglutide) Injection.
(3) www.sst.dk Wegovy (Semaglutid).
(4) www.pudmed.gov Clinical review of subcutaneous semaglutide for obesity.
(5) www.biotechacademy.dk Kroppens stofskifte.
Tilbage til blog