Vægttab og BMI beregner

Hvad er overvægt?

Du kan blive overvægtig, hvis du i en periode indtager flere kalorier end kroppen forbrænder, og derfor oplagrer dem som fedt. Dermed er ikke sagt, at alle overvægtige mennesker spiser ubehersket.

Overvægt kommer som regel snigende over flere år, som følge af en ganske lille ubalance i forholdet mellem indtagelse og forbrænding af kalorier. Den kan føre til overvægt, når man lever i et samfund som vores, hvor maden har lav mæthedseffekt, og behovet for fysisk aktivitet i dagligdagen er minimal.

Du kan altså ikke altid gøre for, hvis du har tendens til overvægt. Men du kan altid gøre noget ved det.

Mange spørger sig selv om, hvornår de er overvægtige. Det kan man let finde ud af, ved hjælp af højde og vægt eller taljemål.

Body Mass Index – BMI

Den internationale fedmeforskning bruger hovedsageligt det såkaldte BMI, når overvægt skal vurderes.

Et BMI mellem 18,5 og 25 anses som det sundeste. Hvis BMI er mellem 25 og 30, er man moderat overvægtig- Er BMI over 30, taler man om svær overvægt. BMI-grænserne gælder for alle voksne, og giver et fingerpeg om graden af overvægt. Men BMI siger ikke noget om, hvor meget af vægten der er fedt og hvor meget der er muskler. Da muskler vejer mere end fedt, vil en person med en stor muskelmasse have et forholdsvis højt BMI, uden at være overvægtig. Det ses især hos mænd, der træner meget.


Beregn BMI
Din BMI er:
BMI kategori:

Taljemål

En forholdsvis enkel måde at måle på, om man er overvægtig, er taljemålet. Taljemålet er en bedre metode end både vægten og ens BMI. Et højt taljemål hos ikke-gravide skyldes næppe stor muskelmasse, men er derimod et direkte mål for mængden af fedt på kroppen. Ulempen er dog, at nogle mennesker har en tendens til at deponere fedt andre steder end omkring taljen.

Der er mange individuelle forskelle, der gør, at man ikke skal stirre sig alt for blind på disse forskellige målinger. Det er vigtigt at bevare sin sunde fornuft og kaste et ærligt blik på sin nøgne krop i spejlet af og til.

Kvinder Mænd Risiko
< 80  < 94 Lav risiko
80-88 cm  94-102 cm Moderat forhøjet
 > 88 > 102 Høj risiko

Sådan taber du dig

Du kan tabe dig på mange måder. Men fælles for dem alle er, at du skal indtage færre kalorier, end du bruger. Nogle metoder er mere effektive end andre. Men der er også stor forskel på, hvor sunde metoderne er. Du skal derfor kigge dig godt for, inden du kaster dig over en ny diættype. Og lad os sige det med det samme: Der findes ingen let genvej, hvor du ved hjælp af piller, penduler eller alt muligt andet, kan spise det du plejer og samtidig tabe dig.

At tabe sig og bevare vægttabet kræver en bevidst og målrettet indsats. Uanset hvordan du vælger at tabe dig, er det en god idé at søge støtte og hjælp hos andre. Et vedvarende vægttab kræver, at du ændrer en del faktorer i din livsstil. Det kan være svært, hvis du ikke har den nødvendige opbakning fra dine omgivelser, eller nogen du kan snakke med om tanker og problemstillinger, i forbindelse med vægttabet.

Diæt - på den ene eller den anden måde

Det er alfa og omega at vælge en metode, som passer til dig og dit temperament. Men det er mindst lige så vigtigt, at du vælger en metode, som er sund. To af de mest anerkendte og bedst afprøvede metoder til vægttab er almindelig diæt og pulverdiæt.