About Henriette & Newsletters

I have always been interested in health and nutrition and in my opinion, you are not necessary healthy because you are skinny and you are not necessary unhealthy because you are overweight.

To me a good health is a mix of getting enough sleep, the right nutrition and sufficient physical activity.

Since I began my carrier as a registered dietitian, I have mainly worked with weight loss clients. Common to them all is that a calorie deficit is a condition to achieve a weight loss. The easiest way to achieve calorie deficit is by using Nupo VLCD diet shakes. They are made of the well-documented Nupo VLCD (very low-calorie diet) diet powder and water. If you use this diet and drink six shakes a day, you are guaranteed a calorie deficit and you will lose weight, meanwhile all your nutritious needs are fulfilled. It is easy and it works no matter what your weight loss goal is.

If you are losing weight, maintaining weight after a weight loss, or looking for alternatives to unhealthy convenient food, Nupo has some good solutions.

Nupo’s assortment is wide. It consists of the VLCD diet powder to use for weight loss, and all the different “One Meal” products to eat when you need a healthy meal replacement with a low-calorie content on a busy day. In addition, it includes the Nupo Life for healthy quick snack options. The easier it is to achieve a healthy low-calorie diet, the more likely you will be able to maintain a healthy lifestyle.(Sunde) Påskesnacks

Påske er ofte associeret med påskeæg og chokolade. Det er hyggeligt selv at lave sine påskesnacks, men man skal bare huske på at den hjemmelavede variation er ikke nødvendigvis mindre kalorietung end den købte. Til gengæld ved du, hvilke ingredienser du har puttet i dine snacks.

Hjemmelavet marcipan:

Marcipan er relativt nemt at lave selv og kan varieres i et utal af smagsvariationer - det er kun fantasien der sætter grænser. Hjemmelavet marcipan er velegnet til at lave påskeæg af.

Du skal bruge følgende:

 • 200 gram smuttede mandler
 • 1 deciliter vand
 • 85 gram sukker

 1. Bring vandet i kog og opløs sukkeret i det kogende vand. Lad massen køle af.
 2. Hak mandlerne så fint som muligt – eventuelt i en blender eller foodprocessor.
 3. Tilsæt sukkerlagen lidt efter lidt. Marcipanen skal samle sig og massen skal være våd, men ikke klistret. Det er ikke sikkert at du skal bruge hele lagen.
 4. Form eventuelt marcipanen til små æg, som kan dyppes i smeltet mørk chokolade. Æggene kan eksempelvis pyntes med frysetørret hindbær.

Du kan variere smagen ved at tilsætte forskellige essenser til marcipanen eller udskifte sukkeret med sukker med eksempelvis lavendelsmag eller citronsmag.

Hjemmelavet Nutella:

Hjemme hos os spiser vi sjældent Nutella, det er noget vi som regel kun spiser, når familien er ude og rejse. Min søster har i årevis lavet sin egen Nutella, som hun ofte giver væk i værtindegave, når hun er ude. Den er utrolig lækker, nem at lave og selvfølgelig lidt sundere end den købte.

Du skal bruge følgende til to mindre glas:

 • 200 gram lys chokolade
 • 100 gram hasselnøddekerner
 • 1 deciliter Piskefløde
 • Cirka 80 gram smør
 • Lidt salt

 1. Rist hasselnøddekernerne i ovnen på 200 grader i cirka 10 min. Hinderne skal revne og være lige til at tage af kernerne.
 2. Hak hasselnødderne til fint mel i en blender. Gem eventuelt et par stykker til at pynte med.
 3. Hak eller bræk chokoladen fint og kom det i en skål sammen med de fint hakkede nødder. Varm fløden op i en gryde til kogepunktet og hæld den over chokoladen og de hakkede nødder. Rør det hele godt sammen.
 4. Tilsæt smørret lidt ad gangen til den varme chokolade masse, mens du rører rundt i massen.
 5. Smag til med salt og hæld massen på to glas.

Påskefrokosten

I Danmark har vi tradition for at holde påskefrokost, hvor mange holder påskefrokost sammen med familien og venner. Det centrale i sammenkomsten er mad, og kreativiteten spænder fra det kolde bord med sild og snaps, til lam på grillen med mint gelé og hvad der ellers hører til af lækkerier.

For mennesker, der er midt i et vægttabsforløb, kan det være en stor udfordring at skulle igennem et påskearrangement med maden som omdrejningspunkt. Jeg siger altid til mine klienter, at det er vigtigt at deltage i festlige lejligheder med venner og familie, selvom det indbefatter en kost, som indeholder mange flere kalorier end de normalt indtager. Det er ikke en enkelt påskefrokost eller to, der skal være styrende for deres fremtidige vægt. Et vægttab og en livsstilsændring skal være noget varigt, og hvis du spiser en påskefrokost eller to, kan det knap nok ses på vægten et par dage efter, hvis du blot finder tilbage til din sunde livsstil dagen efter. Du skal se dit vægttabsforløb som en køretur ud ad en lang vej og på denne vej vil der være nogle sving eller bump og de kan og skal ikke undgås. Uanset hvad vi foretager os, vil vi møde bump på vejen.

Nupo har lanceret tre forskellige kapsler der kan hjælpe dig gennem påskefrokosten, som alle indeholder naturlige ingredienser. Der er en variant der hedder Fill My Tummy, som består af naturlige fibre der sammen med væske svulmer op og fylder i maven. De gør, at du føler dig mæt og ikke har lyst til at spise så meget. Jeg anbefaler, at du tager to kapsler, med to glas vand cirka en halv time inden du skal spise påskefrokost. Du kan tage kapslerne tre gange om dagen, hvis du har tendens til at komme til at spise mere end du har brug for. En anden variant hedder BLOCK MY CARBS og disse skal tages lige efter at du har spist, hvor du – ligesom FILL MY TUMMY - skal tage to ad gangen med rigeligt vand. BLOCK MY CARBS indeholder et udtræk fra hvide kidneybønner som blokerer for optagelsen af kulhydrater. Både BLOCK MY CARBS og FILL MY TUMMY indeholder ligeledes Chrom, som gør at dit blodsukker forbliver stabilt og du derfor ikke får ”cravings” efter noget sødt. Den sidste kapsel hedder BURN MY FAT og den booster din forbrænding, og det anbefales at du tager én kapsel om dagen. Alle tre kapsler kan tages i kombination og også sammen med Nupos øvrige produkter.

Hvis du gerne vil gennem påskefrokosten uden ”hjælpemidler”, vil jeg anbefale dig at spise efter tallerkenmodellen. Det betyder, at du skal have en fjerdedel protein på din tallerken, en fjerdedel stivelse eksempelvis kartofler, ris, pasta eller brød - resten af tallerkenen skal være grøntsager. Hvis du er til en traditionel frokost med det store kolde bord, så prioriter hvad du spiser. Du kan eventuelt spise kvarte-madder, så du har mulighed for at smage på flere ting uden at overspise. Husk at stoppe op og mærke efter om du er mæt. Ofte bliver maven mæt før øjnene, og derfor er det svært at stoppe med at spise, selvom man egentlig ikke kan have mere mad i maven. Det kan også være en god idé, at spise lidt grønsager hjemmefra så du ikke er super sulten, når du ankommer og måske ikke har så travlt med at få stillet sulten.


Sommertid begynder

Det dufter meget af forår; dagene er blevet længere og der har været lange perioder med dejligt vejr og masser af solskin allerede. Mit humør er helt i top, og jeg får lyst til at være udendørs hele tiden, men det er desværre svært at passe et job samtidig.

Mange mennesker oplever desværre, at det kan være svært at komme ud ad døren, hvis de ikke har et mål med det, eller en aktivitet de skal til. Hvis du ikke ved, hvad du skal give dig til, er den nemme løsning at gå en tur. Det er heldigvis kun fantasien, der sætter grænser. Det kræver ikke noget ekstra udstyr at gå en tur, og det er let tilgængeligt - det eneste der kræves er, at rejse sig op og komme afsted.

Et mål med at komme udenfor kunne også være at komme i form. Start langsomt op og start på det niveau, du befinder dig på, så det bliver en succes, og du ikke starter med at få en skade. Hvis du ikke har løbet før, eller hvis det er længe siden du har løbet, kunne du starte med et begynderløbeprogram, der guider dig langsom igennem, så det ikke bliver for hårdt og så du kommer sikkert i mål. Der er mange programmer, som du kan bruge og med en enkelt søgning på nettet, vil du med garanti finde flere der er lige til at gå til. Du kan træne dig op til at løbe fire til fem kilometer på otte uger, og når du løber alene bestemmer du selv tempoet.

Når vejret er til det, anbefaler jeg mine klienter at bruge noget af deres frokostpause på at gå en tur. Hvis du har et job, hvor du sidder ned hele dagen, er det oplagt at gå en tur, når du har frokostpause. Aftal med et par kollegaer, at I skal gå i frokostpausen, det er en super dejlig vane, det giver et afbræk i arbejdstiden og så er det samtidig super hyggeligt.

I mange danske byer er der opstillet gratis udendørs træningsfaciliteter til styrketræning, som frit kan afbenyttes af alle. Det kan være en blød måde at komme i gang med styrketræning og når vejret er godt, synes jeg at det er at fortrække at være udendørs. Hvis du er i tvivl om hvordan du kommer i gang med træningen, kan du altid spørge Google. Der er sikkert andre end dig, der også synes at det er svært at komme i gang med at træne, så spørg rundt i din omgangskreds og se om du ikke kan finde en træningsmakker, du kan træne med.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med golfsporten, starter der begynderhold op over hele landet i golfklubberne i øjeblikket. Det er selvfølgelig lidt mere tidskrævende end at løbe en tur, men til gengæld er det en sport du kan dyrke resten af livet. Det er også en meget social sport, hvor du møder mange andre mennesker. Når du bliver bidt af at spille golf, finder du ud af, at det ikke gør så meget, hvis vejret ikke er det bedste - du skal nok komme afsted alligevel.

En anden god forårs- og sommeraktivitet er, at tage cyklen i stedet for bussen eller bilen. Det er godt for din sundhed og så sparer du samtidig penge, det er en Win-Win. Når det først er blevet en vane, kan det være svært at stoppe med at cykle igen, også når vejret er ustabilt. Hvis du har normale arbejdstider, og måske sidder i en kø på motorvejen hver dag, kan du måske endda spare tid ved at tage cyklen. En cykel behøver ikke at være fancy for at kunne transportere dig fra A til B, men hvis du har pengene og cyklen alligevel står foran en udskiftning og du måske også har langt til arbejde, kan jeg anbefale dig at investere i en el-cykel. Det giver en lidt anden oplevelse og det gør cykelturen lidt sjovere, specielt når du cykler i modvind og op ad bakke.


Gode kilder til protein

Protein er musklernes byggesten og derfor en vigtig del af kosten. Protein bruger vi til at opbygge muskler med og til at vedligeholde dem, derfor er det vigtigt, at du får protein i din mad hver dag. Behovet for protein er ca. 0,8 – 1,5 gram pr. kg. legemsvægt pr. dag for voksne, raske mennesker. Hvis du vejer 80 kg, er dit behov på mellem 64-120 gram protein pr. dag. Når du træner styrketræning, har du et øget behov. Langt de fleste mennesker i Danmark - og resten af den vestlige verden - er fint dækket ind i forhold til den anbefalet mængde protein, gennem almindelig varieret kost.

Når vi taler om protein, tænker de fleste mennesker nok på kød. Men protein er også meget andet end en bøf eller et kyllingebryst. Der findes masser af plantebaseret kost, der indeholder mange proteiner. Eksempelvis indeholder tørrede linser 26,0 gram protein pr. 100 gram, gule ærter 22,0 gram, hvide bønner indeholder 21,3 gram, og det samme gør pistacienødder og mandler. Til sammenligning indeholder hakket oksekød med 5-10% fedt kun 19,5 gram og et kyllingebryst 21,5 gram.

Du behøver altså ikke kun at spise kød, når du skal have protein. Ganske mange linser og bønner har et indhold af proteiner, der er ligeså stort som eksempelvis oksekød, så du kan sagtens tage en kødfri dag eller to engang i mellem. Der er ikke den store forskel på om din proteinkilde kommer fra kød eller planter, når du skal vedligeholde eller opbygge dine muskler. Den ene kilde er ligeså god som den anden.

I Nupo’s sortiment er der en proteinbar, der hedder Protein Bite. Det er en lille, handy bar, som er nem at have med, f.eks. som en lille snack før og efter træning. Den indeholder 12 gram protein. Der findes mange forskellige slags proteinbarer på markedet. Fordelen ved Nupo’s er at den er en af de mindre, og ikke et helt måltid i sig selv. Den kommer i to varianter; en med chokoladesmag og en med karamel-/ingefærsmag. Den er ment som en snack eller et lille mellemmåltid, der er nemt at spise på farten.

Når jeg laver kostplaner til mine klienter, efterspørger mange ofte kødfrie dage. De fleste er ikke klar til at tage springet ud i en kost uden animalske produkter, men mange vil gerne snuse lidt til det, og have en enkelt dag eller to om ugen, der er kødfrie. For en del år siden, havde vi en Exchange Student boende hjemme hos os. Han spiste ikke kød, men gerne fisk og æg - det var til at begynde med en udfordring, men efter et stykke tid var det relativt nemt at lave mad til ham. Jeg fik lavet en masse research og fandt en masse gode, kødfrie opskrifter, som jeg fik prøvet af. De fleste retter smagte godt og mættede fint, og alle i familien overlevede. I dag har vi stadig kødfrie perioder, der er måske ikke så lange, men vi kan godt tage en uge eller to, hvor vi ikke spiser kød til aftensmaden, og drengene de brokker sig ikke mere. De ved godt, at de bliver mætte uden at de nødvendigvis skal spise kød hver dag til aftensmad.


Overvægt blandt børn og unge

Antallet af børn og unge, der er overvægtige er stødt stigende. På 30 år er antallet af overvægtige børn og unge tredoblet i Danmark. Der er mange grunde til at børn og unge bliver overvægtige. Der er ingen tvivl om, at en del af grunden til denne stigning er manglende fysisk aktivitet og forkert kost. En anden grund er, at børn kopierer forældrenes sundhedsadfærd - børn agerer som deres forældre, og forældrenes livsstil gør at børnene bliver overvægtige. I få tilfælde er børn overvægtige på grund af sygdom.

 

Det er forældrene, der er ansvarlige for at deres børn får mad, og det er forældrene, der køber ind og i stor grad står for madlavningen i familien. Der er rigtig mange voksne, som ikke spiser efter de officielle anbefalinger, og derfor får familien ikke hvad der anbefales af frugt, grønt, fuldkorn, kostfibre, fisk og vand. Ligeledes er det de færreste voksne, der får den mængde motion, der anbefales.

 

Vores børn er små kopier af os, og de kopierer vores sundhedsadfærd. Vi er vores børns rollemodeller, og når vi ikke er gode rollemodeller, går det ud over vores børn.

Har du tænkt over, at den adfærd du har omkring mad, er der stor sandsynlighed for, at dine børn vil kopiere. Alene af den grund, har vi altid grønsager på bordet til vores aftensmad, hver evig eneste aften hjemme hos os. Det er som regel en eller anden form for dampede eller stegte grønsager, eller en salat baseret på kål af en eller anden art. Alle spiser det og hvis drengene har venner på besøg, får vennerne også lov til at spise grønsager, selvom ganske mange af de børn, der kommer i vores hjem påstår, at de ikke kan lide grønsager og ikke får det derhjemme. Sjovt nok er der også ganske mange af dem, som ikke spiser grønsager normalt derhjemme, der spiser grønsager, når de spiser hos os. Hvis jeg ikke lige har fået handlet ind og købt friske grønsager, kan en agurk i stave og skrællede rå gulerødder sagtens være aftenens tilbud af grønsager. Frosne grønsager er i øvrigt mindst ligeså sunde som friske grønsager. Ofte så har frosne grønsager et højere indhold af vitaminer og mineraler end de friske. Det skyldes at de frosne bliver nedfrosset lige efter at de er blevet høstet, og derfor holder bedre på vitaminer og mineraler, fra de er høstet til de ligger i butikken.

 

Rigtig mange unge mennesker stopper med at gå til en sport, når de bliver omkring de 15-16 år. Det kan være at de mister interessen for den sport, som de altid har dyrket. Det kan også være fordi, at de har fået flere lektier for og derfor ikke har tid, eller det kan være af helt andre årsager. Det kan være svært for forældrene, at komme med gode argumenter for, hvorfor de unge mennesker skal fortsætte med deres sport, hvis forældrene ikke selv er fysisk aktive. Sport kan sagtens være noget I er sammen om i familien. Hvis din teenager stopper med sin sport, så begynd at cykle eller løbe sammen. Lad være med at acceptere, at han eller hun ikke er fysisk aktiv. Hvis du suser afsted til en sport, et par gange om ugen eller står tidligt op og løber en tur, så vil din teenager sikkert også dyrke en sport. Gå forrest og vis vejen, og vær den gode rollemodel for dit barn.


Hvad er ketose?

”Det nye sort” inden for diæter og slankekure er de såkaldte keto-kurer. Fælles for denne type kur er, at du spiser meget få kulhydrater men større mængder fedt end, hvad der er i en kost, som bygger på de officielle anbefalinger. Men hvad er ketose?

Den nemme forklaring er, at ketose er en tilstand, hvor kroppen får sin energi fra fedtdepoterne i stedet for fra glykogendepoterne i musklerne. Normalt kommer kroppens primære brændstof fra kulhydrater, som bliver lagret i musklerne som glykogen. Når du begrænser dit kulhydratindtag, tvinger du kroppen til at finde en anden energikilde. Når kroppen begynder, at bruge dine fedtdepoter som brændstof, omdannes fedtet til ketonstoffer. Ketonstofferne kan kroppen bruge i stedet for glykogen som energikilde.

Hvis du læser om de aktuelle keto-kurer, hvor du spiser almindelig mad, som indeholder få kulhydrater, kan du læse forskellige teorier om, hvor få gram kulhydrater du må indtage for at komme i ketose og forblive i denne ketose-tilstand, hvor du altså får din energi fra dine fedtdepoter i stedet for dine glykogendepoter. I Nupo’s VLCD (Very Low Calorie Diet) er der færre gram kulhydrat i en dagsration end der er i en almindelig kost, som er sammensat ud fra de officielle anbefalinger. Denne relativt lave mængde kulhydrat gør, at du kommer i ketose (… altså fedtforbrænder) – og du forbliver i ketose, hvis du holder dig til kuren. Hvis du begynder at spise andet mad end de seks portioner om dagen, er det ikke sikkert at du vil opnå den samme effekt af kuren, som hvis du havde holdt dig til kuren. Du vil måske stadig være i kalorieunderskud, hvis du ikke spiser flere kalorier end du forbrænder, men du forbliver måske ikke i ketose og taber dig ikke så meget. Det kan være meget svært at følge en ketose-diæt, som er baseret på almindelig mad, hvor du skal være i kalorieunderskud, og få alt hvad du har brug for af næringsstoffer. En ketose-diæt, der er baseret på almindelig mad, er meget restriktiv i forhold til, hvilke madvarer du må - og ikke må – spise.

Når du bruger Nupo’s VLCD-pulver diæt, får du alt, hvad du har behov for af næringsstoffer, et kalorieunderskud, samtidig med at du er (… og bibeholder) ketose. Hvis du har brugt Nupo før, har du sikkert også erfaret, at du kan få en dårlig ånde, som lugter lidt af acetone. Det er positivt og er blandt andet et af tegnene på, at du er i ketose. Den dårlige ånde kan fint afhjælpes med enten sukkerfrit tyggegummi eller ved brug af mundskyl (f.eks. SB12). En yderst positiv bivirkning ved ketose tilstanden er, at den dæmper appetitten, hvilket er ret smart, når du gerne vil tabe dig. Selv om du indtager væsentligt færre kalorier end du normalt gør gennem en normal kost, føler du ikke sult efter et par dage på få kalorier med Nupo’s VLCD-pulver diæt. Hvis du overvejer om Nupo’s VLCD er noget for dig, finder du kun ud af det ved at prøve det. Måske bliver du overrasket over, hvor relativ nemt det er at tabe de overflødige kilo med Nupo, og måske bliver du overrasket over at du ikke er sulten, selvom du ikke spiser almindelig mad.

Der er kommet en del nye varianter i Nupo’s sortiment, heriblandt en havregrød som lægger en god bund, når dagen begynder. Der er også kommet to supper mere til, en tomatsuppe og en grønsagssuppe, så der nu er tre supper i deres sortiment. De tre supper er gode til både frokost og aftensmad, og derudover har de Diet Shakes med kakao, mango/vanilje, blåbær/hindbær, jordbær og cafe latté. Jeg er sikker på, at du sagtens kan finde dine egne foretrukne smage, der kan hjælpe dig i mål med dit vægttab. Det er bare vigtigt, at du holder dig til kuren og ikke spiser alt muligt andet ved siden af, hvis du gerne vil give dig selv de bedste forudsætninger for et succesfuldt vægttab.

Husk, at hvis du har svært ved at holde motivationen, eller du har spørgsmål omkring brugen af kuren, er der kun et telefonopkald eller en mail mellem dig og mig, og du er selvfølgelig velkommen til at ringe eller skrive.


Fastelavn (Tips & Tricks)

Fastelavn falder søndag den 3. marts i år. Hvis du har en, der skal forkæles, kan du relativt nemt lave de fineste fastelavnsris selv. Langt det meste slik kan laves hjemme i køkkenet - og det kan tilmed sjovt at lave det selv. Hjemmelavet slik er ikke nødvendigvis sundere eller indeholder færre kalorier end det købte, men det giver et godt indblik i, hvad det indeholder af forskellige ingredienser. Der findes et utal af gode nemme opskrifter på nettet - det er kun fantasien, der sætter grænser. Til selve riset bruger jeg troldhassel - som vi tilfældigvis har i haven - men andre grene kan selvfølgelig også bruges. Hvis du ikke har adgang til nogle grene der kan bruges, kan du selvfølgelig købe nogle.

Jeg laver tre forskellige slags slik til at hænge på mine hjemmelavede fastelavnsris:

 • Sure hindbærstrimler (frosne hindbær, sukker, sirup, citronsyre og husblas)
 • Bounty barer (kondenseret mælk, kokosmel og chokolade til overtræk)
 • Skumfiduser med jordbærsmag (sukker, glukosesirup, husblas, æggehvider, flormelis, kartoffelmel, jordbæressens, eventuel frugtfarve og vand)

Her er lidt flere forslag til hjemmelavede snacks, der alle er relativt nemme at lave og alle kan bruges til et fastelavnsris:

 • Marcipan (eller nougat) -kugler dyppet i chokolade med frysetørret hindbærstøv på toppen
 • Flødekarameller
 • Små havregrynskugler
 • Brændte mandler
 • Nøddebrud
 • Bolcher i alverdens afskygninger
 • Små P-tærter
 • Popcorn med karamel
 • Mandler med chili og lakridspulver

Samtlige snacks kan laves sammen med børnene - mine unger elsker, når vi laver bolcher og skumfiduser, og så synes vi, at det smager bedre, når man selv har lavet det. Du skal selvfølgelig passe godt på de små hjælpende hænder, når du laver bolcher og karameller, fordi massen skal koge og bliver utrolig varm, men tro mig, ungerne elsker når de hjemmelavede snacks er færdige.

Hvis du er til den lidt sundere variant af hjemmelavet slik, findes der masser af opskrifter, hvor sukker ikke indgår. I de mere ”sunde” varianter er der ofte tørrede dadler og/eller honning. Den sundhedsmæssige fordel ved at bruge dadler og honning er, at de indeholder nogle mikronæringsstoffer, som ikke findes i hvidt sukker. Du må ikke tage fejl af, at den sunde variant ofte indeholder ligeså mange kalorier som konventionelt slik.


Vedligehold dit vægttab

Hvordan går det med dit vægttab? Hvis du har brugt Nupo’s VLCD-kur siden starten af året, har du sikket opnået et pænt vægttab. Hvis du stadig har behov for at tabe dig, kan du med god samvittighed bruge kuren i op til otte uger. Hvis du ikke er helt i mål endnu, kan du altså sagtens fortsætte kuren et par uger mere.

Når du skal tilbage til at spise almindelig mad igen - og stabilisere din vægt - er der flere måder at gøre det på. Det vigtigste er, at du selvfølgelig ikke indtager flere kalorier end du forbrænder i løbet af en dag. For mange mennesker virker det rigtig fint at tælle kalorier, for andre mennesker, er det portionsstørrelserne, som de har fokus på for at undgå, at vægten går op igen. Grunden til at det virker fint at tælle kalorier er, at det er simpelt matematik. Spiser du flere kalorier end du forbrænder i løbet af dagen, kommer du til at tage på. Spiser du færre end du forbrænder, vil du fortsat tabe dig, og spiser du det antal som du forbrænder, vil din vægt forblive stabil.

Du kan øge din forbrænding ved at begynde at gå regelmæssige ture. Hvis du ikke er vant til at træne, er det en god ide at begynde med at gå. Det vigtigste er, at du får pulsen i vejret og at du varierer dit tempo i intervaller, mens du går. Der findes en applikation, der hedder InterWalk. Applikationen kan tilpasses din fysiske formåen, når du indtaster din alder, vægt, fødselsdag og køn. Den fortæller dig, hvornår du skal sætte tempoet henholdsvis op og ned. Hvis du ikke har mulighed for at bruge applikationen, kan du eksempelvis tælle lygtepæle og selv bestemme, hvor mange der skal være i hvert interval. Hvis du bruger hovedtelefoner, er det selvfølgelig vigtigt at du stadig kan høre, hvad der sker omkring dig, når du går ude i naturen.

Det vigtigste er, at du begynder på det niveau du befinder dig på. Hvis du lægger for hårdt ud, er du sandsynligvis stoppet igen inden der er gået en uge eller to. Men du skal heller ikke holde dig tilbage. Du skal ud over kanten så du ved, at du har forladt din komfortzone og får prøvet nogle grænser af. Og du må gerne være øm dagen efter, så du kan mærke at du har bevæget dig, men det skal selvfølgelig ikke gøre ondt. Brug dine venner eller kollegaer til at få inspiration, men planlæg din egen træning og forsøg ikke at være afhængig af andre, så det ikke er manglende selskab, der afgør om du kommer afsted. Det er super hyggeligt at træne eller gå sammen, men nogle gange er det bare mere effektivt at gøre det alene.


Valentine's Day

Valentines Day er en amerikansk tradition, hvor man typisk køber chokolade eller blomster til den man elsker - traditionen falder altid den 14. februar. Jeg kan godt lide tanken om, at vi lige gør lidt ekstra for den eller dem vi holder af denne dag, men det udelukker selvfølgelig ikke, at vi også gør det alle andre dage.

Men Valentines Day handler ikke kun om blomster og chokolade - at gøre noget godt for hinanden kan også være, at vi hjælper hinanden til at nå vores mål. Det kan eksempelvis være at komme tilbage i form, hvis du ikke har prioriteret dig selv. Det kan være hyggeligt, at lave aktiviteter sammen med dem man holder af. I anledning af Valentines Day kunne du - sammen med din partner eller bedste ven - sætte nogle mål om, at udføre nogle nye sjove aktiviteter sammen, der giver sved på panden. I kan udfordre hinanden til at finde på sjove aktiviteter, I kan gøre sammen. Hvis du er til det lidt mere stille og rolige, som ikke kræver at du skifter tøj, kan en tur i bowlinghallen også give lidt sved på panden, samt ømme balder og lårmuskler. Der går gerne et par år i mellem, at jeg selv bowler, og jeg bliver lige overrasket hver gang over, hvor øm jeg bliver den efterfølgende dag.

Hvordan skal du fejre Valentines Day i år? Jeg skal starte dagen med en rask løbetur på et par kilometer eller fem, og derefter sandsynligvis en time i træningscentret. Jeg har min faste træningsveninde - som jeg træner med 3-4 gange om ugen - så vi skal selvfølgelig også træne sammen denne dag. Valentines Day ligger lige midt i mine drenges vinterferie, så jeg vil prioritere at gøre noget sjovt og aktivt sammen med mine små banditter. Jeg tænker, at vi måske skal en tur i svømmehallen, eller måske skal vi prøve kræfter med skibakken på Amager. Jeg tænker, at vejret får lov at bestemme, om vi skal være ude eller inde. Hvad end du skal lave Valentines Day, håber jeg at du bruger den sammen med en eller flere som du holder af, og at du får en dejlig dag -måske med sved på panden.


Skiferien

Sæsonen for skiferier er skudt i gang, og heldigvis er der faldet meget sne rundt omkring på de fleste skisportsdestinationer. Min erfaring med skiferien er, at enten elsker du at tage på skiferie, eller også hader du det. Jeg er personligt ret vild med at stå på ski. Der er ikke noget bedre end, at have været aktiv og været ude i den friske luft hele dagen. Udover al den friske luft, er det også en god måde at være sammen med familie og venner på.

Det er en rigtig god ide, at optimere din fysiske form inden du skal ud og stå på ski - for at undgå skader, kan du med fordel styrketræne op til ferien. Selvom du helst skal begynde træningen et halvt år inden du skal på ski, er det altså ikke spild af tid, hvis du først starter nu. Du kan finde inspiration på diverse internet sider - eksempelvis YouTube. Desto bedre form du er i, desto mindre er sandsynligheden for, at du kommer hjem med en skade. Langt de fleste øvelser kan du lave hjemme på stuegulvet - uden redskaber eller vægte - og det kræver måske bare en indsats på cirka 10 til 30 minutter om dagen. Det kan være en rigtig god investering af din tid, hvis det er første gang du skal på ski, eller hvis du er utrænet.

En anden ting - der er vigtig på skiferien - er den mad du spiser. Det er nemt at gå ”sukkerkold” på pisten, hvis du ikke har indtaget nok kulhydrater inden dagens skiløb. Det er altid godt at have en snack med på farten, som du kan spise inden frokost. Nupo’s One Meal barer er perfekte til, at have med på skituren - de har en god størrelse og de kan være i lommen på en skijakke. Når du er sulten, skal du bare tage din One Meal bar op af lommen, få den spist og komme afsted igen.

One Meal serien, der består af pandekager, barer og shakes, er måltidserstatninger, som du kan erstatte op til to af dine daglige hovedmåltider med. One Meal produkterne fra Nupo er nemme at have med på farten og er gode, hvis du skal vedligeholde et vægttab eller hvis du skal tabe dig. Hvert produkt indeholder omkring 200 kalorier, og gør det nemt at holde styr på, hvor mange kalorier du har indtaget i løbet af dagen, hvis du eksempelvis erstatter din morgenmad og din frokost med et One Meal produkt. Hvis du er en af dem, der foretrækker at komme ud og bevæge dig i frokostpausen, er det nemt at snuppe en One Meal bar eller shake med på turen.


Hvordan går det? (Tips til at holde motivationen)

Det kan være en udfordring at ændre livsstil og lægge kosten om. Derfor er der også mange, der mister motivationen inden de rigtig når at mærke resultater, enten i form af et vægttab eller i form af større velvære og mere energi. Du kan gøre meget selv, for at din livsstilsændring eller dit vægttabsforløb skal blive en succes. Der findes mange strategier og måder at gøre det på. Det vigtigste er, at du finder den måde, der passer bedst til dig.

Det er altid en god ide at finde en makker, som du kan støtte dig til og som er i samme situation som dig. I kan dele de gode og de mindre gode oplevelser sammen, og støtte hinanden når det er hårdt. Uanset hvad du kaster dig ud i, så vær realistisk omkring hvad du magter. Hvis du fx ikke normalt er fysisk aktiv, så sæt et realistisk mål, så du ikke giver op efter første uge. Hvis du ikke har trænet før, så skal du måske ikke i fitness tre fire gange den første uge. Nøjes med nogle enkelte gange, og indarbejd fx nogle lange gåture i din hverdag. Du øger din egen chance for succes, hvis du er realistisk.

Jeg sammenligner altid et vægttabsforløb eller en livsstilsændring med en køretur ud ad en vej. Nogle gange går det nemt og du triller ligeså sikkert ned ad vejen. Andre gange går det langsomt og det føles som om du er på vej op ad en stejl bakke. Andre gange holder man helt stille og bevæger sig ikke ud af flækken, lidt ligesom at holde i kø på en motorvej uden grund. Nogle gange er der bump på vejen og dem skal man bare forcere og så finde tilbage på sporet igen. Nogle bump er store, men det gør ikke noget, bare du finder tilbage på vejen.

Det som mange mennesker gør galt, er at de opgiver når de har mødt et bump på deres vej. Et bump betyder ikke noget i forhold til den lange køretur de har bevæget sig ud på. Det der betyder noget, er hvis du helt opgiver og falder tilbage til de gamle vaner. Hvis du fx har været i byen og spist en god middag med lækre vine, så skal du bare tilbage på sporet igen efterfølgende. Det kan godt være at du har taget vægt på, hvis du vejer dig, men det kommer hurtigt af igen hvis du fokuserer og kommer tilbage til din nye livsstil. Du kan også sagtens tage på ferie og slippe tøjlerne i en periode, når blot du finder tilbage til dine nye sunde vaner igen, når du vender tilbage til hverdagen. Jeg hører ofte fra mine klienter at de helst vil vente til julen, ferien eller fødselsdagen er overstået, med at starte en livsstilsændring op, men der er ingen grund til at vente. Det du har gjort godt i dag, kan ingen tage fra dig.

Når du ønsker at tabe dig og er gået i gang med din Nupo VLCD-pulverkur, så vil du muligvis også opleve perioder hvor det kan føles svært. Nogle af vores brugere synes at det er en udfordring, at være sammen med andre mennesker, mens de taber sig. Livet skal helst ikke gå i stå i den periode hvor du bruger kuren. Du kan sagtens være social med dine venner og familie, du skal blot tænke dig lidt om. Hvis du helt slipper tøjlerne, så er det to skridt frem og to tilbage, men hvis du navigerer udenom de mest kalorierige mad og drikkevarer, så bliver det måske kun til et skridt tilbage i stedet for to.

Uanset hvordan du griber dit forløb an, så prøv at bruge metaforen med vejen som et redskab til at komme i gang og nå dit mål. Held og lykke med din livsstilsændring.


Kickstart året med lidt færre kilo på sidebenene

Så blev det igen januar, og jeg håber at du er kommet godt gennem julen, og har haft en skøn nytårsaften, og nydt alt hvad der følger med denne dejlige tid. Mange mennesker vælger at starte et nyt år, med et ønske om at ændre livsstil og få en sundere hverdag med færre kilo på sidebenene. Hvis du læser med på dette ugebrev, så ved du sikkert allerede at Nupo er lig med vægttab. Nupo har eksisteret siden starten af 80’erne og blev opfundet, med det formål at gøre din slankekur nem og håndterbar. Tankerne bag Nupo kuren er rigtig gode, men Nupo er også andet end shakes rystet af pulver og vand. Der findes en hel serie af produkter der hedder Nupo One Meal som er måltidserstatninger bestående af færdige shakes, måltidsbarer og pandekage mix. Derudover er der proteinbarer, snackbarer og seneste skud på stammen er slankekosttilskud. Det er alt sammen produkter der kan hjælpe dig på vej mod en sundere vægt og nye sundere vaner.

Nupo VLCD-pulverkuren er skruet sådan sammen, at du skal drikke seks shakes om dagen samt drikke 2-3 liter væske uden kalorier, i en periode på op til otte uger. Efter otte uger skal du holde en pause på en uge inden du evt. tager en omgang Nupo VLCD-pulverkur igen. En Nupo dagsration indeholder ca. 700 kalorier, og garanterer dig altså et ganske pænt kalorieunderskud, i forhold til dit kaloriebehov, samtidig med at du er sikret alle de vitaminer og mineraler du har brug for. Det er individuelt hvor meget forskellige mennesker taber sig, i løbet af de otte uger vi anbefaler, at du bruger kuren. Dit kaloriebehov er individuelt, og beregnes på baggrund af din alder, vægt og dit fysiske aktivitetsniveau. Hvis du har et stort kaloriebehov, så vil du opleve et større vægttab mens du bruger Nupo VLCD-pulverkuren end personen som har et mindre kaloriebehov end dig. Nupo VLCD-pulverkur er en kickstarterkur til din nye livsstil. Det er altså ikke en evighedskur du skal være på i længere tid. For mange mennesker kan den være med til at sparke et vægttabsforløb i gang med et hurtigt resultat, så du ikke mister gejsten inden du rigtig er kommet i gang. Derfor anbefaler jeg også, at du holder dig til de seks shakes i en periode og ikke indtager andre kalorier. For nogle mennesker er det nemt, da de ikke behøver at skulle forholde sig til anden kost i den periode, hvor de bruger kuren.

Nupo One Meal er en række produkter der alle indeholder omkring 200 kalorier. Produkterne er super nemme at have med på farten i en travl hverdag. Der findes færdige shakes og måltidsbarer samt pandekager. Pandekagerne skal tilberedes ved at ryste et pulver med vand og stege dem på en pande som amerikanske pandekager. Nupo One Meal kan erstatte op til to måltider om dagen. Hvis du tæller dine kalorier for at holde vægten eller for at tabe dig, så gør Nupo One Meal produkterne det nemt for dig. Mange bruger Nupo One Meal til at vedligeholde et vægttab. Fx erstatter de morgenmad og frokost med en bar eller en shake, og så spiser de almindelig aftensmad med familien. Produkterne kan også fint bruges i et vægttabsforløb, hvor du samtidig spiser almindelig kalorielet sund mad.

Nupo Protein Bites er små proteinbarer der er nemme at have i tasken til en snack midt på dagen eller til en snack før og efter træning. De indeholder lige under 140 kalorier og har et indhold af protein på omkring 12 g.  

Sidste år lancerede vi snackbarerne Nupo Life, som består af fire forskellige snackbarer der alle er lavet på naturlige ingredienser og tilsat forskellige vitaminer og mineraler. De er alle forskellige i smag og ikke mindst tekstur. Nupo Life snackbaren er til det sunde mellemmåltid i skolen, på jobbet eller bare fordi du har brug for lidt ekstra energi. Du kan med god samvittighed tage dem med, som et ekstra måltid på en lang dag.

Nyeste medlem af Nupo familien er Nupo Slim Boost. Nupo Slim Boost er en række slankekosttilskud som skal hjælpe dit vægttabsforløb i den rigtige retning. De er udviklet for at hjælpe dig med de mest almindelige udfordringer du møder når du gerne vil tabe dig. Nupo Slim Boost kommer i tre varianter, som hedder Burn My Fat, Block My Carbs og Fill My Tummy. Burn My Fat sætter din fedtforbrænding i vejret ved hjælp af forskellige naturlige ingredienser. Block My Carbs hjælper med at hæmme optagelsen af stivelsen i den mad du spiser. Det sidste kosttilskud, Fill My Tummy, er naturlige fibre der udvider sig i maven og får dig til at føle dig mæt. Både Block My Carbs og Fill My Tummy er tilsat Chrom, som hjælper med at holde dit blodsukker stabilt. Alle tre slankekosttilskud kan tages sammen med alle de andre Nupo produkter. Du skal blot følge anvisningen på æskerne.

Uanset hvordan du ønsker at starte dit vægttabsforløb eller din livsstilændring, så kan du finde hjælp i Nupos produkter. Her er noget for enhver smag og noget for ethvert tempo.


Hvordan kommer jeg gennem December og holder vægten

December kan være en hård måned for mange mennesker, der er udfordret vægtmæssigt. Dels er de fleste mennesker til flere sociale arrangementer i december, og dels er der mange butikker og kontorer der stiller skåle med juleknas og kager frem, så man kan forsyne sig selv. Hvis du gerne vil passe på din vægt i december, så er det en rigtig god ide at sige nej tak til størstedelen af det juleknas, som du bliver budt på, på helt almindelige hverdage. En god “regel” at leve efter, som tilgodeser din vægt, er at leve sundt og kalorielet på hverdage. Hverdage er nemlig dem der er flest af. I weekenden, når der er fest, kan du give slip, når blot det begrænser sig til en dag eller to. Hvis du lever sundt og kalorielet de fleste dage, så er der plads i kalorieregnskabet til at få lidt ekstra i weekenden. Hvis du bytter om på hverdage og weekend, og har flere festdage end hverdage, så begynder din vægt sandsynligvis at stige.  

Hvis du alligevel har en december hvor vægten stiger, så kan du ty til Nupo VLCD pulverkur. Hvis du tager et par dage hver uge hvor du kun drikker shakes, så giver det dig lidt plads til de ekstra kalorier i weekenden, når der er fest. For rigtig mange mennesker fungerer et par dage på Nupo VLCD pulverkur rigtig godt. Når du holder dig til de seks shakes om dagen, bliver det også nemmere at sige nej tak til alt det slik og knas du bliver budt på, på en ganske almindelig dag. Når du drikker de seks shakes, så får din krop hvad den har brug for, for at kunne fungere. Du behøver altså ikke at tænke på andet mad de dage, hvor du bruger Nupo VLCD pulverkur. Jeg er på ingen måde fortaler for, at du skal udelukke at spise bestemte grupper af madvarer. Men alt skal være med måde, så du ikke sidder tilbage med et par ekstra kilo når december er gået. Når du skal leve sundt, så er alt tilladt, men selvfølgelig i begrænsede mængder.

På mange arbejdspladser er der ekstra slikskåle i december. Det kan være en udfordring at gå forbi disse “ad libitum” skåle uden at dykke i dem, og det kan blive til ganske mange ekstra kalorier, hvis du ikke kan lade være. Det er nok de færreste der tænker på at de skåle hvor juleslikket ikke er pakket ind, de er meget ofte rene bakteriebomber. Der er jo ingen garanti for, at dem der dykker i skålen har rene hænder. Mit råd er derfor at gå udenom de skåle hvor slikket ikke er pakket ind, samt skåle med fx pebernødder og brunkager der ofte står fremme på disken i butikkerne.


Sunde julesnacks

Det er næsten uundgåeligt at komme igennem december, uden at lave eller spise juleknas eller snacks. Jeg er på ingen måde fortaler for at du skal holde dig fra juleknas og slik. Alt er tilladt, men selvfølgelig med måde. Du tager ikke på fordi du spiser et enkelt stykke konfekt (eller to) engang i mellem. Uanset om dine julesnacks er købt eller du selv laver dem, så vil du indtage flere kalorier end du plejer, med mindre du skærer ned på noget andet i din kost. Hvis du gerne vil lave julesnacks der er sundere end det du kan købe i de gængse butikker, så kan du finde utallige opskrifter på internettet. Det er ofte opskrifter hvor hovedbestanddelen fx er dadler eller havregryn. Fedtstoffet er ofte kokosolie, og sukkeret er skiftet ud med sukrin eller honning. Der er som regel ikke færre kalorier i den sunde hjemmelavede version, men der er selvfølgelig flere kostfibre og mikronæringsstoffer.

Hvis du er til den virkelig hurtige løsning, så kan du bruge Nupo Life barerne som julesnacks. Du kan enten spise dem som de er, eller du kan skære dem i mindre stykker og dyppe stykkerne i mørk chokolade, så de bliver som små stykker fyldte chokolade. De indeholder en masse naturlige ingredienser og så er de hver især tilsat forskellige vitaminer og mineraler. Uanset hvilken variant du vælger, så får du en sund og nem snack.

Her er et par eksempler på en sund julesnack. Denne variant er lidt bedre end mange andre, dels fordi nødder bl.a. indeholder sunde fedtstoffer, men også fordi opskriften ikke indeholder sukker.

Nødder vendt i mørk chokolade:

1) Mandler

2) Valnødder

3) Hasselnødder

4) Mørk chokolade (...gerne med et højt indhold af kakao)

Smelt chokoladen over et vandbad eller i mikrobølgeovnen og vend nødderne i chokoladen. Kom et par stykker i hver konfektform eller læg dem på bagepapir i små klumper. Lad chokoladen stivne inden de spises.

Jule brud:

1) Forskellige former for tørret frugt fx mango, melon, tranebær, rosiner

2) Rice crispies eller corn flakes

3) Mørk chokolade (...gerne med et højt indhold af kakao)

Smelt chokoladen og vend de øvrige ingredienser i massen. Beklæd en lille form med bagepapir og hæld massen i. Når massen er stivnet brækkes den i mindre brud.


Hjertevenlig julemad

Hjertevenlig julemad (ingen produktfokus)

Det er næsten ikke noget der er mere traditionsbunden end den danske jul, og alt hvad der hører til denne. Alle familier har deres egne traditioner for hvad de laver til jul, og hvem de er sammen med. Især maden er der mange traditioner omkring. Det er på sin vis sjovt hvor ens vi er omkring hvad vi spiser juleaften, og alligevel er vi ikke ens overhovedet, for vi har hver især vores egen måde at tilberede maden på. Julemad kan være meget fed, og kan ikke umiddelbart kategoriseres som hjertevenlig. Hjertevenlig kost er en kost hvor du blandt andet reducerer dit indtag af mættet fedt. Mættet fedt er bl.a. fedt fra animalske produkter, fx fedt fra anden, fedt fra flæskestegen, fløde fra saucen, og fløde og sødmælk fra Ris a la manden eller risengrøden. Kort sagt, så er julemaden ofte en udfordring for mennesker med for højt kolesteroltal. Julemaden kan også være årsag til, at der er ganske mange der ender med mavepine i helt stor stil, i dagene mellem jul og nytår. Selvom du ikke overspiser, så kan det alligevel ende med en mavepine, fordi du måske ikke er vant til at spise fed mad.

Heldigvis kan du, ved at gå kompromis med måden du tilbereder maden på, alligevel fremtrylle et lækkert måltid der smager af jul selvom du har reduceret indholdet af mættet fedt. Når du laver saucen, så skil så meget af fedtet fra som muligt. I stedet for at lave en opbagt sauce, så kan du vælge at jævne den med en jævning rystet på mel og vand, eller en jævning baseret på majsstivelse. På den måde sparer du på fedtstoffet og dermed også kalorierne. I mange familier spiser de både brunede og kogte hvide kartofler. Hvis du vil spare lidt på kalorierne, så kunne det være en mulighed at springe de brunede kartofler over, som er vendt i karamel, lavet af smør/margarine og sukker. Det er ikke sikkert at alle i familien vil sætte pris på dette, men hvis saucen er god, så kan hvide kartofler godt være et hit. Rødkål er sundt, men i den variant som købes i butikkerne er der som regel tilsat sukker. Sukker går fint i spænd med hjertevenlig kost, men hvis du skal spare på kalorierne, så kan du lave en rødkålssalat i stedet for. Rødkålssalat kan laves af fintsnittet rødkål. I salaten kan du komme små appelsinfileter sammen med en håndfuld tranebær og en håndfuld valnøddekerner. Som dressing kan du bruge appelsinsaft rystet med en lille smule olivenolie, salt og peber. Det gode ved en rådkålssalat er at den mætter godt og så er der sunde fedtstoffer fra valnødderne og olien i dressingen. Du får masser af kostfibre fra kålen og fra appelsinen. Kostfibrene holder din fordøjelse i gang.

De fleste familier spiser Risengrød eller Ris a la mande til dessert. Hvis du gerne vil gøre den lidt mindre fed, så kan du koge risene med en blanding af minimælk og vand. For at lave Ris a la mande, så skal du naturligvis bruge flødeskum og det kan du ikke lave kaloriereduceret og mindre fed. I mange familier kommer man mandelsnitter i Ris a la manden. Det giver lige en ekstra twist til desserten. Mandler indeholder sunde fedtstoffer, som går godt i hånd med en hjertevenlig kost. Hvis du skal gøre din risengrød hjertevenlig, så skal du springe smørklatten over. Hvis du blot skal spare på kalorierne, så kan du også springe sukkeret over og udelukkende spise kanel på toppen. Det gør selvfølgelig et grøden er mindre sød.

Uanset hvordan du tilbereder din julemad, så må du have en glædelig jul. Husk at nyde maden og spis den med god samvittighed.


Hvornår er et godt tidspunkt at lægge sin kost om?

Der er ikke noget emne som kvinder elsker at tale mere om end slankekure og (u)sund kost. Internettet bombarderer os med reklamer med diverse mere eller mindre lødige kure i en lind strøm, og ligeledes bliver vi konfronteret af ugebladenes og modeverdenens fortolkning af hvordan kvindeidealet skal se ud. Det er forståeligt at mange mennesker er forvirrede omkring kost og sundhed.

Rigtig mange kvinder er ikke tilfredse med hvad de vejer, og stort set alle har en eller anden vægttabs erfaring de gerne vil dele med andre. Næsten alle har en mening om hvad der virker og hvad der IKKE virker. Mange taler om at de gerne vil i gang med at tabe sig, men ofte er der en eller anden begivenhed der kommer i vejen for at kunne komme i gang. Det kan Fx være weekenden, en forestående ferie, en rund fødselsdag, julen eller noget helt andet. Uanset hvornår du begynder din kostomlægning med henblik på et vægttab, så vil der altid komme en eller anden begivenhed og det skal der altså også være plads til. Sådan er livet. Du skal springe ud i det når du er motiveret, og du skal ikke tænke på at der snart er fest i familien eller at du skal en tur i tivoli. Livet går ikke i stå, bare fordi du lægger din kost om. Livet skal stadig leves sammen med dem du holder af, og du skal stadig have alle de sjove oplevelser, som man kun får i omgangen med andre mennesker. Du skal se begivenheder og selskabelige sammenkomster hvor kosten afviger fra den kost du helst ville spise, hvis du kunne vælge selv, som et lille bump på vejen. Når du gerne vil leve sundere og tabe dig, så skal du se på det som noget, der skal fortsætte resten af livet. Hvis du ikke tænker langsigtet, så kommer du til at tage alt det tabte på igen, når du har nået dit mål og stopper med din nye sunde livsstil. Når jeg taler kostomlægning med mine klienter, så bliver de ofte overraskede over at kostomlægningen ikke er noget midlertidigt. Når vi får talt det igennem og får vent og drejet forskellige redskaber til at holde vægttabet, så kan de fleste godt forstå at den sunde livsstil skal være vedvarende. De tabte kilo bliver taget på igen i løbet af kort tid, hvis du giver slip og går tilbage til de gamle vaner. Når du lægger din kost om, så er der selvfølgelig plads til det mad og de drikkevarer, som du gerne vil fortsætte med at nyde, men hvis det er dem der er årsag til at du vejer mere end du gerne vil veje, så siger det næsten sig selv, at der kun er plads til dem i begrænsede mængder.

Hvis du gerne vil tabe dig, så kan det være en god ide at have en allieret, som du kan dele dine erfaringer med. Det må gerne være en der selv ønsker at tabe sig, og hvis det er en der har nogenlunde de samme mål som du har, så er det bare endnu bedre, for så kan I følges ad. I kan først og fremmest hjælpe hinanden med at komme i gang. Dernæst kan I hjælpe hinanden, med at blive fastholdt i jeres forløb. Alle der begynder på et vægttabsforløb vil opleve både op og nedture, og det er dejligt at have en, at dele både de gode og de dårlige oplevelser med. På Facebook findes der et utal af lukkede grupper for vægttab. Specielt nogle af de amerikanske grupper jeg har fundet, er rigtig gode og medlemmerne er supersøde til at støtte hinanden. Jeg ser ofte at der er tråde hvor man kan skrive sin alder, vægt og højde, og ikke mindst målvægt. Så finder medlemmerne sammen i par eller mindre grupper, hvor de skriver sammen omkring deres erfaringer og om hvor langt de er i forløbet. Det er supergodt og det virker, når man har en eller flere man kan støtte sig til. Held og lykke med dit vægttab.


Er chokolade sundt?

Mange af os elsker chokolade. Chokolade kan bare noget som andre fødevarer ikke kan. Chokolade kommer i alverdens skønne smagsvarianter, og i mange forskellige konsistens ér. Mørk chokolade indeholder en række stoffer, flavonoider, som har positiv virkning på vores sundhed. Flavonoiderne modvirker betændelse og forkalkning i blodårerne, og så er de blodtryksdæmpende. Chokolade indeholder også mange andre stoffer, som ikke er sundhedsfremmende hvis de indtages i for store mængder, og derfor skal chokolade selvfølgelig indtages i begrænsede mængder.

Når jeg udarbejder kostplaner for mine klienter med fx henblik på et vægttab, så spørger jeg altid ind til om der er noget de IKKE vil undvære i deres kost. Heldigvis er de fleste ærlige og siger hvis de har et eller andet, som de bare gerne vil have skal forblive i deres kostplan. Mange siger de nødigt vil undvære et glas rødvin eller en øl, et par aftener om ugen. Andre har svært ved at undvære rundstykket om morgenen i weekenden, med smør og ost. Andre igen har brug for noget sødt eller et stykke chokolade til aftenkaffen.

Til de flestes overraskelse, så kan samtlige af de madvarer jeg lige har nævnt (og alle andre madvarer for den sags skyld), fint indgå i en kaloriereduceret kostplan. Selvfølgelig kan du ikke spise uanede mængder af fx chokolade, hvis du gerne vil tabe dig, men chokolade kan fint indgå i en sund og varieret kost, og endda også i en kaloriereduceret kostplan. Når du skal opnå succes med dit vægttab, så er det for mange mennesker ofte en forudsætning at den kost de skal spise, ligner den kost de normalt spiser. For mange mennesker kan det være det lille stykke chokolade de skal have til aftenkaffen, som gør at de kan sige nej tak de 117 andre gange om dagen, hvor de bliver fristet eller budt på et eller andet sødt.

Når du gerne vil leve sundt eller gerne vil tabe dig, så findes der heldigvis mange produkter der kan hjælpe dig godt på vej. Hvis du er glad for smagen af chokolade, så har Nupo adskillige produkter der har kakao eller chokoladesmag. Når du fx skal tabe dig, så er en af smagsvarianterne i Nupo VLCD pulver kakao. Smagen er god og den bliver endnu bedre hvis du blender den med isterninger. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad du foretrækker. Nupo VLCD pulver er fuldkosterstatning og erstatter altså al din kost. Det eneste du skal gøre er at ryste seks shakes og drikke dem. Når du drikker seks shakes af Nupo VLCD pulver om dagen, så vil du komme i kalorieunderskud og derfor vil du tabe dig. Ud over de seks shakes skal du også drikke rigeligt med vand, minimum to liter. Nupo laver også en serie produkter der hedder “Nupo One Meal”. Disse produkter er måltidserstatninger og kan altså erstatte op til to måltider om dagen. I serien er der færdige shakes, pandekager og barer. En af de fire shakes har kakao smag og er et nemt måltid, at have med på farten i en travl hverdag. Flere af barerne er chokoladeovertrukket. En af barerne hedder Chocolate. Den er meget fyldig og har en rig smag af chokolade. En anden af barerne hedder Brownie Crunch og har smag af chokolade brownie. Den sidste bar med chokolade hedder Chocolate Mint og har smag af chokolade og pebermynte. One meal produkterne indeholder alle sammen omkring 200 kcal og skal altså bruges til at erstatte et hovedmåltid med. Det jeg ofte hører fra vores kunder er, at barerne gør et vægttabsforløb tåleligt. Mange bruger barerne som en snack når kollegerne spiser kage på jobbet. Hvis du spiser en halv bar som snack eller som mellemmåltid, så har du kun indtaget 100 kcal.


Hvad spørger folk mig om, når de ringer eller skriver?

Siden 1. januar 2017 Nupo’s kunder kunnet ringe eller skrive til mig. Jeg får rigtig mange henvendelser på telefonen, og det er rigtig dejligt når I ringer. For nogle mennesker kan det være grænseoverskridende at tale med mig, fordi det de gerne vil have svar på, ofte er meget personlige udfordringer de har. Jeg har selvfølgelig tavshedspligt.

Når I ringer til mig har jeg mulighed for at spørge ind til jeres udfordringer. Ofte bliver et enkelt spørgsmål til en længere samtale, hvor et spørgsmål bliver afløst af et andet. Det er dejligt at kunne hjælpe så mange mennesker, med de udfordringer de har i forhold til vægttab og ikke mindst sundhed generelt. Jeg har faktisk også fået spørgsmål mht. at bruge Nupo’s produkter til vægtøgning. Det er ikke så ofte at jeg får spørgsmål om vægtøgning, men Nupo’s produkter kan også fint bruges, hvis du gerne vil tage på. Mange mennesker har nemlig den udfordring at de ikke kan tage på.

Jeg får rigtig mange spørgsmål ang. sygdom og medicinering. Når du er syg og gerne vil tabe dig, så skal du have din læge med på sidelinjen. Det skal du blandt andet fordi, du måske i takt med at du taber dig, skal have din medicin justeret. Der er altid en god ide at tage en samtale med din læge inden du går i gang med at tabe dig, om hvilken strategi der vil egne sig til der hvor du er i dit liv og hvilke strategier der ikke dur for dig.

Jeg får mange spørgsmål omkring det samme emne, nemlig: ”Hvorfor taber jeg mig ikke?”. Dette spørgsmål kan jeg ikke svare på, hvis jeg ikke kan spørge ind til hvordan du griber din diæt an. I stort set alle tilfælde er det fordi personen der spørger, ikke følger kuren (hvis vi taler om Nupo VLCD pulverkur). Mange vil hellere bruge mælk end vand til at blande pulveret med. Når du tilsætter mælk i stedet for vand, så ender du med at få mange flere kalorier end hvad der var intentionen. Andre vælger at drikke måske 4 shakes om dagen, og så spiser de fx aftensmad sammen med familien. Aftensmaden er måske meget kalorierig i forhold til hvad de selv tror og de får måske også spist andre madvarer eller snacks i løbet af dagen.  Når man så laver en beregning på hvor mange kalorier de får spist og drukket i løbet af dagen, så bliver det ofte til ganske mange.

Jeg får også mange spørgsmål ang. Nupo VLCD og fysisk aktivitet. Mange vil gerne vide om det er ok at dyrke sport mens de er på VLCD kur. Til det kan jeg kun svare at det kan du godt, men at du skal mærke efter hvordan du har det og selvfølgelig stoppe hvis du ikke har det godt. Du skal selvfølgelig også huske at drikke rigeligt med vand.

Mange spørger til forskellige ingredienser i produkterne fordi de fx har laktose eller gluten intolerans. I forhold til laktose intolerans, så er der flere der bruger Nupo VLCD pulver og tilsætter Laktase. Nupo VLCD pulverkur er glutenfri, og kan derfor fint bruges hvis du har udfordringer med gluten.

Mange spørger også ind til om det er ok at bruge de forskelige produkter på tværs af serierne. Nupo VLCD pulverkur er en fuldkosterstatning og skal altså erstatte alle dine måltider og du behøver derfor ikke at spise andet mad end de seks shakes du skal drikke om dagen. Hvis du begynder at spise andet ved siden af kuren eller blander dine shakes med fx mælk, så opnår du ikke den fulde effekt af kuren.

Nupo One Meal barer og færdige shakes er måltidserstatninger, og kan altså bruges til at erstatte et måltid eller to i løbet af dagen. De er gode at erstatte fx din morgenmad eller frokost med, hvis du er på farten og samtidig gerne vil passe på din vægt. One Meal serien kan også bruges til et mellemmåltid, hvis du bare er sulten og ikke nødvendigvis skal tabe dig.

Har du et spørgsmål ang. vægttab og sundhed så skriv eller ring til mig.


Hvor lidt fysisk træning kan jeg nøjes med - og stadig være sund?

Når jeg vejleder mennesker i forbindelse med et vægttabsforløb, så taler vi naturligvis også om fysisk aktivitet. Din sundhed er i høj grad forbundet med mængden, af den fysiske aktivitet du udfører. Det er sundere at veje lidt for meget og dyrke motion, end det er at være slank og ikke dyrke motion. Det kommer nok ikke som den store overraskelse for de fleste, men alligevel kan det være svært at komme i gang med at træne. Der er mange strategier for at komme afsted til træning, hvis lysten ikke lige er den største. For nogle fungerer det godt hvis de finder en de kan træne sammen med, andre skal måske lave aftaler med sig selv eller deres partner, om hvor mange gange de skal træne hver uge. Andre igen giver sig selv en gulerod i form af noget dejligt til dem selv, for at opnå nogle mål de selv har sat. Det kan fx være nye sko til at træne i, at få ordnet fødder hos en fodterapeut, at få en gang massage, gå en tur i biografen og se en film eller lignende. Det er meget individuelt hvad der virker for den enkelte.

De officielle anbefalinger for fysisk aktivitet lyder sådan her hvis du er mellem 18 og 64 år:

 • Du skal være fysisk aktiv i minimum 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat (fysisk aktivitet hvor du bliver lettere forpustet, men stadig kan tale med andre imens) til høj intensitet (fysisk aktivitet hvor du bliver forpustet og har svært ved at føre en samtale) og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdags aktiviteter (aktiviteter du ofte udfører i dagligdagen af kort varighed uanset intensitet). Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare i mindst 10 min.
 • Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet i mindst 20 minutter for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå øvelser som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
 • Fysisk aktivitet udover det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

Hvis du har svært ved at komme afsted, eller fx ikke synes at du har lyst til at begynde at træne i et træningscenter sammen med andre, så kan du starte langsomt op, ved at begynde at gå nogle ture. Det handler om at komme i gang, og alt fysisk aktivitet vil forbedre din sundhed. De fleste smartphones har indbygget en App, som registrerer dine fysiske aktiviteter. Den er rigtig god til at give et praj om hvor mange skridt, du har gået den pågældende dag, hvis du vel at mærke har den på dig, når du bevæger dig fra A til B. Du skal huske på, at lidt fysisk aktivitet er bedre end ingen fysisk aktivitet. Er du en af dem der starter ud med at gå, så kan du med fordel bruge din vej til og fra fx arbejde eller skole til at få noget motion. Hvis du er i bil, så parker bilen i det fjerneste hjørne af parkeringspladsen og gå lidt længere end du gjorde i går. Tager du bus og tog, så skip et stoppested og gå i stedet for. Husk at få lidt at spise inden og efter at du begiver dig ud på dine ture. Nupo har en serie barer der hedder Nupo Life. De er lavet af naturlige ingredienser og kommer i fire forskellige varianter. Og så er de utrolig velsmagende og nemme at have med i tasken.


Skal jeg spise noget specielt, når jeg har trænet?

Jeg får ofte spørgsmål om hvad man skal spise, når man træner på en given måde eller dyrker en given sport. Mange, specielt unge mennesker, går meget op i at få tilført nok protein til kroppen efter træning, så de drikker protein shakes, spiser flere æg om dagen og spiser rigeligt kød. Men har du virkelig brug for så meget protein til opbygning af dine muskler?

Ifølge videnskaben, så skal du indtage hvad der svarer til 0,8 g protein pr. kg legemsvægt pr. dag for at vedligeholde din muskelmasse. Hvis du fx vejer 80 kg, så skal du altså indtage 80 x 0,8 g = 64 g protein fordelt ud over dagen for at vedligeholde din muskelmasse. De fleste mennesker indtager meget mere protein, og er derfor fint dækket ind hvad proteiner angår, når muskelmassen blot skal vedligeholdes.

Når du dyrker styrketræning og skal bygge dine muskler op, altså øge din muskelmasse, så er dit proteinbehov lidt større. Proteinbehovet når du træner styrketræning er ca. 1,5 g protein pr. kg legemsvægt. Hvis du vejer 80 kg, skal du derfor indtage hvad der svarer til 80 x 1,5 g = 120 g protein fordelt ud over dagens måltider. Du kan muligvis forbedre den muskelopbyggende effekt, hvis du indtager protein umiddelbart inden du træner og igen lige efter træningen. I timerne efter træningen, når kroppen skal restituere, skal du fortsætte med at tage måltider der indeholder protein. Kroppen kan kun omsætte 20-25 g protein i timen. Du skal derfor forsøge at fordele indtaget i flere mindre måltider. Hos Nupo har vi en proteinbar som hedder Protein Bite. Den vejer 40 g og den kommer i tre forskellige varianter. Proteinindholdet er 12 g. Den er velegnet til at tage med i tasken til dagens træning, og kan spises både før og efter endt træning.

Når du træner bruger du energi. Energien kommer fra glykogen som er lagret i dine muskler. Kort sagt kommer glykogen fra de kulhydrater du spiser. Når kulhydrater bliver nedbrudt og optaget i kroppen bliver de til glykogen og lagret i depoter i bl.a. musklerne. Når du træner bruger du glykogen fra dine energidepoter i musklerne. Inden træning kan det derfor være en god ide at spise noget kulhydrat, så depoterne er fyldt helt op inden du begynder din træning. Efter endt træning er det ligeledes hensigtsmæssigt, at spise noget kulhydrat for at fylde de mere eller mindre tomme depoter op. Når du træner intensitetstræning, altså fx løb, svømning eller cykling så er kosten og især dine kulhydrater en vigtig medspiller i forhold til din ydeevne. Ligeledes når du træner en træningsform med kort intensivt muskelarbejde fx styrketræning, er dine glykogendepoter også en vigtig aktør i forhold til dine præstationer. Mange sportsudøvere er meget fokuserede på især proteinet, men kulhydrat er mindst lige så vigtig når du skal yde dit bedste i den ene eller anden træningsform.


Hvor mange måltider om dagen?

Hvor mange måltider skal du spise om dagen? Det er i virkeligheden et godt spørgsmål og det er ligeledes et spørgsmål uden et entydigt svar. Det er individuelt hvor mange måltider, man skal spise om dagen. Hvis du fx er normalvægtig og vant til at spise tre hovedmåltider om dagen og ingen mellemmåltider, så vil du tage på hvis du begynder at spise mellemmåltider, uden at justere dine hovedmåltider.

For andre kan det være slankende at få struktur i måltidsmønstret, og få nogle reelle mellemmåltider, i stedet for måske at snacke hvad der er tilgængeligt mellem hovedmåltiderne.

Når jeg hjælper mennesker med enten at tabe sig eller tage på, så er det vigtigt at det kostprogram jeg laver til vedkommende, ligger tæt op ad det måltidsmønster som personen allerede har. Der er nemlig så mange vaner forbundet med det vi spiser, og måden vi spiser på. For at opnå succes med enten et vægttab eller en vægtøgning, så skal et måltidsmønster give mening for personen der skal følge det. Når måltiderne er fordelt ud over dagen, så er der mindre sandsynlighed for, at du kommer til at overspise til måltiderne. Ofte så hører jeg, at dem der springer morgenmaden over, og som måske ikke synes at de altid har tid til at spise frokost, de kommer til at spise meget store mængder mad senere på dagen. Kroppen kan ikke omsætte kæmpe store måltider, og kroppen skal bruge energi på at restituere sig når vi sover, og ikke bruge energi på at fordøje mad.

I mange år har man troet at mange måltider holdt forbrændingen i vejret, men sådan er virkeligheden ikke. Din forbrænding går ikke i stå eller bliver nedsat, når du kun spiser tre måltider om dagen. Du kan øge din forbrænding lidt ved at være fysisk aktiv og øge din muskelmasse. Det er nemlig i dine muskler du omsætter den energi du tilfører din krop gennem kosten. Jo større muskler, jo mere energi forbrænder du.

Er du en af dem der normalt spiser mellemmåltider hver dag, og som kommer til at overspise til ved næste måltid når du springer et mellemmåltid over, så er det en god ide at have en nem løsning lige ved hånden, når den lille sult melder sig. Nupo laver nogle velsmagende barer der hedder Nupo Life. De kommer i fire forskellige varianter og egner sig til at have med i tasken, når du er på farten. De er lavet af naturlige ingredienser og er efter min mening meget velsmagende. Det er en bar du med god samvittighed kan give dit barn med i skoletasken til det sunde mellemmåltid. Nupo laver ligeledes en proteinbar der hedder Protein Bite, som også er velegnet til det nemme hurtige mellemmåltid. Protein Bite er velegnet til at spise efter et endt træningspas, når du skal have tilført noget protein til opbygning af dine muskler.

Det er selvfølgelig altid en god ide at have en sund snack ved hånden når sulten melder sig, så du ikke kommer til at spise et eller andet meget kalorierigt hvis du gerne vil passe på din vægt.


Har du styr på dine portionsstørrelser?

Langt de fleste af de mennesker jeg vejleder som diætist, spiser en meget sund, varieret og fornuftig kost allerede inden de opsøger hjælp. De spiser faktisk helt almindelig sund kost. De fleste får fisk flere gange om ugen, enten som aftensmad eller til frokost. Grønsager er en selvfølgelighed til aftensmaden hver dag. De spiser frugt og mange har sågar også kødfrie dage. De fleste drikker ikke alkohol hver dag, og hvis de gør, så er det begrænset til et enkelt glas vin og de drikker også kun alkohol i begrænsede mængder i weekenden. Mange spiser fuldkornsbrød, eller i hvert fald et brød med mange kerner, og de har sjældent et overforbrug af fedtstof. Langt de fleste af mine klienter spiser også morgenmad hver dag. Alligevel er de fleste, af dem der tager kontakt til mig, overvægtige. Der hvor det halter er, når vi taler om mængderne af den mad de spiser hver dag. Langt de fleste af mine klienter spiser gerne to portioner aftensmad hver dag. De får også mellemmåltider flere gange om dagen. En ganske stor del spiser faktisk fra de har afsluttet et hovedmåltid til de skal i gang med næste hovedmåltid. Det kan være at de har en pose med nødder i skrivebordsskuffen eller i tasken som de spiser af hele dagen. Mellemmåltiderne er heller ikke altid lødige. De består ofte af noget knap så sundt. Fx slik eller kage. Der er som sådan ikke noget galt med hverken slik eller kage, og begge dele kan fint indgå i en sund og varieret kost i mindre mængder, men bare ikke hver dag og flere gange om dagen. Det er ofte hurtige kulhydrater som ikke bidrager med nogen særlig mæthed. Et mellemmåltid skal gerne bidrage med mæthed, så du ikke kommer til at overspise ved næste hovedmåltid.

Der hvor rigtig mange bliver udfordret, er ved portionsstørrelserne. Portionsstørrelserne er altafgørende for om du tager på eller taber dig. Ved for meget mad og altså for store portioner, så vil du tage på og ved at skære ned på portionerne kan du tabe dig. Jeg opfordrer altid mine klienter til kun at spise en portion til aftensmad. Hvis du anretter din tallerken efter tallerken/slanke modellen, så skal du fylde halvdelen af din tallerken med grønsager, ¼ af tallerkenen med en proteinkilde og ¼ af din tallerken med en kulhydratkilde. Er du en af dem der normalt spiser to portioner aftensmad og begynder at begrænse din aftensmad til en portion, og din mad ellers er sund og varieret, så vil du sandsynligvis tabe dig eller holde din vægt.

Hvis du gerne vil ned i vægt, så har Nupo en serie produkter der hedder One Meal. Serien består af en række færdige shakes og barer der kan erstatte et enkelt måltid op til to gange om dagen. Disse produkter indeholder, hvad et måltid skal indeholde af næringsstoffer. De indeholder godt 200 kalorier og hvis du erstatter fx din morgenmad og frokost med to af disse produkter, så kan du nemt holde styr på hvor mange kalorier du indtager. For mange mennesker er det en stor hjælp at tælle kalorier, når de gerne vil ned i vægt. For nogle bliver vægttabet lige pludselig langt mere håndgribeligt, fordi de får et redskab de kan bruge i kampen mod de overskydende kilo. For andre mennesker er det nok at gøre portionsstørrelserne mindre. For andre mennesker igen, kan en kostplan være et brugbart redskab. Uanset hvad der virker for dig, så kan Nupo One Meal shakes og barer indgå i enhver dagskost, når du gerne vil ned i vægt, men også hvis du bare gerne vil indtage et nemt måltid.  


Aktiv efterårsferie og traveture i skoven

I uge 42 er det efterårsferie for alle landets skoleelever. I de gode gamle dage blev efterårsferien kaldt for kartoffelferien, fordi det var der kartoflerne skulle høstes, og børnene skulle hjælpe til med høsten. Det siger næsten sig selv, at det var en ganske aktiv ferie. I dag forholder det sig anderledes og for mange børn er ferierne alt andet end aktive, især hvis forældrene ikke selv er aktive eller selv har ferie sammen med børnene. Mange børn og voksne holder ferie foran en skærm fra en telefon, tablet eller pc. For børn er det ikke særlig udviklende for motorikken, og forældrene gør ikke børnene en tjeneste ved at lade dem sidde foran en skærm og være inaktive.

Der er masser af ting man kan foretage sig i efterårsferien. Mange aktiviteter er gratis og kræver blot at man gør dem. Skoven er ganske smuk på denne årstid, og det er en god anledning til at få travet en lang tur eller to. Hvis du ikke lige bor i nærheden af en skov, så tag en travetur ud i naturen. Bor du i en større by, så er der sikkert en park hvor du kan gå en tur med dine børn og nyde forandringen i farverne på træerne. Jeg synes personligt at det er dejligt at være udenfor, uanset hvordan vejret er, det kræver blot den rigtige beklædning. Når du er ude og gå tur, så er Nupos One Meal barer eller shakes, ganske handy at tage med. De er som navnet indikerer, en måltidserstatning for et måltid. De er gode til dig der gerne vil holde styr på de kalorier du indtager og holde styr på din vægt. De er nemme at have med og kræver ingen tilberedning. Du kan erstatte op til to måltider med en One Meal bar eller shake om dagen.

I efterårsferien er der mange tilbud i de forskellige byer eller landsdele. I mange skove er der shelters hvor man kan overnatte gratis, og det kræver blot at du medbringer en sovepose. De fleste børn vil nok synes, at det er en stor oplevelse at overnatte i en shelter inde i en skov. Nogle af stederne skal reserveres på forhånd. På naturstyrelsens hjemmeside, kan du se en oversigt over de forskellige shelters. Det er gratis og det kræver bare, at du efterlader shelteren i samme stand som du overtog den.

Hvis du er så heldig at være ved vandet, så er det oplagt at gå på jagt efter flotte sten eller rav. Der er gode muligheder for at samle rav ved Vesterhavet om efteråret, fordi efterårsstormene løsner havbunden, og skyller rav ind på land. Hvis du skal være heldig, så skal du stå tidligt op, og tage ned på stranden inden de andre ravsamlere.

Går du med en drøm om at blive vinterbader, så er efteråret et godt tidspunkt til at begynde. Vandet er ikke blevet rigtig koldt endnu, og der er god plads på stranden eller badebroen. Der findes mange klubber eller foreninger for vinterbadere rundt omkring i landet, og du kan kontakte dem for at høre hvornår der er fælles badning.


Sund Halloween (... tips til sundt slik)

Halloween er en amerikansk tradition, der altid falder d. 31. oktober.  Gennem de sidste 30 år, er traditionen med at lave græskar lanterner og klæde sig ud og “gå trick or treat”, vokset støt i lande uden for USA. Mange beboelseskvarterer gør meget ud af at pynte op og gøre deres kvarter ekstra uhyggeligt, for de børn og unge der går “trick or treat” og får slik til Halloween. Nogle byer har kæmpe fester og gør virkelig meget ud af denne amerikanske tradition. Udenfor København ligger der en relativt lille by, der hedder Måløv. Byen har et meget stort og flot arrangement til Halloween hvert år. Der er fakkeloptog, streetfood og mange forskellige aktiviteter, som man kan deltage i mod en mindre betaling. I 2017 støttede arrangementet Unicef projektet, “Uddannelse til alle”, med 5 kr. pr. solgt billet. Halloweenarrangementet har sin egen hjemmeside, hvor man kan se programmet. Den hedder halloweenimaaloelev.dk

Skal du fejre Halloween hjemme og vil du gerne overraske med lidt hjemmelavede godter til de yngste beboere på matriklen, så kan du fx lave følgende selv:

 • Småkager af mørdej lavet på fuldkornsmel, der er formede som fingre med mandelsplitter som negle
 • Små marengs spøgelser i forskellige farver, som du giver øjne ved at duppe med smeltet chokolade på en tandstik
 • Du kan fylde tynde en gangs plastik handsker med popcorn (det skal ikke være latex handsker)
 • Små pakker med mandler/nødder der er vendt i kakao, chili eller lakridspulver
 • Små klementiner, hvor du stikker en lille stilk af selleri ned i toppen, så det ligner et græskar
 • Små edderkopper du laver af havregrynskugler, lakridssnørebånd som ben og evt. små skumfiduser og smeltet chokolade til at lave store øjne med
 • Den virkelig hurtige voksen snack er, at tage Nupo One Meal barer og skære dem i mindre stykker

Husk at pakke de små godbidder ind i papir, eller at hælde dem i små poser eller kræmmerhuse. Du kan bruge almindeligt madpapir eller cellofan.

Hvis du skal drille, kan du lave rå rosenkål med chokoladeovertræk, det er nemt og hurtigt, og hvis der er noget de fleste børn helst ikke spiser, så er det rosenkål. Det kan selvfølgelig have den konsekvens at de samme børn ikke kommer forbi til Halloween til næste år.


Økologi - er det dyrevelfærd eller sundhed?

Økologi handler både om sundhed i den kost vi spiser, men det handler i høj grad også om dyrevelfærd. Økologiske produkter er produceret uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler, og der er strenge regler for dyrevelfærd og den kost dyrene bliver fodret med.

Der bliver produceret og solgt flere økologiske varer herhjemme end nogensinde før. Frugt og grønt er topscoreren, når det kommer til varer der kommer med hjem fra supermarkedet. Der bliver dyrket økologisk frugt og grønt på et areal der udgør 4400 hektarer.

På andenpladsen kommer mælk, ost og æg. Økologisk kød er ikke det der sælges mest af, men hvis du køber økologisk kød, så spiser du formentlig mindre kød end din nabo der spiser ikke økologisk kød.

Økologiske varer må godt være forarbejdede, altså være sammensat af flere ingredienser. En meget lille del af disse ingredienser må gerne være af ikke økologisk oprindelse, dog max 5%. Økologiske fødevarer må også godt indeholde tilsætningsstoffer, men selvfølgelig kun i begrænset mængde. 40 forskellige tilsætningsstoffer er tilladt i økologiske produkter. Det er kun meget få i forhold til ikke økologiske produkter, hvor 350 forskellige tilsætningsstoffer er tilladt.

Der er kommet flere økologiske landbrug med køer og svin gennem de sidste par år. De økologiske landbrug er med til at gøre landbruget mere synligt idet fx økologiske køer skal gå på græs hele sommeren og frem til november, hvis vejret tillader det. Hvert år i april er der en økodag, hvor køerne bliver lukket ud på græs efter en lang vinter i staldene. Det er en dag hvor man kan deltage med hele familien. Den første økodag blev afholdt i 2005 med 12.000 deltagere. Sidste år var der 200.000 deltagere til de forskellige arrangementer på økogårdene, rundt omkring i landet.

Nupo har lavet en serie af snackbarer der hedder Nupo Life. De er lavet af naturlige råvarer. De er ikke økologiske. De skal bruges som et mellemmåltid med en naturlig smagsoplevelse. De kommer i fire forskellige varianter, så der er en til enhver smag. To af barerne er lavet på havregryn med hindbær/rødbede eller Æble/Chia smag. En bar er lavet af dadler. Den er vegansk. Den fjerde bar er lavet på lemonseeds og har en lidt frisk syrlig smag. Naturligvis er alle fire barer beriget med forskellige vitaminer og mineraler. De indeholder alle mellem 157 og 190 kcal og er nemme at have med på farten, når du bare skal have stillet den lille sult. De er også gode som mellemmåltid til skolebarnet eller den unge studerende. Børn der godt kan lide figenstænger vil også synes at dadelbaren er lækker. De minder meget om hinanden i smag og tekstur.


Tid til indendørssport - hvordan kommer jeg i gang?

Når dagene bliver kortere, temperaturen falder og vejret bliver mere ustabilt, kan vi godt have en tendens til at blive lidt inaktive. Det lidt koldere vejr gør at mange mennesker vælger udendørsaktiviteter fra, og det kan måske være svært at finde en indendørs aktivitet, der er lige til at gå til, og som passer ind i dit skema. Der er mange sundhedsaspekter i det at dyrke motion. Først og fremmest er det vigtigt at vedligeholde muskelmassen gennem livet. Det er i musklerne at energien bliver omsat. Derudover så styrker motion hjertet og kredsløbet. Når du er fysisk aktiv gennem livet, så bibeholder du evnen til at bevæge dig og du vedligeholder din balance. Ligeledes opnår du en bedre søvn når du er fysisk aktiv. Der er også et socialt aspekt i at komme afsted til en sport. Det er sundt at være sammen med andre mennesker og det giver et afbræk i dagligdagen.

De seneste par år er der kommet flere og flere både kommunale og private træningstilbud. De fleste udbydere tilbyder, at du kan få lov til at få en prøve træning eller to, inden du melder dig ind og betaler for medlemskab. Når du er i tvivl om en given træningsform er den rigtige for dig, så er det godt at få lov til at prøve nogle forskellige ting af, inden du binder dig. Mange udbydere tilbyder ligeledes at du kan betale pr. gang, i stedet for at du skal binde dig i en længere periode.

Hvis du er i tvivl om udbuddet i dit område, så kig i lokalavisen, på den lokale facebookside eller på din kommunes hjemmeside. Mange lokale nyhedssites er gode til at fortælle om nye idrætstilbud og hvornår opstarten er. Hvis der er et telefonnummer tilknyttet, kan det være en god ide at ringe til kontaktpersonen og få en snak med vedkommende, hvis du er i tvivl om det kunne være noget for dig. Ofte kan I i fællesskab gennem jeres samtale pejle jer ind på, om en given sportsgren er noget for dig.

Hvis du er disciplineret, så findes der et utal af muligheder for at lave selvtræning derhjemme. Mangler du inspiration til at komme i gang, så kan du finde en masse på fx Youtube. Du kan holde dig i form med et enkelt træningsprogram, hvor fx kun bruger din egen kropsvægt, men du kan selvfølgelig også finde programmer hvor du skal bruge forskellige redskaber fx håndvægte, elastikker eller måske en TRX sele. Der er mange muligheder. En mulighed er også at du booker en personlig træner, der kan hjælpe dig i gang. Du behøver ikke nødvendigvis at booke et helt forløb, men kan nøjes med at booke en session eller to, hvor du får lavet et skræddersyet program.  

Du skal huske at spise inden og efter din træning så du får fyldt dine energidepoter op og får lidt protein til opbygning og vedligeholdelse af din muskelmasse. Nupo har en lille bar der hedder Protein Bites og den er god at have med som en lille snack efter endt udfoldelse. Den indeholder 12g protein. Den fås naturligvis i flere varianter, og der er en til enhver smag.


Spiser du nok fisk?

Selvom vi i Danmark er blevet bedre til at spise fisk, så spiser vi ikke nok fisk i forhold til de officielle anbefalinger. Anbefalingerne lyder på at vi skal spise 350 gram fisk om ugen. Hvoraf de 200 gram gerne skal være fed fisk, som f.eks. laks, makrel eller sild, men alle former for fisk tæller med i regnskabet. Du kommer nemt op på de 350 gram, hvis du spiser fisk til aftensmad to gange om ugen og fiskepålæg til frokost fire til fem dage om ugen.

Når du spiser fisk får du de sunde omega-3 fedtsyrer samt D-vitamin, jod og selen. Alt sammen noget, der er gavnligt for dit helbred. En sidegevinst ved at spise fisk er, at fiskespisere har mindre sandsynlighed for at få hjertekarsygdomme end mennesker der ikke spiser fisk.

Frisk fisk skal opbevares på køl og skal spises relativt hurtigt efter køb eller fryses ned. Der findes ufattelig mange opskrifter på retter med fisk, når du søger på Google, så hvis du mangler inspiration til, hvordan du skal tilberede din fisk, så er Google din ven. Mange retter med fisk skal tilberedes i ovnen og det frigiver tid til andre ting, når maden kan passe sig selv.

Jeg hører ofte fra mine klienter at det er de samme opskrifter de bruger, hver gang de skal lave fisk til aftensmad, og ofte den samme fisk der anvendes i retten uge efter uge. Ifølge en analyse fra Coop, så er det voksne mennesker fra 55 år, der spiser flest fisk. Ligeledes er det i København og nord for København, at der spises flest fisk i hele Danmark. Der hvor der bliver spist færrest fisk, er typisk i de områder, hvor fisken bliver fanget.

Her er lidt forslag til hvordan du kan få fisk til frokost:

 1. Sild på rugbrød
 2. Tunsalat lavet af tun, rødløg og hytteost fyldt i to halve peberfrugter til frokost i hverdagen med ristet rugbrød
 3. Lakserilette af varmrøget laks blandet med cremefraiche 5% og purløg, på ristet rugbrød
 4. En rejemad med let mayonnaise
 5. Torskerogn med let mayonnaise eller -remoulade
 6. Røget laks med røræg på rugbrød
 7. Fiskeburger af stegt sejfilet, salat, rødløg, agurk og tatarsauce eller remoulade (oplagt hvis du har en filet til overs fra aftensmaden)

Hvis du skal have fisk med til din frokost på arbejde, så kan du med fordel pakke fisken i en lille plastic beholder med låg og vente med at anrette din mad til den skal spises.


Sig gerne "Nej Tak" til slik og snacks med en god samvittighed

Selv om du gerne vil tabe dig eller bare gerne vil passe på din vægt, er det ofte svært at sige nej tak, når du bliver budt på slik og snacks. Oftest er det fordi, at det er naturligt at have lyst til noget sødt eller salt, men ind imellem også fordi du måske ikke vil sige fra overfor personen der byder. Dette hører jeg ofte. Det forekommer meget i professionelle relationer og i meget personlige tætte relationer såsom bedsteforældre/barnebarn.

Når du gerne vil tabe dig, så skal du være i kalorieunderskud. Du skal være i et kalorieunderskud på ca. 1000 kalorier om dagen eller 7000 kalorier om ugen, for at tabe et kilo fedt om ugen. De samme tal gælder, når du tager på i vægt. Altså vil du tage et kilo på om ugen, hvis du hver dag indtager 1000 kalorier mere end dit behov er. For at sætte tingene lidt i perspektiv så er kalorieindholdet i f.eks. en pose matadormix på 140 gram = 475 kcal. I fire Bastogne-småkager er der 275 kcal. 10 Kammerjunkere indeholder ca. 200 kcal. I 100 gram chips er der ca. 500 kcal. En halv flaske rødvin indeholder ca. 275 kcal. Kage, slik og snacks i form af f.eks. chips, bidrager som regel med mange tomme kalorier og med meget lidt mæthed. Ofte er disse madvarer fyldt med sukker, mættet fedt og er rigtig kalorietunge, og ofte er du hurtigt sulten igen efter, at du har spist kage eller slik.

Rigtig mange mennesker har behov for at økonomisere med de kalorier de har til rådighed, når de gerne vil være vægt stabile eller vil tabe sig. Det er ganske få mennesker der er i stand til at spise hvad de har lyst til i ubegrænsede mængder. Dem jeg kender til, er mennesker der altid har været slanke, og som dyrker rigtig meget fysisk aktivitet, f.eks. maratonløb eller lign., og hvis de stoppede med at dyrke sport på et højt plan fra den ene dag til den anden, så ville de sikkert også blive udfordret på vægten, med mindre de lægger deres kost om.

Det er vigtigt at gøre op med sig selv, hvad det er man gerne vil. Hvis du er i gang med et vægttabsforløb og f.eks. ikke har lyst til at kage, slik og snacks skal indgå i din daglige kost, så skal du også kunne sige nej tak, når du bliver budt. Du bliver nød til at gøre op med dig selv, om det er dig og din vægt der er det mest vigtige i dit liv pt. De fleste mennesker vil kunne forstå et nej tak, specielt hvis du fortæller at du er i gang med et vægttabsforløb.

Hvis du ved at du vil blive budt på slik eller kage fx på arbejde eller til et arrangement, så kan du evt. tage din egen sunde snack med. Nupo har lavet en serie af ”It’s a break”-barer under Nupo Life. Serien består af fire barer, der alle er lavet på naturlige ingredienser. De indeholder mellem 150 og 190 kalorier hver. De er velegnet til at have i reserve på jobbet eller i tasken når der bliver budt på slik eller kage.


Studiestart (... med på universitetet)

Mange unge mennesker er kommet ind på deres drømmestudie og skal til at starte en ny tilværelse som studerende på en videregående uddannelse. Andre har været i gang i længere tid, og skal blot begynde i skole igen efter endt sommerferie. Uanset hvad dit liv byder på af udfordringer efter sommerferien, så kan det tage tid at få bygget en struktureret hverdag op, når der er mange nye ting, du skal forholde dig til.

Hvis du skal sidde på skolebænken halve og hele dage, så er det vigtigt med noget at spise og drikke. Kantinerne på de forskellige uddannelsesinstitutioner har som regel ikke åbent hele dagen. Derfor kan det være belejligt, at have noget spiseligt med hjemmefra. Nupo’s One Meal serie der består af en række barer og shakes der er nemme at have med i tasken. De kan erstatte op til to måltider om dagen. Selvfølgelig i samspil med en almindelig sund og varieret kost. Hvis du ikke har nået at spise morgenmad, så kan du erstatte din morgenmad med en shake eller bar, og det samme kan du gøre til frokost. Alle One Meal-produkterne indeholder, hvad du har brug for af næringsstoffer i et måltid. De er nemme at have med i tasken og de har lang holdbarhed. Hvis du ikke ved hvad dagen bringer når du tager hjemmefra, så er de gode at have med på farten.

Hvis du er i et vægttabsforløb eller bare gerne vil vedligeholde din vægt, så er det nemt at holde styr på kalorieindtaget når du bruge One Meal-serien. Hver bar eller shake indeholder 200 kcal. De færdige shakes kommer i fire forskellige smagsvarianter og barerne kommer i syv forskellige varianter. I Nupo’s egen shop kan du ligeledes købe One Meal pandekager, som er et hurtigt og nemt alternativ til morgenmaden, når tiden er til det. Pulveret skal blot rystes i en shaker med 1-1,5 dl vand og bages på en pande.

Er du mor eller far til en ung studerende, så giv ham eller hende en kasse med barer eller shakes, som kan bruges i en hurtig vending. Det samme gælder, hvis dit store barn skal på efterskole efter sommerferien. Dit store barn vil sikkert sætte pris på at kunne tage et ekstra måltid engang imellem, når sulten melder sig, og på efterskolen har de ikke adgang til et køleskab med mad ad libitum.

One Meal-shakes og -barer er rigtig gode at hive frem i en snæver vending, når du ikke har købt ind til madpakken eller når skemaet byder på en lang dag. Jeg kalder dem for mine lifesavers. De er gode at have med på farten de dage, hvor livet kommer i vejen, og dagen ikke lige blev som jeg havde forestillet mig. Tilmed kan de færdiglavede shakes drikkes som de er, og behøver ikke at være kolde, men det er selvfølgelig en individuel smagssag, hvordan du bedst kan lide dem, men det finder du først ud af når du har prøvet dig frem.


Får du nok vand? Derfor skal du drikke vand hver dag!

Rigtig mange mennesker glemmer at drikke nok vand, specielt i sommervarmen. Dels har kroppen brug for vand for at fungere optimalt, og dels så slukker vand tørsten uden at bidrage med kalorier. Vand udgør hovedparten af vores kropsvægt. Hos små børn udgør vandet 75 % af kropsvægten. Når vi bliver ældre falder andelen til mellem 50 og 60 % af kropsvægten. Hos mænd er det ca. 60 % og hos kvinder er det lidt mindre. Det skyldes at kvinder har en større fedtmasse end mænd, og at fedt indeholder mindre vand. I takt med at du taber dig og din fedtprocent bliver mindre, vil vandindholdet i din krop stige.

Når det IKKE er varmt er anbefalingen, at du skal drikke mellem 1 -1,5 liter væske i døgnet. Når det er varmt er kroppens væskebehov selvfølgelig større, fordi du sveder mere. Når du er fysisk aktiv er dit væskebehov selvfølgelig større og især når det er varmt. Du kan nemt se på din urin om du får nok væske. Hvis din urin er mørk, så har du sandsynligvis ikke indtaget nok væske.

Slukker du tørsten med vand og undgår sukkerholdige drikkevarer, så er det nemmere at holde vægten. Du kan spare meget på kalorierne når du slukker tørsten i vand og ikke i drikkevarer der bidrager med kalorier. Drikkevarer bidrager som regel ikke med noget mæthed og det snyder. Hvis du gennem en hel ferie slukker tørsten i sodavand, juice, øl eller andet der bidrager med kalorier, så tager du højst sandsynligt også på i vægt. Hvis du får flere kalorier end du har brug for, vil din vægt stige uanset hvor kalorierne kommer fra.

Har du haft en sommer med for mange kalorier, så kan de ekstra kilo nemt tabes igen hvis du bruger Nupo VLCD pulver i et par uger. Udover de seks shakes, som du skal indtage om dagen, så anbefaler vi at du drikker minimum 2 liter vand udover det vand der i dine shakes. Når du drikker vand fra hanen i Danmark er vandet rent og smager godt, og så indeholder det calcium, jod og magnesium. Når du får rigeligt med vand, så kan du undgå at få hovedpine, koncentrationsbesvær og svimmelhed. Vand er i det hele taget godt for dit velbefindende.

Her er lidt tips til hvordan du kan friske dit vand op:

 • Brug en kande eller flaske og stil dit vand i køleskabet, så du altid har vand på køl
 • Brug isterninger eller frossen frugt i vandet
 • Kom skiver af citrus i vandet sammen med friske krydderurter fx citronmelisse
 • Brug frisk ingefær i vandet
 • Skær frisk frugt i skiver fx jordbær, vandmelon eller ferskner og kom det i vandet

Kaffe, te og andre væsker uden kalorier tæller med i dit væskeregnskab og kan altså fint indtages for at dække dit væskebehov. Kaffe og te skal dog indtages i begrænsede mængder, da de også indeholder koffein.


Hvordan bruger jeg Nupo's produkter?

Jeg får utrolig mange spørgsmål om hvordan Nupo’s VLCD-pulver skal bruges. Jeg svarer gerne på alle spørgsmål omkring vægttab og sundhed generelt, og jeg svarer især gerne på spørgsmål omkring brugen af de forskellige Nupo-produkter.

Nupo’s VLCD-kur er en lav-kalorie-kur, som giver dig ca. 700 kalorier, når du følger kuren. VLCD betyder ”Very Low Calorie Diet”. Nupo VLCD-pulver er en fuldkosterstatning og kan altså erstatte al din kost. Det betyder, at du kan leve af Nupo VLCD-pulver, og ikke behøver at indtage andet mad, mens du bruger Nupo VLCD. I Nupo VLCD-pulveret er der alle de næringsstoffer din krop har brug for i løbet af et døgn. Du er altså dækket ind med vitaminer og mineraler, når du følger kuren. Du kan bruge kuren i op til otte uger, hvorefter du skal holde en uges pause, hvor du spiser almindelig sund kalorielet mad inden du evt. bruger kuren igen. For at få det fulde udbytte af kuren, så skal du indtage seks shakes om dagen, som du ryster af tre deciliter vand og en portion pulver. Pulveret kommer i to forskellige æsker. Den ene æske indeholder 12 breve med pulver, og et brev er doseret til en shake. Du har altså pulver til to dage i denne pakke. I den større pakke er der 42 portioner pulver, og du har derfor pulver til syv dage i denne. I den store pakke er der tre poser med pulver og en doseringsske. En strøget skefuld pulver er til en shake.

Det kan være en god ide at sætte din målvægt en lille smule lavere end hvad du gerne vil veje – f.eks. 1-1,5 kg. Grunden til dette er, at du vil tage en lille smule på, når du stopper med VLCD-pulveret. Det gør alle, men ikke mere end 1-1,5 kg. Dine energidepoter i musklerne bliver fyldt op igen og du vil få mere væske i kroppen, ligeledes får du mere mad i maven og afføring i tarmene, når du går tilbage til at spise almindelig mad. Derfor er det en god ide at sætte en lidt lavere målvægt end, hvad du gerne vil veje.

Jeg får ofte spørgsmål omkring, hvorvidt det er nødvendigt at drikke alle seks shakes. For at være dækket ind med vitaminer og mineraler, er det nødvendigt at drikke seks shakes om dagen. Mange spørger om det er i orden at drikke fire eller fem og derudover at spise en portion aftensmad med familien. Jeg anbefaler stadig, at du drikker de seks shakes, inden du evt. spiser et måltid aftensmad med din familie. Grunden til dette er at du ikke nødvendigvis får de vitaminer og mineraler som du mangler, i en portion aftensmad. Der er kun ca. 117 kalorier i en shake, så det vil have en meget lille betydning i forhold til dit vægttab om du drikker fem eller seks shakes, men du kan blive syg af at være i mangel af vitaminer og mineraler.

Når du er færdig med at bruge Nupo VLCD-pulverkur, så er det vigtigt at du ikke går tilbage til dine gamle spisemønstre, som gjorde at du tog på. Ved alle kure vil du tage det hele på igen, hvis du ikke ændrer adfærd i forhold til hvad og hvor meget du spiser. Uanset hvilken strategi du har brugt til at tabe dig. Det der er vigtigt, at du ikke indtager flere kalorier end du forbrænder. Hvis du gør det, så vil du tage på i takt med dit kalorieindtag. Det er ligeledes en rigtig god ide at dyrke motion, når du har tabt dig. Det kan være en stor hjælp til at vedligeholde din nye vægt og det kan give dig lidt ekstra råderum, så du får plads til et glas vin eller et stykke kage uden at du behøver at bekymre dig om din vægt efterfølgende.


Hvor meget kan jeg forvente at tabe mig, når jeg skærer ned på mine kalorier?

Det er et af de spørgsmål, som jeg rigtig ofte får stillet af Nupo’s brugere og af mine egne klienter. Det er individuelt, hvor meget du taber dig på en given diæt. Hvis du og en veninde har aftalt at stå sammen om et vægttabsforløb, så vil I opleve at I ikke taber samme antal kilo, selvom I reelt spiser næsten det samme.

Der er mange årsager til, at mennesker taber sig forskelligt. Alder, vægt, køn og fysisk aktivitet spiller en rolle når du skal tabe dig.

På internettet kan du finde et utal af sider, der kan udregne dit kaloriebehov for dig. Der findes også formler, hvor du selv kan sætte dine egne tal ind, og lave din egen beregning. De kan give dig en indikation på i, hvilket leje du befinder dig, i forhold til dit kaloriebehov.

Når du skal regne ud hvor meget du taber dig, så er tommelfingerreglen at du taber dig ca. 1 kg om ugen, når dit kalorieunderskud er 7000 kalorier på en uge, altså 1000 kalorier om dagen. Dvs. at hvis du er kvinde og dit kaloriebehov er på 2000 kalorier om dagen, så skal du altså helt ned på 1000 kalorier om dagen for at tabe 1 kg om ugen. Når du spiser almindelig mad, så anbefales det, at du ikke går under 1200 kalorier om dagen, da du ellers vil få svært ved at blive dækket ind med de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Når dit kalorieunderskud er 800 kalorier om dagen, i stedet for 1000 kalorier, så vil du tabe dig 0,8 kilo om ugen. Hvis du bruger Nupo’s VLCD-kur, så får du ca. 700 kalorier om dagen. I de 700 kalorier er der kompenseret for vitaminer og mineraler, så din krop får, hvad den har brug for. På Nupo’s VLCD-kur vil dit kalorieunderskud være på 1300 kalorier om dagen og dit vægttab vil derfor blive tilsvarende større end et kilo og altså være ca. 1,3 kilo.

Det er meget individuelt, hvordan kroppen responderer på en given kur eller diæt. Mange mennesker oplever, at de taber sig meget i starten af f.eks. Nupo’s VLCD-kur. Dette skyldes, at kroppen tømmer energidepoterne for glykogen og væske, og begynder at fedtforbrænde efter et par dage. Det er individuelt, hvor meget du taber dig den første uge, og jeg har hørt alt fra 1 kilo til 6 kilo.

Det der har stor betydning for dit vægttab, uanset hvilken kur eller diæt du følger, er alle de (ekstra) kalorier du indtager i løbet af dagen. Jeg hører ofte at en person ikke taber sig, selvom de egentlig synes at de følger en given plan. Når vi så får talt om hvad de indtager i løbet af en dag, udover f.eks. de seks shakes de skal drikke, når de bruger Nupo’s VLCD-kur, så er det ind imellem ganske mange kalorier, der ryger indenbords ved siden af. Det kan være i form af mælk i kaffen, som måske i virkeligheden består af mere mælk end kaffe. Det kan være, at de ”snacker” på gulerødder hele dagen og selvom gulerødder er sunde, så indeholder de kalorier, og hvis du spiser tilstrækkelig mange, så kan du også komme op på mange kalorier i løbet af en dag. I et kilo gulerødder er der ca. 400 kalorier. Det samme gælder i øvrigt, hvis du ”snacker” frugt i løbet af dagen. To bananer eller tre æbler indeholder ca. 250 kalorier. Andre synes at Nupo’s VLCD-shakes smager bedre,m hvis de blandes med mælk i stedet for vand, og det kan i sidste ende give næsten 700 ekstra kalorier hvis du blander dit VLCD-pulver med minimælk. Hvis du er en af dem der blander dit VLCD pulver med minimælk, så vil du altså tabe dig ca. 0,7 kg mindre på en uge, end hvis du havde brugt vand.

Hvis du har spørgsmål angående Nupo’s produkter, så er jeg altid klar til at svare på disse.

Du kan enten sende mig en mail på: diaetist@nupo.dk eller ringe til mig på: 22449472.


Vær en god rollemodel for dit barn

Dit barns største forbillede og rollemodel det er dig. Vil du gerne have at dit barn får en sund adfærd på, så skal du selv gå forrest. Dit barn spejler sig i dig.   

Hvis du gerne vil have sunde børn, så skal du selv have en sund adfærd. Det gælder på alle områder. Børn elsker at gøre som deres forældre, og du baner vejen for hvordan dine børns adfærd bliver. Spiser du selv sundt og varieret, så vil dine børn sikkert også komme til at spise sundt og varieret. Det er ikke nok at sørge for at de sunde madvarer findes i hjemmet, du skal også spise sund mad sammen med dine børn. Det kan være svært at spise alle aftensmåltider sammen, specielt hvis alle i familien går til en sport om aftenen, men det er måske det eneste tidspunkt på dagen, hvor I kan sidde sammen som familie, og få talt om løst og fast. Det er med til at styrke sammenholdet i familien og i en tid hvor flere familier bliver skilt end bliver sammen, så er fællesspisning i familien en god investering. Det kan være en god ide at rykke aftensmaden til et senere tidspunkt, så alle kan nå hjem og deltage. Hvis børnene begynder at kravle på væggene af sult, så tilbyd dem en lille snack i form af fx nogle rå grøntsager med en dip, de kan spise inden den sene aftensmad.

Dine børn har en større tilbøjelighed til at komme i gang med at dyrke sport, hvis du dyrker sport. I alle kommuner kan du gå til forælder/barn gymnastik og svømning med dine børn når de er helt små. Senere kan de deltage på et hold, hvor de deltager alene uden en forælder. Hvis du bliver ved med at være aktiv, så vil dine børn synes at det er en naturlig del af livet at gå til sport. Synes du ikke at du har tid til selv at gå til noget sport, fordi du skal køre, hente og bringe din børn, så tag løbetøjet på og løb en tur mens børnene er til sport og du alligevel skulle sidde i hallen og vente. Har du ikke mod på at løbe, så gå en tur i et raskt tempo hvor du får pulsen i vejret. Du kan sikkert godt lokke andre forældre med på ideen. Du er højst sandsynlig ikke den eneste, der har svært ved at finde tiden til fysisk aktivitet.

I alle facetter af livet vil dine børn se op til dig og kopiere hvad du gør og hvad du siger. Jeg tror at mange kan nikke genkendende til at det er svært at få teenageren til at bruge cykelhjelm. Bruger du selv fx cykelhjelm? Ville du fx køre bil uden sikkerhedssele? Når du selv altid bruger cykelhjelm når du cykler, og sikkerhedssele når du kører bil, så er chancerne for at dine børn vil gøre det samme markant større, når du selv går forrest og fremstår som et godt eksempel.


Børnesundhed - Gode madvaner og fysisk aktivitet

Jeg tror at alle forældre, gerne vil have at deres børn spiser sund mad og er fysisk aktive. Det er i barndommen og ungdommen, at de gode vaner omkring mad og fysisk aktivitet bliver grundlagt. Det er vigtigt at børn har adgang til sund kost og mulighed for at være fysisk aktive. Heldigvis har rigtig mange børn mulighed for at gå til sport, og langt de fleste børn har også mod på at prøve nye madvarer. Mange familier har en regel om at alle ved bordet skal smage på alt maden, hver gang de sidder sammen og spiser. Det har vi i vores familie og jeg udfordrer mine børn til at smage på nye sjove madvarer. Der er sikkert en madvare eller to som du ikke selv kan lide, men bliv ved med at smage på den. Når du har smagt på madvaren 8-10 gange, så kan du som regel lide den. Mine børn har ikke altid spist alt, men de er blevet rigtig gode til det med årene, fordi de smager på alt. Faktisk er vi der hvor alle fire synes, at det er spændende at prøve nye madvarer.

Sørg for at dit barn får noget ordentligt mad at spise gennem hele dagen, der mætter og derfor giver barnet de bedste forudsætninger, for at få en god dag i skolen. Maden er utrolig vigtig og det kan ødelægge hele dagen hvis morgenmaden springes over. Om morgenen er det længe siden dit barn sidst har spist og der er lang tid til frokost, derfor er det vigtigt at dit barn får et lødigt måltid mad om morgenen. Morgenmad skal give mæthed og det må samtidig gerne være nemt. Vælg altid den grove variation. Havregryn er ofte et hit hos børn. To af mine drenge spiser en “grød” med havregryn, mælk, chiafrø, evt. lidt akaciehonning og bær på toppen. Grøden laves om aftenen og stilles på køl og kan holde sig et par dage i køleskabet. Du kan selv variere grøden med forskellige toppings i form af forskellige bær og evt. nødder. Mine andre to drenge er brødspisere, og elsker fuldkornsbrød i form af rugbrød eller boller til morgenmad med kødpålæg eller ost.

Frokosten er for mange børn dagens andet måltid og mindst lige så vigtig som morgenmaden. Her skal maden også bidrage med mæthed. Rugbrød er godt, men alt andet fuldkornsbrød er også fint. Herhjemme veksler vi mellem rugbrødsmadder med traditionelt pålæg og sandwichs med alt fra Hummus til kylling og salat. Det er heldigvis kun fantasien der sætter grænser. Jeg prøver for så vidt muligt at få drengene til at spise nogle grøntsager i skolen, og jeg lytter til hvad de gerne vil have med, så grøntsagerne bliver spist og ikke kommer med hjem igen.

Vi serverer altid grøntsager til aftensmaden og gerne flere forskellige slags. Yndlingsgrøntsagen i øjeblikket er rosenkål. Det er vigtigt at børnene får lov til at smage forskellige slags og gerne tilberedt på forskellige måder. Der kan være stor forskel på smagen, alt efter hvordan de er tilberedt. Hvis du har et lille madbudget, så kan du ofte finde frosne grøntsager på tilbud i de forskellige fødevarebutikker. Frosne grøntsager har et højere vitaminindhold end ikke frosne, fordi grøntsagerne er blevet frosset umiddelbart efter at de er høstet.

Der findes et bredt udbud af sport som børn kan gå til i Danmark, og heldigvis er de fleste aktiviteter nogle børnene kan gå til hele året. Børn der cykler til skole får en god start på dagen og fysisk aktive børn har en bedre indlæringsevne. Hvis du har et barn der ikke har fundet sin rette sportsgren endnu, så tillader de fleste klubber at børn kan få lov til at prøve at gå til den pågældende sport i en periode, inden barnet skal meldes ind. Rigtig mange børn er for inaktive og lever ikke op til anbefalingerne om at være fysisk aktive i mindst 60 minutter om dagen. Sport er med til at styrke knoglerne, udvikle barnets motorik og forebygge overvægt.


Mellemmåltider til skole eller job

Langt de fleste mennesker spiser fem til seks måltider om dagen. Mellemmåltider kan være en “Life saver” når dagene er lange i skolen eller på jobbet. Dagene kan blive meget lange, hvis de skal overleves på kun én madpakke. Det kan være svært at blive ved med at forny sig, når det gælder madpakkerne og mellemmåltiderne, og det også gerne må være sundt.

De fleste supermarkeder har efterhånden et kæmpe udvalg af snackbarer, som egner sig til at tage med i skole, på arbejde eller til sport. Mange af barerne bidrager dog ikke med væsentlig mæthed, og ofte er du sulten kort tid efter at du har spist en bar. Nupo Life er den nyeste bar i Nupos sortiment. Nupo Life er et sundt alternativ til de mindre sunde snackbarer. Serien består af fire barer der alle er lavet på naturlige ingredienser. To af barerne er lavet på havregryn. Den ene er med hindbær og rødbede og den anden med æble og chiafrø. Den tredje bar er lavet af kerner og frø og er smagt til med citron, og den fjerde er lavet af dadler og cashewnødder, og er oven i købet vegansk. De egner sig alle fire til et mellemmåltid enten i skolen, på jobbet eller når du er til sport, og børnene elsker dem. Jeg giver mine børn dem med i skolen og til sport. De er gode til at stille den lille sult, inden de skal hjem og spise aftensmad.

Her er nogle andre alternativer til en sund og hurtig snack:

 • ½ skive rugbrød og et stykke frugt
 • ½ skive rugbrød m. kødpålæg
 • En lille pose m. mandler og lidt rosiner
 • En lille pose m. gulerødder, agurk og blomkåls buketter
 • En lille pastasalat m. en mager dressing og grøntsager
 • Et æble skåret i skiver og dyppet i lakridspulver
 • Grødchips lavet af havregrød fra morgenmaden
 • Grøntsags stænger med hummus dip
 • En lille pose edamamebønner
 • En skive brød med peanutbutter
 • En sød kartoffel skåret i skiver evt. m. peanutbutter eller flødeost
 • En salat af frisk frugt
 • Ristede kikærter m. fx paprika eller chili
 • Små bagte kartofler m. en dressing af mager cremefraiche

 

Mange af disse måltider kan tilberedes mens du tilbereder aftensmad. Fx kan du bage kikærter i ovnen sammen med din aftensmad. Det er nemt og en lækker sund snack. Grønsager kan snittes og kommes i beholdere som opbevares i køleskabet. De kan holde sig i flere dage på køl. Hummus kan laves på forhånd og kommes i små plastik beholdere. Den søde kartoffel kan skæres i skiver og ristes. Det behøver ikke at være svært. Hvis det skal være rigtig nemt, så husk at købe Nupo Life barerne. De skal bare lægges i tasken.


Tilbage til hverdagen

Velkommen tilbage fra ferie. Håber at ferien har været dejlig, og at du har fået ladet dine batterier op. Hvis du har været ude at rejse eller har holdt din ferie væk fra hjemmet, så har du sikkert nydt at holde fri fra alle dagligdagsrutinerne. Men det er nu også dejligt at være tilbage igen. Oftest sover du bare bedre i din egen seng.

Har din ferie har budt på for mange ekstra kalorier i form af dejlig mad og kolde is og måske lidt for lidt aktivitet, så kan du hurtigt komme af med de ekstra kilo, hvis du gør en indsats. For at tabe dig skal du være i kalorieunderskud. Det kan du komme ved fx at skære ned på dine portionsstørrelser. Du skal altså spise en mindre mængde mad end du plejer. En anden måde at komme i kalorieunderskud på, er ved fx at bruge Nupo One Meal til at erstatte et eller to måltider om dagen. Fx kan du erstatte din morgenmad med en One Meal shake eller en One Meal bar. I en One Meal shake eller bar er der ca. 200 kcal, og den indeholder hvad du har brug for i et måltid. Du kan ligeledes erstatte din frokost med enten en One Meal bar eller en One Meal shake. Det er nemt og du kan holde styr på dit kalorieindtag.

På mange arbejdspladser har medarbejderne selv organiseret gruppe gåture i frokostpausen. Det kan være en tur på fx 15 eller 30 min. Når turen er ligeså lang som pausen, så må frokosten nødvendigvis indtages på gåturen og så kan det være en fordel at spise en bar i stedet for fx rugbrødsmadder. Har du et meget stillesiddende arbejde, så er det godt at komme op fra stolen og gå en tur. Rigtig mange får ikke bevæget sig nok i dagligdagen og kommer ikke i nærheden af de 10.000 skridt som sundhedsstyrelsen anbefaler, så en rask gåtur i frokostpausen kan faktisk gøre at du kommer i mål de dage, hvor du investerer din frokostpause i en gåtur.

Hvis du frygter feriekage på jobbet, så kan det måske hjælpe dig at have et alternativ til kagen med på jobbet. Jeg oplever en del mennesker der ikke føler at de kan være en del af fællesskabet hvis de siger nej tak til kage, når de andre på jobbet spiser kage. Hvis det kun er engang imellem der bliver spist kage på jobbet, så kan du altså stadig godt tabe dig eller vedligeholde din vægt, selvom du spiser et lille stykke. Hvis du ikke har lyst til kage, så kan du evt. have et alternativ med selv, der ikke indeholder ligeså mange kalorier som et stykke kage indeholder.

Uanset hvilken strategi du vælger til at tabe de ekstra feriekilo, så er der ingen nemme genveje. Det handler om at komme i underskud af kalorier for at forbrænde fedt og komme ned i vægt. Der findes ingen dage hvor det er bedre at starte end andre. Hvis du starter i dag vil du ikke fortryde det om en uge, men hvis du starter om en uge vil du sikkert fortryde at du ikke startede i dag.


Skal du til Sydeuropa på ferie?

Sydeuropa har altid været kendt for den sunde middelhavskost i helbreds sammenhæng. Middelhavskost er blandt andet grøntsager, frugt, olivenolie, nødder, lyst kød, fisk og skaldyr. Den sunde Middelhavskost har i mange år været forbundet med færre tilfælde af hjertekarsygdomme og mindre forekomst af overvægt.

Faktisk så ligger middelhavskosten tæt op ad den kost, som sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser. Skal du ikke til Sydeuropa denne sommer, så kan du sagtens indarbejde middelhavskosten i den kost du normalt spiser, ved at lave nogle ofte små justeringer. Nupo har lavet nogle lækre barer, som kan bruges som mellemmåltid. De hedder Nupo Life. De er allesammen lavet på naturlige ingredienser. Der findes fire varianter. I den ene er der blandt andet cashewnødder og dadler, som indeholder de sunde umættede fedtstoffer som også indgår i middelhavskosten. Den er i øvrigt vegansk. Ungerne elsker denne variant, og jeg tænker at det er fordi den i konsistens minder om figenpålæg.

Hvis du gerne vil indarbejde de sunde elementer fra middelhavskosten, i din egen kost, så er nødder fx en superfin ingrediens som topping på en lækker salat, eller som en lækker snack til det hurtige mellemmåltid. Jeg bruger altid en god olivenolie eller rapsolie til min madlavning. Olien bliver brugt fx til salatdressingen eller til at vende kartoflerne i, inden de kommer i ovnen. Det behøver ikke at være olivenolie for at være sundt, rapsolie er mindst lige så sundt og så er den ofte produceret i Danmark.

Mange af os får for lidt fisk og kan med fordel indarbejde en ekstra makrelmad, sildemad eller rejemad til frokost et par gange om ugen. Hjemme hos os forsøger vi også at spise fisk mindst en gang om ugen til aftensmad. Hvis du mangler inspiration til hvordan du skal tilberede fisk til aftensmad, så findes der masser af gode opskrifter og videoer på nettet, hvor du kan se hvordan og hvor nemt det i virkeligheden er at tilberede fisk. Mange fiskeretter kan laves i et fad og bages i ovnen. Mad der tilberedes i ovnen frigiver tid som kan bruges til andre ting og det er specielt populært hos børnefamilier.

Tomater er en fast ingrediens på vores bord når vi spiser aftensmad. Enten i rå form eller i form af en salat, sauce eller suppe. Når du laver grøntsager til aftensmaden, så får du størst succes hos børnene, når du serverer nogen de kan lide, men det er vigtigt at børnene også smager på dem de ikke kan lide. Når de har smagt på en madvare omkring ti gange, så har de udviklet smag for madvaren. Mange børn får ikke nogen grøntsager i løbet af dagen og det er derfor vigtigt, at det er en fast madvare ved aftensmaden. Det behøver ikke at være svære komplicerede opskrifter du bruger. Ofte er gnavegrønt i form af lidt gulerødder, små tomater, peberfrugt og agurk fint. En bestseller hjemme hos os er ærtepesto. Det laves af fine ærter, olie, hvidløg og lidt parmesanost, som hakkes i en minihakker. Ærterne må godt være næsten optøede når det hele hakkes. Det er virkelig lækkert som dip til grøntsagerne eller som dyppelse til kartoflerne eller kødet.


Sundhedsbloggere

Sundhed er mange ting, og det kan være svært at finde rundt i hvad der er rigtigt og forkert, når du læser om sundhed på de sociale medier eller i de gængse ugeblade og aviser. Bare fordi en person er god til at formidle en måde at italesætte en sundhedstrend, så er det altså ikke nødvendigvis sandheden, som personen fortæller. Meget af det vi bliver bombarderet med er direkte forkert og kan betegnes sundheds religion og har intet med sandheden at gøre. Jeg undrer mig indimellem over hvem det er der får taletid på TV. Ofte er det personer der er gode til at formidle et budskab, der får taletid til at fortælle historier, og det kan undre at store medier giver spalteplads til sundheds religiøse budbringere, som ikke har deres dokumentation i orden.

Min uddannelse som klinisk diætist er er videnskabeligt funderet og det er selvfølgelig videnskaben som danner grundlag for mine vejledninger. Hvis du gerne vil følge nogle personer der skriver om sundhed ud fra en videnskabelig vinkel, og ikke ud fra hvad de tror virker, så kan jeg foreslå følgende to:

Henrik Duer. Mange kender Henrik Duer fra TV hvor han har været vært i forskellige programmer om sundhed og fitness. Henrik har sin egen blog som hedder Henrikduer.dk, her skriver han om sundhed, træning og varigt vægttab. Her kan du læse dig til hvilken slags træning der er bedst til at understøtte et vægttab, samt hvordan man skal spise hvis man gerne vil opbygge sin muskelmasse osv.

En anden spændende blogger er Maria Felding. Maria er klinisk diætist og skriver om plantebaseret kost. En kost baseret på planter kan være mindst lige så god, som en kost baseret på animalske produkter. Hvis du kunne tænke dig at leve af plantebaseret kost eller allerede gør det, så skriver Maria en masse artikler om emnet og har udgivet en bog med lækre opskrifter. På et tidspunkt havde vi en Exchange Student fra USA boende hos os, som ikke spiste kød og derfor var der ikke kød på middagsbordet, når vi spiste sammen med ham. Det var meget uvant for mig at lave mad hvor der ikke indgik kød, men det var både sjovt og lærerigt at finde på ideer til aftensmaden som alle kunne spise. Der findes virkelig mange lækre alternativer til aftensmad hvor kød ikke indgår og det er kun fantasien der sætter grænser.

En tredje blogger er Charlotte som har en blog der hedder valkyria.dk. Charlotte skriver ud fra erfaring og altså ikke ud fra videnskaben. Charlotte har et BMI der ligger over normalområdet og hun er motionsløber. Hun har nogle sjove indspark omkring det at være løber generelt, samt om at hun har et større BMI end den gængse løber. Du kan se hendes løbskalender på bloggen. Charlotte har en meget ligefrem og humoristisk tilgang til tingene.


Hop på cyklen

Sommer er lig med cykling og selvfølgelig Tour de France. Tour de France fylder meget manges liv hver eneste sommer. Jeg har i mange år ikke interesseret mig for cykling og ikke fulgt med i Tour de France, men efter at jeg har sat mig lidt ind i det, må jeg medgive at det er ganske spændende at følge med i Tour de France. Det er faktisk imponerende hvad deltagerne gennemfører på de tre uger løbet varer.

Uanset om du ser cykelløb eller ej, så er det nemt at hoppe op på cyklen selv. Cykling er en af de motionsformer som kan dyrkes gennem hele livet og selvom du ikke har cyklet i nogle år, så glemmer du det aldrig. Terrænet i Danmark er noget mere lempeligt end de bjerge og bakker rytterne forcerer i Tour de France. Man behøver ikke en fancy cykel for at komme ud at cykle, og når vejret er godt, så er det skønt at være ude. Mange tager cyklen til og fra arbejde, og det er en rigtig god måde at få bygget noget fysisk aktivitet ind i hverdagen. Der er mange fordele ved at hoppe på cyklen i stedet for at tage bilen eller bussen. Det giver ekstra frihed at tage cyklen. En af fordelene ved at cykle til fx arbejde er at du slipper for at sidde i en kø i din bil på vej til og fra arbejde. Hvis du har svært ved at få tid til at motionere i dagligdagen, så er det oplagt at bruge strækningen til og fra job til formålet. Husk at motion er livsforlængende. Det tager op til 16 uger at få indarbejdet en god ny vane og hvis du begynder nu, så er din daglige cykeltur til og fra arbejde blevet en vane til efteråret. Måske bliver du så glad for at cykle, at du fortsætter når sommeren er ovre.

Når du skal cykle langt, er det vigtigt med den rette kost og vand. Det kan være svært at have for meget med på cyklen, især hvis du kun har nogle enkelte lommer til at have det i. Cykler du på almindeligt motionsniveau til og fra arbejde, og om sommeren til og fra fx stranden, så kan du med fordel tage en One Meal shake eller bar med i tasken eller i lommen. Jeg oplever at mange har svært ved at få spist morgenmad inden de tager på arbejde, og derfor kan du med fordel tage en One Meal med i tasken, så du får et måltid med et begrænset kalorieindhold, hvis du gerne vil holde vægten eller gerne vil tabe dig. I en shake eller bar får du hvad du har brug for i et måltid, og det er nemt at have med.

Hvis det er lang tid siden du har cyklet og du synes at det er svært at cykle på en almindelig cykel, så kan du fx forsøge dig med en El cykel. Det er en helt anden oplevelse, og jeg tænker at mange vil synes at den er sjov at køre på. Det gør jeg i hvert fald. Den koster selvfølgelig en del mere end en almindelig cykel, men det er en anderledes oplevelse og du får stadig pulsen i vejret og den fysiske aktivitet, selvom det ikke forekommer nær så anstrengende, som når du cykler på en traditionel cykel. Når du hopper op på cyklen, så skal du naturligvis huske hjelmen, uanset om din cykel har rugbrøds eller el motor.


Nyd din ferie, og lidt 'mental detox'

Du er med sikkerhed langt fra den eneste, der det meste af året, glæder sig til sommerferien. Det er dejligt at holde fri i en længere periode fra dagligdagen, med arbejde og hvad der følger med i kølvandet på voksenlivet. Det er skønt at planlægge hvor ferien skal gå hen, og hvad der skal ses og hvad der skal laves.

Det er dejligt at kunne koble helt af, og ikke foretage sig noget som helst andet end det du har lyst til. Mange trives med at have en aktiv ferie og andre med at have en ferie hvor de intet foretager sig, udover at slappe af. Der er mange muligheder for at holde en aktiv ferie, hvis det er det du ønsker. Langt de fleste steder egner sig til, at du kan tage cyklen med. I Sydeuropa er der virkelig mange, der har cyklerne med om sommeren. Der hvor vi holder ferie i år er det muligt at svømme, fordi der er en dejlig stor swimmingpool, som er forbeholdt svømmere om morgenen og om aftenen, og det er muligt at løbe eller gå nogle lange ture. I den nærliggende by er der tennisbaner og en skøn gammel golfbane. Mulighederne er mange. Sommerferien er en god tid til at prøve nye ting af, og til at komme ud af komfortzonen.

Det er dejligt at kunne tømme hjernen og blive nulstillet til et nyt år med tidlige morgener, madpakker, madplaner og fritidsaktiviteter i et væk på alle dage, ugen rundt. Ferie er tid til at gøre noget godt for dig selv. Hvis du fx gerne vil tabe dig, så er det oplagt at bruge ferien til det. Du sætter selv dagsordenen. Du kan med fordel tage en pakke Nupo VLCD med i kufferten, og bruge Nupo VLCD til at tabe et par kilo eller til at vedligeholde vægten, mens du er på ferie. De dage hvor du vælger at bruge Nupo VLCD behøver du ikke at tænke på mad. Det har Nupo gjort for dig. Du skal blot drikke seks shakes om dagen, og huske at drikke mellem 2-3 liter vand ud over dine shakes. Det er nemt og det virker.

Det er altid en fordel at starte et forløb op, når du har energien og tiden til det. En sommerferie kan være et oplagt tidspunkt, da du ikke nødvendigvis behøver at indgå i sociale arrangementer, eller befinder dig et sted hvor der er mange fristelser, og du har mulighed for at få gjort op nogle dårlige vaner omkring din kost. Måske er du også en af dem der efter en endt ferie har taget et par kilo på og gerne vil tabe dem efter ferien? Måske er det i år hvor du skal komme hjem fra sommerferien uden tøjet strammer? Du kan bruge Nupo VLCD på flere måder. Du kan fx bruge kuren på hverdagene, så du har ekstra råderum i weekenden, eller du kan bruge Nupo VLCD som 5:2 kuren, hvor du erstatter dine måltider to dage med Nupo VLCD. Uanset hvad dit behov er, så er jeg sikker på at du gør lige hvad der passer dig og hvad der passer ind i din ferie. Og uanset om du har Nupo med i kufferten på sommerferie, så må du have en dejlig velfortjent ferie, hvor du får slappet af, med det du holder af at lave i din ferie og får opladt dine batterier


Har du hængepartier? Stress.

Har du også en travl hverdag med mange hængepartier? Mange mennesker har en travl hverdag, hvor alt skal køre efter en snor. Der skal ikke så mange udsving til, før kæden hopper af og følelsen af at være i kontrol pludselig er væk. Mange mennesker har ikke følelsen af at kunne slappe af når de endelig har weekend og fri fra arbejde. De fleste mennesker er nok tilbøjelige til at forsøge at få så meget ud af deres fritid som muligt, så de glemmer at slappe af og mærke efter hvordan de egentlig har det. Der er selvfølgelig masser af mennesker der trives godt med at have travlt og de har ikke behov for at trække stikket ud engang imellem, men der er desværre også mange mennesker der på et eller andet tidspunkt i livet oplever en tilstand af stress.

Hvis du har hus eller sommerhus, så er der altid et eller andet der skal ordnes. En græsplæne der skal slås, noget der trænger til at blive malet, noget der skal hænges op eller noget som er gået i stykker og som skal repareres. Listen kan være lang. Selvom vi gerne vil slappe af sammen med familien når vi endelig har fri, så er der altid en masse ting vi lige skal nå. Når du har børn, så kender du sikkert til at skulle køre til og deltage i alverdens arrangementer i weekenden og jo flere børn, jo flere arrangementer.

Det er ikke overraskende at mange mennesker føler sig stressede. Det er forskellige ting der udløser stressen hos forskellige mennesker. Flere undersøgelser tyder på at der er en sammenhæng mellem langvarig stress og vægtøgning. Når kroppen udsættes for stress over en længere periode, så øges niveauet af stresshormoner i kroppen. Det gør at kroppen begynder at lagre mere fedt. Ligeledes kan stress udløse overspisning og søvnbesvær. Både overspisning og mangel på søvn har også indflydelse på vægten.

Du kan gøre meget for at få en mindre stresset hverdag. Jeg kender en kvinde, som fortalte mig for år tilbage at hun aldrig havde tid til at træne, eller til at gøre noget godt for sig selv. På et tidspunkt små brokkede hun sig over at hun altid havde meget strygetøj. Hun strøg både sit eget, mandens og de to børns tøj, samt sengetøj og hvad der ellers kunne stryges. Jeg kiggede på hende og spurgte hende om hun selv troede at hendes drenge på dengang 6 og 8 år, ville opdage det hvis hun stoppede med at stryge deres strømper, underbukser, bukser og div bluser, for ikke at tale om sengetøjet. Vores samtale ligger adskillige år tilbage, og den dag i dag, når vi taler sammen, nævner hun indimellem med et smil at hun ikke stryger mere. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad der fungerer for dig og din familie, men der er meget tid at spare hvis du skærer ind til benet og undlader at gøre ting der i virkeligheden ikke er vigtige eller ikke bliver værdsat.

Der er masser af tiltag du kan gøre omkring madlavning. Fx kan du erstatte et måltid eller to med en One Meal bar eller shake, så skal du ikke bruge tid på at lave fx frokost eller morgenmad til dig selv. Når du laver aftensmad kan du med fordel lave mad til to dage af gangen. Jeg køber mad ind til hele ugen på en gang. Jeg sparer både tid og penge på den måde. Når børnene er til sport, kan du bruge tiden til selv at få fx løbet eller gået en tur. Det er super hyggeligt at stå på sidelinjen, og tale med de andre forældre, men meget mere effektivt hvis du bruger tiden på en løbe- eller gåtur. Måske kan du ligefrem få lokket nogle af de andre forældre med. Du er sikkert ikke den eneste der stresser over at du ikke får dyrket nok motion.


Sæt nogle mål, og planlæg vejen

Når du dyrker en sport fx på konkurrenceniveau, så er der nogle forud stukkede regler eller en taktik for at komme i mål. Lige meget hvad du beskæftiger dig med, så er der en vej hen til målet. Hvis man ikke kender vejen, eller ikke har sat sig et mål, så er det svært at vide hvor man skal hen og ikke mindst hvordan man kommer i mål.

Du kan sige det samme om et vægttabsforløb. Det kan være en god ide at gøre sig nogle tanker inden du går i gang. Hvor meget vil du gerne tabe dig? Hvordan skal du gribe det an? Hvilke udfordringer vil du møde? Bare fordi du gør dig nogle tanker inden du begynder, så betyder det ikke at du ikke kan ændre dine mål han ad vejen. Det handler om at komme i gang og at få en god begyndelse. Nupo VLCD diet, er yderst effektiv hvis du skal opnå et hurtigt vægttab. I starten vil du tabe dig relativt meget, idet du også smider noget væske. Kuren indeholder ca. 700 kcal om dagen, hvis du følger kuren og kun drikker de seks shakes om dagen samt 2-3 liter vand. Du behøver altså ikke at spise andet mad, mens du er på Nupo VLCD diet. Undersøgelser har vist at det er nemmere at holde et vægttab, hvis du har tabt dig hurtigt. Du kan bruge Nupo VLCD diet i op til otte uger hvorefter du skal holde en pause på en uge. Herefter kan du starte en ny periode af Nupo VLCD diet. Det er også muligt at bruge Nupo VLCD diet, hvis du føler at du er gået i stå på en hvilken som helst anden kur. Nupo VLCD diet giver dig det kalorieunderskud der gør at vægttabet får et spark i den rigtige retning.

En meget stor udfordring for mange mennesker der skal tabe sig er at de ikke ved hvilken kost de skal spise og i hvilke mængder. Med Nupo VLCD diet behøver du ikke at tænke på portionsstørrelser og hvilken mad du skal spise. Det hele er planlagt for dig. Du skal blot finde ud af hvilken smag der passer bedst til dig. Du behøver ikke at bekymre dig om hvorvidt du kommer til at føle sult, mens du er på kur. Pulveret er sammensat af det som din krop har brug for. Dine behov for næringsstoffer bliver dækket og du vil føle mæthed. I starten kan du godt føle lidt sult, men det der ganske naturligt idet, du er ved at vænne din mave til mindre mængder mad end du plejer at spise.

Inden du går i gang, så gør dig nogle tanker omkring hvad det er du gerne vil opnå. Vil du gerne tabe dig for at forbedre din sundhed? Vil du gerne tabe dig for at kunne passe dit tøj? Vil du gerne tabe dig fordi du føler et pres fra dine omgivelser? Du skal altid være tro mod dig selv. Derfor skal du kun gå på kur for din egen skyld. Vi er ikke alle sammen ens og skal heller ikke være det. Du er ikke nødvendigvis usund fordi dit BMI ikke ligger inden for normalområdet og du er ikke nødvendigvis sund fordi dit BMI er inden for normalområdet. Du skal selvfølgelig gøre dig tanker om hvad du gerne vil opnå.

Overvægt kan føre til mange forskellige sygdomme, blandt andet for højt blodtryk, diabetes og andre livsstilsrelaterede sygdomme. Du skal huske på at det også er vigtigt at være fysisk aktiv i forhold til din sundhed. Hvis du ikke kan overkomme at skulle tabe dig og samtidig være fysisk aktiv, så start med at tabe dig, så får du sandsynligvis mere energi til også at være fysisk aktiv.


Sommerfester og vægttab

Nu er det næsten højsommer, og det er anledning til mange fester. Udover midsommerfesten er der mange andre anledninger til at holde fest. Studenterne springer ud samt bryllupper og runde fødselsdage i massevis.

Selv om du er i gang med et vægttabsforløb, skal du selvfølgelig deltage i de fester du er inviteret til. Du kan sagtens gå til fest og samtidig opretholde din sunde livsstil. Når du lægger kosten om er det jo ikke en kortsigtet plan, men en langsigtet plan. Når man er i et vægttabsforløb og ændrer madvaner, så skal man selvfølgelig ikke falde tilbage til at spise som man gjorde inden man begyndte forløbet. Så tager man det hele på igen. For langt de fleste mennesker er det nemt at tabe sig med de rigtige værktøjer. Det der er svært er at vedligeholde vægttabet. Når du har haft succes med at holde dit vægttab i mere end et år, så er det også sandsynligt at du kan holde det i fremtiden.

Når du er til en fest så er det vigtigt at du nyder at spise det mad der bliver serveret og at du nyder de drikkevarer der bliver budt på. Når du spiser og drikker en enkelt dag, så betyder det ikke noget på sigt for et vægttab eller en sund livsstil. Dagen efter festen skal du selvfølgelig finde tilbage til dine sunde vaner igen. For mange betyder en fest hvor de skal spise eller drikke anderledes end de er vant til, en form for nederlag. De er bange for at de ikke kan komme tilbage til de sunde vaner igen. Jeg hører at de er afhængige af fx sukker og har fået kage og at de nu skal på “afvænning” fra sukkertrangen igen. Derfor anbefaler jeg at man ikke udelukker bestemte fødevarer fra sin kost, hvis man gerne vil tabe sig eller leve sundere. Det kan være afgørende for at opnå succes med en sund livsstil, at du kan leve et almindeligt liv, hvor du spiser sammen med andre mennesker i sociale sammenhæng.

Jeg oplever at dem der har succes med at tabe sig og holde vægttabet, er dem der spiser det de kan lide, men i mindre mængder end de plejer. De holder igen med kalorierne og skærer i deres portionsstørrelser. Og ikke mindst, de skruer op for den fysiske aktivitet. Når de har været til fest og spist og drukket mere end de plejer, så kan en dag eller to med fokus på portionsstørrelser og kalorieindtag, hjælpe dem med at komme tilbage på sporet og holde vægten. Nupo One Meal er rigtig brugbart, hvis du gerne vil holde regnskab med dit kalorieindtag. Der er ca. 200 kalorier i en shake eller i en bar, og der findes mange forskellige varianter, så der er en til enhver smag. Du kan erstatte et til to måltider om dagen med en One Meal shake eller bar. Det er en supernem løsning, hvis du gerne vil leve et liv hvor du er sammen med andre mennesker til sociale arrangementer. One Meal kan hjælpe dig med at begrænse dit kalorieindtag, så du får et større råderum til at det sjove.


Lyse nætter og søvn

Det kan være svært at falde i søvn om sommeren, når nætterne er lyse. Lyset virker opkvikkende og det volder problemer for mange mennesker, i forhold til at falde i søvn.

Når du gerne vil holde vægten eller gerne vil tabe dig, så spiller søvnen er vigtig rolle. Flere undersøgelser viser at søvnunderskud øger risikoen for udvikling af overvægt hos både børn og voksne. Når vi sover for lidt øges niveauet af forskellige stresshormoner og samtidig sænkes niveauet af appetitregulerende hormoner. Summen af disse forstyrrelser medfører en øget appetit. Ligeledes medfører for lidt søvn en nedsættelse af hjernens funktioner. Ved for lidt søvn, måske bare få timer, så nedsættes din koncentrations- og reaktionsevne og din hukommelse forringes.

Sundhedsstyrelsen har følgende råd til en bedre søvn:

 • Drik mindre mængde kaffe, især om eftermiddagen og aftenen
 • Lad være at drikke eller spise væskeholdig mad de sidste 1-2 timer, før du går i seng
 • Undgå alkohol eller tobak nær sengetid
 • Undgå skærme (tv, computer) et par timer før sengetid
 • Undgå store måltider før sengetid
 • Undgå hård fysisk træning de sidste 3 timer før sengetid
 • Indarbejd en regelmæssig rytme for at gå i seng og stå op. Om morgenen står du op til et fast tidspunkt, uanset hvor lidt eller meget, du har sovet
 • Undgå søvn om dagen
 • Sørg for en behagelig lav temperatur i soveværelset (18-21 grader). Undgå lys eller støj
 • Brug ikke sengen til andet end søvn og eventuelt sex
 • Stå ud af sengen, hvis du bliver liggende søvnløs mere end 30 minutter
 • Berolig dig selv med, at en nat eller to uden søvn er ufarlig, selv om det er meget opslidende  

 

Alle disse råd kan de fleste af os sikkert godt nikke genkendende til. Enkelte kan være svære at overholde i praksis. Hvis du fx har svært ved at sove fordi du træner om aftenen, så skal du måske overveje at stå tidligere op og få din træning overstået om morgenen i stedet for. Den koffeinholdige kaffe kan du udskifte med en kaffe eller thé uden koffein eller du kan prøve at drikke et glas meget koldt vand, hvis du har brug for den opkvikkende effekt som koffein har. Koldt vand virker lige så opkvikkende og du får ikke koffein i kroppen af det. Skærmtid inden sengetid frarådes også. Det er måske ikke nødvendigt at checke mail, se nyheder eller spille et spil lige inden du skal sove. Har du brug for at falde ned og slappe af, så er en god bog måske løsningen i stedet for fx en film på Tv’et. Undgå store mængder mad lige inden sengetid. Du må gerne spise et lille mellemmåltid inden du skal sove, så det ikke er sulten der holder dig vågen. Prøv at spise lidt mindre end du plejer. Kroppen skal bruge energi på at restituere sig og ikke på at fordøje mad, når du sover.

I forhold til de lyse nætter og udfordringen ved at falde i søvn, så kan du opsætte mørklægningsgardiner i soveværelset. Alternativt kan du bruge en lille stofmaske som holder lyset ude. Voksnes behov for søvn ligger på mellem 6-9 timer i døgnet. De fleste sover mellem 7-9 timer. Vi sover i gennemsnit 45 minutter længere i weekenden end i hverdagen og vi sover i gennemsnit 20 min længere om natten om vinteren end om sommeren.


Femina Kvindeløb 2018

Maj er en af de helt store måneder for motionsløb landet over. Hvis du aldrig har løbet før og gerne vil i gang med at løbe, så kan et startnummer til et motionsløb være din motivation til at komme i gang med at løbe. Et af de helt store kvindeløb er afholdt af FEMINA. Det foregår over ni dage i otte forskellige byer. Det første løb er i Herning d. 14. Maj og det sidste løb er i Slagelse d. 5. juni. Du kan tilmelde dig til tre forskellige kategorier. 5 km gåtur, 5 km løb eller 10 km løb. Det koster 265 kr. + gebyr at deltage. For de penge får du selvfølgelig dit personlige startnummer, en lækker løbe T-shirt samt en goodiebag med smagsprøver og gaver fra løbets sponsorer.

Hvis du er nybegynder er det vigtigt at du starter langsomt op. Nogle har succes med at starte op og løbe efter deres eget program. Det kan for nogen være en dårlig løsning, da du kan komme til at lægge for hårdt ud og derfor kommer til at opgive midt i projektet, på grund af skader, for ømme muskler eller andet. Det kan også være at du ikke kommer afsted på din løbetur, hvis du ikke har en fast plan. Jeg kan anbefale dig at finde et program på nettet, der passer ind i din hverdag og følge det. En rigtig god løsning kan også være at du finder en løbemakker, så I kan hjælpe hinanden med at komme afsted, og bruge hinanden til at sparre med. Den ene mulighed udelukker ikke den anden. Det vigtigste er, at du kommer afsted, og at din løbemakker og du er på nogenlunde samme niveau.

Næsten alle kan løbe. Løb er en motionsform der kan passe de fleste, uanset alder, fysik og køn, så kan løb dyrkes på lige det niveau du er på. Du skal selvfølgelig mærke efter dig selv, når du begynder at løbe, så du ikke overbelaster dine led. Du må gerne blive øm, men det skal ikke gøre decideret ondt.

En af de ting der taler for at begynde at motionsløbe er bl.a., at du kan løbe hele året rundt, blot du er klædt på til vejret og årstiden. Det er aldrig for sent at begynde at løbe. Du kan løbe eller lunte i dit eget tempo, og du bestemmer selv hvor langt du vil løbe og hvor ofte. Ligeledes kan du løbe hele døgnet rundt, og du er altså ikke afhængig af træningscenterets åbningstider, andre mennesker eller dine arbejdstider.

Når du løber eller dyrker anden motion, så skal du selvfølgelig huske at spise, så du har nok energi til at opfylde din krops energibehov. Du kan med fordel bruge Nupos One Meal serie til det lille måltid, hvor du har brug for noget at spise, men samtidig godt vil være i kontrol med hvor mange kalorier du indtager. I Nupos One Meal produkter er der godt 200 kcal. One Meal baren er god og nem at have med på løbe eller gåturen. Du skal også huske at dække dit væskebehov når du er fysisk aktiv, hvad enten det er på en løbetur eller en gåtur. På varme sommerdage, hvor du er fysisk aktiv er det vigtigt at du drikker meget væske, så du ikke dehydrerer. Vand er altid det bedste middel til at slukke tørsten med.


Vægttab efter en graviditet

Alle kvinder der har været gravide har haft en helt unik graviditet og har en unik fødselshistorie. Ikke to historier er ens. Det er sådan set ret fantastisk hvad kvindekroppen er i stand til.

Det er selvfølgelig også meget individuelt hvor meget den enkelte kvinde tager på under en graviditet. Nogle kvinder tager kun få kilo på, og andre kvinder tager mange kilo på. Når man er gravid er ens energibehov en smule større end når man ikke er gravid. I starten af graviditeten er behovet ca. 100 kcal større om dagen og i slutningen af graviditeten er det ca. 500 kcal større om dagen. Den mad vi indtager når vi er gravide, har selvfølgelig indflydelse på hvor meget vi tager på under graviditeten. Nogle kvinder døjer med kvalme et langt stykke ind i graviditeten, og har måske svært ved at spise overhovedet, og andre oplever ingen kvalme. Der er ikke to historier der er ens.

Når du har født er din største prioritet dit barn og dit barns behov. Det er vigtigt at prioritere dit barn, inden du prioriterer dig selv. Det er fuldt forståeligt at du gerne vil tilbage til dit gamle jeg, men ting tager tid og dit barns behov er vigtigere end dine egne behov i en periode (sådan ca. de næste 18-20 år). De fleste nybagte mødre får ikke den søvn de har behov for, og det er en kæmpe omvæltning at gå fra at være to til at være tre i familien. Når du ammer dit barn, så skal du huske at du skal indtage nok energi til dit barns mælk og til dig selv. Sundhedsstyrelsen anbefaler at du spiser efter de officielle kostråd. Når du spiser efter kostrådene, så spiser du sundt og varieret, og det vil gavne både dit barn og dig selv på sigt.

Mange kvinder taber sig mens de ammer og nogle har måske tabt de kilo de tog på under graviditeten, når de er færdig med at amme. Andre taber sig ikke og har en del ekstra kilo de gerne vil af med, når de er færdige med at amme. Mens du ammer bør du ikke tænke på at gå på kur eller at tabe dig, gennem andet end sund kost og motion.

Når du er færdig med at amme dit barn, er der forskellige strategier du kan bruge for at tabe dig. Ens for alle strategier er, at du skal være i kalorieunderskud for at tabe dig. Dvs. at du skal indtage færre kalorier end du forbrænder. Du kan bruge Nupos VLCD diet til at kickstarte dit vægttab. Det er ganske simpelt at gå til. Du skal indtage seks shakes om dagen, blandet af Nupo VLCD diet pulver og tre dl vand. Dette kan du gøre i op til otte uger, hvorefter du skal holde en pause på en uge, inden du evt. starter igen. Hvis du vælger at kickstarte dit vægttab med Nupos VLCD diet, vil du fortsætte vægttabet efter de tre uger, når du spiser så du stadig er i kalorieunderskud. Du tager altså ikke det tabte på igen, hvis du spiser sundt, varieret og kalorielet. En anden strategi til vægttab, er at tælle kalorier. Det kan du gøre ved at skrive alt den mad du spiser ned og tælle kalorieindholdet i maden. Du kan bruge en app på din telefon til det. Der findes flere forskellige, som kan hjælpe dig med at holde styr på dit samlede kalorieindtag, som ligeledes regner ud for dig hvor mange kalorier du kan indtage om dagen mens du taber dig. En tredje måde at tabe sig på er ved at skære ned på portionsstørrelserne og ændre lidt på sammensætningen af den mad du spiser. Fx kan du med fordel spise lidt flere grønsager og måske skære lidt ned på fx ris og pasta, de dage hvor du spiser ris og pasta. Hvis du gør dine portioner mindre end de plejer at være, altså spiser mindre mad end du plejer, så vil du tabe dig. Mange mennesker har også stor gavn af at kigge på de flydende kalorier. Langt de fleste drikkevarer bidrager ikke med mæthed, og derfor kan du spare en del kalorier ved at droppe sodavand og andre drikkevarer, der indeholder kalorier og drikke vand i stedet for. 


Slik og kager skal ikke være belønning... heller ikke til dig selv

Er du en af dem der belønner dig selv - eller dine børn for den sags skyld - med noget spiseligt i form af f.eks. slik eller kage?

Mennesker er generelt tilbøjelige til at bruge slik, kage eller andet spiseligt som belønning. Både til vores børn, men også til os selv. Det er ikke altid godt at bruge mad som belønning fordi vi vænner os til, at belønning er lig med noget spiseligt.

Både kage og slik kan som sådan sagtens indgå i en varieret kost og kan også godt være en del af en kostplan, hvor du skal være i kalorieunderskud fordi du skal tabe dig. Men det siger næsten sig selv, at det er en dårlig idé at spise kage og slik hver dag, hvis du gerne vil ændre dine kostvaner og vedligeholde vægten efter et vægttab. Hvis du fastholder dig selv i de usunde vaner, så kan det blive svært at holde vægttabet.

Du er måske midt i et vægttabsforløb og nogle af de madvarer, som du kan undlade, der ikke bidrager med hverken mæthed eller vitaminer og mineraler er netop madvarer såsom kage og slik. De er ligeledes kalorietunge madvarer som måske også er årsagen til at du har taget på og gerne vil tabe dig. Derfor er det en langt bedre ide at belønne dig selv eller dine børn med f.eks. oplevelser eller med brugsting der indbyder til at være fysisk aktiv. Med brugsting tænker jeg at det kunne være noget træningstøj, en ny fodbold, stangtennis til haven eller noget andet.

Hjemme hos os bruger vi ofte aktiviteter som belønning. Det kan f.eks. være at mor eller far tager med ud og cykler en tur efter aftensmaden, det kan være en hurtig fodboldkamp i haven, eller det kan være noget så banalt, som at vi sætter os ned og spiller et spil. Vi har også nogle gange taget ud og bowle. Det er sjovt og ungerne elsker det.

Hvis du har har været til træning eller løbet en tur, så er det en dårlig idé at bruge slik eller kage som belønning for overstået træning. Når du har trænet eller løbet er du muligvis lidt sulten og har du brug for et lille måltid. Du har brug for proteiner til opbygning af musklerne, og kulhydrater til at genopfylde dine glykogendepoter. Vælg et sundt alternativ i stedet for det usunde. Det sunde mellemmåltid efter træning kan f.eks. være en af de nye Nupo Life barer. De indeholder gode komplekse kulhydrater som gør at du får god energi, samt proteiner til genopbygning af dine muskler. De kommer i fem forskellige varianter og er alle sammen tilsat vitaminer eller mineraler der er gode for dit immunforsvar.

Du giver dine børn en stor gave ved at give dem gode sunde vaner med videre i livet. Det er i barndommen og ungdommen dine børn tilegner sig vanerne omkring kost og motion, og børn gør gerne som deres forældre. Hvis du har gode sunde vaner omkring kost og motion, så får dine børn det højst sandsynlig også. Hvis du bruger usunde valg som belønning, så vil dine børn nok også komme til det.


Morgenmaden er vigtig, eller er den?

Du er højst sandsynlig blevet opdraget til at spise morgenmad, og dine forældre har sandsynligvis også sagt til dig et utal af gange, at morgenmad er dagens vigtigste måltid. Hvis dine forældre har sagt sådan, så har de til dels ret. Når du står op om morgenen, er det relativt mange timer siden, at du sidst har spist og din krop har derfor brug for at få tilført ny energi til energidepoterne. Der er ikke noget, der tyder på at vi bliver ringere til at præstere i skolen eller på jobbet, når vi ikke spiser morgenmad, til gengæld ser det ud som om at det har en effekt på vores humør og generelle velbefindende. Denne grund alene kunne måske være et godt incitament til at spise morgenmad.

Der er lavet mange undersøgelser omkring morgenmadens effekt på menneskers sundhed. Tendensen er at antallet af mennesker, der spiser morgenmad er faldende. Dem der ikke spiser morgenmad har en tendens til at spise mere sukker og fedt ved de efterfølgende måltider, og de risikerer ligeledes at overspise. Overspisning og usund kost fører på sigt til overvægt. Ikke overraskende så spiser flere kvinder end mænd morgenmad. Hvis du er en af dem, der spiser morgenmad, så er det også rimelig sandsynligt, at din kost ligger tæt op ad kostrådene bl.a. spiser du mere fisk og er mere fysisk aktiv, end dem som ikke spiser morgenmad

Der har gennem mange år været diskussioner omkring, hvorvidt man skal spise mange måltider eller få måltider i løbet af dagen. Argumentationen for de mange måltider har været at så kunne man holde forbrændingen i vejret. Din forbrænding går aldrig i stå, uanset hvor mange måltider du spiser, og du har derfor ikke brug for at spise f,eks. seks måltider om dagen. Hvis du gerne vil tabe dig, og du en er af dem der aldrig har spist morgenmad, så er det ikke nødvendigvis en god ide at begynde med at spise morgenmad. Når du pludselig begynder at spise et ekstra måltid mad om dagen, er der stor sandsynlighed for at du blot tilfører ekstra kalorier, som ikke udgår fra dagens øvrige måltider og i stedet for at tabe dig vil du tage på.

Morgenmad behøves ikke at blive indtaget lige efter, at du er stået op. Hvis du foretrækker at spise senere op ad formiddagen, så kan du pakke noget nemt, som du kan tage med dig. Nupo har flere produkter der egner sig godt til at have med på farten, f.eks. er vores One Meal shakes og One Meal barer rigtig gode at bruge som morgenmad. De indeholder masser af vitaminer og mineraler og hvad du ellers har brug for i et måltid, og så er det nemt at holde kalorieregnskab, når du ved hvor mange kalorier du har indtaget.


Hvorfor skal vi være fysisk aktive?

Det kan ikke siges for mange gange, at det er en god idé at være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet forebygger en lang række sygdomme, det styrker kredsløbet, muskler og led og det giver psykisk overskud, for blot at nævne nogle af de ting der taler for, at du skal holde dig aktiv. Der er så mange sundhedsmæssige gevinster ved fysisk aktivitet, at det ikke kan beskrives i et enkelt indlæg.

Definitionen på fysisk aktivitet er ifølge Sundhedsstyrelsen følgende: Fysisk aktivitet er enhver form for aktivitet der øger energiniveauet.

Det vil sige, at fysisk aktivitet er alt fra sport og motion til almindelige hverdagsaktiviteter, såsom rengøring, havearbejde, gå en tur med hunden, tage trappen, bruge cyklen som transportmiddel osv.

Hvis du ikke er særlig aktiv i din dagligdag, så er det måske bare et spørgsmål om at komme op at stå og begynde at bevæge dig fra A til B – for at skære det ud i pap. Hvis du arbejder, så tænk over hvordan du kan snige lidt ekstra bevægelse ind i din arbejdsdag. Beslut dig for at tabe trappen i stedet for rulletrappen eller elevatoren. Bed om at få et hæve/sænke skrivebord, så du kan stå op i nogle timer hver dag, du forbrænder nemlig flere kalorier ved at stå end at sidde. Hvis du tager bussen, så gå til det næste stoppested inden du står på. Tag cyklen ned og købe ind, i stedet for bilen, stå en halv time tidligere op og gå en tur inden dagen rigtig begynder.

Når du er kommet godt i gang, så overvej om du ikke har mod på at prøve kræfter med noget decideret motion. Det kan godt virke uoverskueligt at skulle i gang med at træne, hvis du aldrig har trænet før. Det kan også være en udfordring at finde ud af, hvad der passer godt til dig, og det må også gerne være sjovt. Hvis du er overvægtig, så kan det være en god idé at starte langsomt ud, så du ikke får belastningsskader. Det er altid en god idé at søge professionel hjælp hvis fysisk træning er nyt for dig. Fysioterapeuter er uddannede til at vejlede inden for fysisk aktivitet. Der findes små fysioterapi huse i mange byer, som er drevet af fysioterapeuter. De har holdundervisning, og du kan sikkert finde et hold der matcher dine forudsætninger.

Jeg boede i et halvt år med min familie i Florida, mens jeg studerede. Da vi flyttede derover meldte vi os ind i det lokale træningscenter. Vi trænede ofte midt på dagen, fordi mine timer lå om morgenen. Gennemsnitsalderen i træningscenteret midt på dagen var mellem 70 og 80 år. Mange af de ældre der trænede, de trænede hver dag. Mit indtryk var at mange af medlemmerne fik knyttet nye venskaber i træningscenteret, og det gjorde vi i øvrigt også. Det er aldrig for sent at komme i gang med at træne og det er aldrig for sent at knytte nye venskaber.


Bryllupssæsonen, er du klar?

Nu er vi allerede næsten midtvejs i foråret og dagene er blevet markant længere og lysere. Forår og sommer er også lig med masser af dejlige fester. Forsommeren er den helt store sæson for bryllupper.

Det er altid dejligt at blive inviteret til nogle skønne fester, hvor man kan få lov til at iføre sig festtøjet og hvor man kan møde nye mennesker og gamle venner, som man måske ikke får set så ofte. Jeg er altid superspændt på, hvad der bliver serveret af mad. Jeg elsker god mad og jeg elsker at være til fester, hvor der er tænkt over maden og hvor mine smagsløg bliver udfordret og pirret.

Jeg hører ofte fra mine klienter at de gerne vil tabe sig et par kilo inden en given dato, fordi de ved at den kjole der hænger i skabet, eller blev købt på udsalg til venindens bryllup maj, måske alligevel er en størrelse for lille. Har du en kjole, du gerne vil have på til festen, som er lige det mindste eller er det dig, der er den heldige, der skal giftes og gerne vil tabe dig et par kilo inden den store dag, så kan du sagtens nå det. Selvom der måske kun er et par uger eller en måned til festen, så kan du sagtens komme af med et par kilo.

Der findes mange forskellige strategier du kan bruge, når du gerne vil tabe dig. Fælles for dem alle er, at du skal være i kalorieunderskud. Der er mange der har gode erfaringer med at tælle kalorier. Hvis du har overskud og tid til at “bogføre” alt, hvad du spiser i løbet af dagen, så findes der et utal af programmer på nettet, hvor du kan oprette en profil til kalorietælling med henblik på vægttab. Programmerne fortæller dig, hvor mange kalorier du kan indtage, hvis du gerne vil tabe dig f.eks. et kilo om ugen, i forhold til din alder, vægt, køn, højde og dit fysiske aktivitetsniveau. Hvis du indtaster alt, hvad du spiser og holder dig inden for dit kalorieråderum, så vil du tabe dig. En anden strategi er at gøre dine portionsstørrelser mindre. Hvis du spiser nogenlunde den samme mængde mad hver dag, så kan du tabe dig ved simpelthen at gøre dine portionsstørrelser mindre. En tredje måde at tabe sig på er at bruge Nupo’s VLCD-pulver. Når du bruger Nupo VLCD-pulver, så indtager du kun omkring 700 kcal om dagen, og du vil derfor være i kalorieunderskud og tabe dig. Du kan også erstatte et måltid eller to om dagen med et af Nupo’s One Meal produkter. Nupo’s One Meal produkter indeholder kun omkring 200 kcal pr. måltid, og det gør det nemt at holde styr på kalorieindtaget uden at skulle tælle kalorier eller undvære almindelig mad.

Det er heldigvis ikke den mad du ser på, som giver de ekstra kilo på sidebenene, men den mad du indtager. Langt de fleste mennesker ved godt, hvad der skal til for at tabe et par kilo, men det kan være en kæmpe hjælp at få lagt et kostprogram og få nogle ideer til hvordan du kan justere dine portioner eller måden du tilbereder din mad på. Ofte er det ganske små justeringer, der skal til og kan du godt tabe dig uden at skulle ud i at udelukke hele fødevaregrupper fra kosten. Ligeledes kan der også godt være plads til et glas vin eller en kage i en kostplan, hvor du kommer i kalorieunderskud. Det vigtigste er at det er en kost som du har det godt med og som ligner det du er vant til at spise, så det bliver håndterbart.


Kulhydrater - kan du kende forskel?

Du har muligvis hørt at kulhydrater er fedende eller måske endda usunde. Men er de nu også det?

Kulhydrat er et af de energigivende stoffer, der er i den mad vi spiser, hvor andre energigivende stoffer bl.a. protein og fedt.

Kulhydrater er stivelse, forskellige sukkerarter og kostfibre, der forekommer i en eller anden mængde i den mad vi spiser. Når kulhydraterne bliver nedbrudt og optaget i kroppen, så bliver de til energi til kroppens celler. Kroppen er indrettet så smart at den lagrer en lille smule energi i depoter i vores muskler, således at den har lidt brændstof at bruge af, når vi ikke spiser og den skal arbejde. Kroppen bruger også energi selvom vi sover. Kulhydrater er musklerne og hjernens foretrukne energikilde.

Stivelse fra kulhydraterne findes blandt andet i kartofler, ris, pasta, gryn og brød. Naturligt forekommende sukker findes blandt andet i mejeriprodukter, frugt og grønt. Kostfibre forekommer primært i groft brød, grøntsager og frugt. Når du spiser et måltid med et højt indhold af kostfibre, så bliver maden længere tid i din mave og det bevirker at du føler dig mæt i længere tid, end hvis du spiste et måltid med få kostfibre. Kostfibre har en positiv effekt på din sundhed, og kan være med til, at du kan bevare din normalvægt.

I Nupo’s VLCD-pulver er der selvfølgelig kulhydrat. Det forekommer blandt andet naturligt i form af laktose fra skummetmælkspulveret, der er en af ingredienserne i Nupo’s VLCD-pulver. Der er ligeledes kostfibre i VLCD-pulver. Kostfibrene gør at du føler dig mæt og at din mave ikke går i stå, mens du bruger Nupo’s pulver. Kostfibrene binder væske til sig og derfor skal du huske at drikke rigeligt med vand, mens du bruger Nupo, så du ikke bliver forstoppet. Gerne mellem 2-3 liter om dagen, hvilket er ud over det vand, som du bruger til at lave dine shakes med.

Du har sikkert hørt tale om simple og komplekse kulhydrater. De simple kulhydrater er dem der ikke bidrager med væsentlig mæthed, vitaminer og/eller mineraler. Derimod indeholder madvarer med simple kulhydrater en masse kalorier. Det er altså kulhydratrig mad, ofte på grund af tilsat sukker, med et lavt indhold af kostfibre. De komplekse kulhydrater er mad med kulhydrat, som har et højt indhold af kostfibre og som bidrager med mæthed samt vitaminer og mineraler.

Det der sker når vi spiser mad er at maden bliver nedbrudt og optaget i kroppen gennem tarmen og lagret som energi. Spiser du mere end det din krop har brug for og forbrænder, uanset om det er i form af kulhydrater, fedt eller protein, så vil den overskydende energi blive lagret som fedt, og spiser du mere end du har behov for gennem længere tid, så vil det på sigt føre til overvægt.


Hvor store er dine portioner?

Mange mennesker er ikke i stand til at mærke, hvornår de er sultne og hvornår de er mætte. Det bevirker at de kommer til at spise for store portioner mad til måltiderne, og måske også mellem måltiderne. Måske har du det også sådan? Sult og mæthedsfornemmelse er noget der kan trænes. Det tager omkring to uger at genvinde følelsen af mæthed og sult. Det du skal gøre er, at du kun skal spise når du er sulten. Men hvordan gør du det, hvis du ikke kan mærke sult? Det gør du ved at vente med at spise, når du tror du er sulten. Hvis du får lyst til at spise noget mellem to måltider, så vent 30-60 minutter og spørg dig selv om du virkelig er sulten eller om det er fordi du keder dig eller har brug for en overspringshandling? Hvis du virkelig er sulten, så spis et mellemmåltid og ellers lad være. Hvis du laver denne øvelse gennem to uger og samtidig ikke øger dine portionsstørrelser til hovedmåltiderne, så skulle du gerne blive bedre til at mærke dig selv.

Portionsstørrelser har meget stor betydning for om du tager på, taber dig eller er vægtstabil. Når du skal tabe dig, så skal du være i kalorieunderskud. Du skal altså indtage færre kalorier end du forbrænder. Når du skal tage på, så skal du være i kalorieoverskud. Du skal altså indtage flere kalorier end du forbrænder. Og når du skal holde vægten, så skal du indtage samme antal kalorier som du forbrænder.

Du kan styre din vægt ved at justere dine portionsstørrelser. Er du inde i en periode, hvor du tager på i vægt, så kan du med fordel skære ned på den mængde mad du spiser til dagligt. Gå din kost systematisk igennem fra morgen til aften og udelad noget af den mad du normalt spiser. Hvis du spiser to stykker brød til morgenmad, så skær et stykke fra. Brug den tynde side af osteskæreren, så din osteskive bliver tyndere og spar på fedtstoffet, hvis du bruger smør på brødet. Hvis du drikker mælk i kaffen, så vælg en variant med et lavt fedtindhold.

Når du spiser frokost, så sørg for at du får flere grønsager end du plejer. Grønsager kan gå i stedet for f.eks. et stykke brød. Erstat dit pålæg med et alternativ med mindre fedt.  

Til aftensmaden kan du med fordel fylde halvdelen af tallerkenen med grønsager. En fjerdedel med kød eller fisk og en fjerdedel med kartofler, ris eller pasta. Hvis du spiser sauce eller anden dyppelse, så vælg en mindre fed variant. Du kan ligeledes nøjes med at spise en portion og hvis du stadig føler dig sulten efter første portion, så kan du spise grøntsager som din anden portion. Det er altid en god idé at portionsanrette maden og lade skåle, gryder og pander blive på køkkenbordet og komfuret, så du ikke bliver fristet af, at maden er tilgængelig lige der, hvor du sidder og spiser.


Seks om dagen? (Frugt & Grønt)

Det kan være svært at huske kostrådene, hvis man ikke arbejder med dem til dagligt. Kostrådene bliver – med jævne mellemrum - tilpasset efter den nye viden, der kommer inden for kost og sundhed. De officielle kostråd omhandlende frugt og grønt hedder: “Spis frugt og mange grøntsager”.

Rådet der omhandlede frugt og grønt anbefalede førhen, at vi skulle spise seks om dagen. Det bidrog til stor forvirring idet mange tog fejl af, hvad det i virkeligheden var de skulle spise seks af. Ofte så hørte jeg mine klienter sige, at de aldrig kunne nå op på seks stykker frugt om dagen. De seks om dagen er dog stadig det mål vi skal sigte efter. Det vil sige, at vi skal spise 600 g frugt og grønt om dagen - dog primært grønt.

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor meget det er. Det er ikke alle der bruger (eller har) en køkkenvægt til at veje maden på, og det kan derfor være svært at vide hvornår du er nået op på de 600 gram. Som en tommelfingerregel siger man at 100 gram svarer til en knyttet næve. Når du er i gang med et vægttabsforløb så bør fordelingen være minimum 400 gram grønt (gerne grove grønsager), og maksimum 200 gram frugt. Der er nemlig væsentligt flere kalorier i frugt - på grund af sukkerindholdet - end der er i grøntsager.

En daglig ration på 600 gram frugt og grønt kan bestå af følgende: et æble om formiddagen som mellemmåltid, en rød peberfrugt til frokost, to gulerødder om eftermiddagen, halvdelen af din tallerken til aftensmaden (f.eks. dampet broccoli, kogt blomkål, grønne bønner), og en appelsin efter aftensmaden. Det svarer til ca. 400 gram grønt og ca. 200 gram frugt.

Frugt og grønsager er en vigtig kilde til vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre. Anbefalingerne for kostfibre er at vi indtager mellem 25-35 gram om dagen. Hvis du ikke lige har mulighed for at få et stykke frugt til mellemmåltid, så kan du spise en af de nye lækre Nupo Life barer i stedet for. De indeholder gode kostfibre, og så er de tilsat vitaminer og mineraler. Vitaminer og mineraler bruges til at holde dig sund og rask, og er vigtige medspillere til opbygning og vedligeholdelse af dit immunforsvar. Kostfibrene bruges til at holde maven i gang og til at opnå mæthed i længere tid. Grønsager indeholder relativt få kalorier og kan derfor hjælpe dig til at holde en sund vægt, som også er forebyggende i forhold til en masse sygdomme.


Mænds sundhed... eller mangel på samme?

Der findes mange forskellige diæter eller slankekure, som du kan gå på, hvis du gerne vil tabe dig, og på de fleste kure vil du også tabe dig i starten. Problemet med at gå på kur eller diæt er - og det gælder i øvrigt alle former for slankekure - at du tager alt det tabte på igen, hvis du går tilbage til dine gamle spisevaner igen, når du er færdig med at være på kur. Vi har nok allesammen prøvet at hoppe med på en sundheds-/slanketrend for derefter at stå af hesten, fordi det enten blev for kompliceret eller fordi livet kom i vejen.

Vidste du, at mænd ikke er lige så gode til at tage vare på sig selv som kvinder er? Hvis du lever i et parforhold med en mand, så kommer det måske ikke som en stor overraskelse. Mænd er generelt dårligere til at gå til lægen, når de er syge, og det skyldes i høj grad at de bagatelliserer sygdom, samt at de bruger internettet til selvdiagnosticering, som - ikke overraskende - er det behæftet med ganske mange fejl. Mænd vurderer også deres fysiske og mentale sundhed mere positivt end kvinder, også selvom den er markant dårligere.

Mænd er generelt ikke lige så gode til at spise sundt som kvinder er. Der er blevet forsket i mænds sundhed og madvaner i mange år, og resultaterne viser at jo højere uddannelse mænd har, desto mere ligner deres madvaner kvinders. Kvinder lever i øvrigt generelt adskillige år længere end mænd. I forhold til at spise frugt og grønsager, så halter mændene også efter kvinderne. Der er mange sundhedsmæssige fordele ved, at spise både groft og grønt og vi gør vores drenge - og piger for den sags skyld - en tjeneste, hvis vi lærer dem at spise både sundt og varieret, fra de er små. Børn gør som deres forældre, så hvis vi spiser grøntsager og frugt hver dag, så vil vores børn sandsynligvis også gøre det, og hvis vi er fysisk aktive, så vil vores børn sandsynligvis også blive fysisk aktive.

Jeg oplever sjældent enlige mænd i min konsultation. De mandlige klienter jeg har, kommer som regel sammen med deres samlever. Mændene er enormt nemme at arbejde med. De er ikke så forudindtaget når det gælder mad, som kvinder er. Jeg behøver f.eks. ikke at skulle argumentere for, at brød er en naturlig del af en sund og varieret kost. Til gengæld har jeg som regel en snak med mændene, om hvordan seks om dagen skal fortolkes… Langt de fleste mænd opnår rigtig flotte resultater, når de bliver udstyret med en køreplan, som fortæller dem hvordan de når frem til målet.

Når du vælger at bruge Nupo’s produkter er det lidt det samme. Der er en fast køreplan for, hvordan produkterne skal bruges og hvad formålet med produkterne er.

“Men’s Health Week” er en international begivenhed, som finder sted fra d. 11/6 til d. 17/6. Ugen bliver brugt til at skabe opmærksomhed på mænds sundhed… eller mangel på samme. Der bliver arrangeret forskellige aktiviteter rundt omkring i landet bl.a. “Fars Store Maddag”, hvor mænd inviteres til at deltage sammen med en ven, bror, svigerfar, far eller søn. Intentionen med “Fars Store Maddag” er at skabe et fællesskab omkring sund madlavning, og selvfølgelig at få en sjov oplevelse.

Ugen inden - nærmere bestemt d. 5/6 - er der et mandeløb, der hedder “Rigtige Mænd Løbet”. Det er et holdløb, hvor man kan tilmelde sig med hold af tre personer. Løbet afvikles i 31 byer over hele landet. Distancen er 10 km, hvor der både løbes og cykles. Hvert hold må medbringe to cykler, og holdet bestemmer selv, hvem der cykler og hvem der løber. Løbet varer 2,5 time og hvert hold skal nå at løse syv team-opgaver inden for denne tidsramme. Hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med en fysisk udfordring, så var det måske noget for dig og et par venner.


Et liv i balance

Hvad er et liv i balance? Hvis du stiller spørgsmålet i din omgangskreds, vil du sandsynligvis få mange forskellige svar på hvad dine venner synes der gør, at deres liv balance eller ikke er det. Et liv i balance er et produkt af mange forskellige faktorer. Vi har alle sammen en forskellig tilgang til livet. Det der giver dit liv balance, er ikke nødvendigvis det samme som det din nabo eller bedste ven prioriterer. Vi er som sagt alle sammen forskellige.

For nogle mennesker er jobbet omdrejningspunktet i deres liv og det bidrager med masser af positivitet. For andre fylder fritiden langt mere. Et liv i balance er et liv, hvor du har det godt med dig selv, med de mennesker du omgiver dig med, og med de ting du foretager dig. Hvis du går meget op i motion og sundhed, så er du måske slank og kan løbe 10 kilometer. Men sundhed og motion er ikke en forudsætning for at have oplevelsen af, at dit liv er i balance. For meget fokus på sundhed og motion, kan nemlig også medføre stress hvis du ikke har tiden til det eller hvis du overdriver. Mange mennesker lader sig påvirke af hvordan andre lever deres liv og vil måske gerne gøre de samme ting, som de personer de spejler sig i gør. Men fordi vi har forskellige forudsætninger, bliver vores resultater også forskellige. Derfor er det som regel også en dårlig ide at forsøge at leve en andens liv, selvom det umiddelbart på overfladen ser godt og nemt ud.

Mange mennesker har følelsen af at de altid er fem minutter bagefter tidsplanen, og aldrig rigtig har følelsen af at have tid nok og være helt i kontrol. Vi har nok alle sammen et eller andet vi godt kunne tænke os var anderledes, hvis vi kunne trylle. Mange, især børnefamilier, ville sikkert ønske, at de kunne få døgnet til at vare 26 timer i stedet for 24. Dig der går op i din træning, ville sikkert ønske at du lige kunne presse en ekstra træning ind i hverdagen. Dig der gerne vil vælge det sunde valg, hver gang det kommer til noget spiseligt, ville måske gerne have flere valgmuligheder, når det kommer til de hurtige og nemme måltider. Det kan ofte være svært at vælge det sunde og fornuftige når man er på farten og ikke har for mange valgmuligheder. Nupo har lavet en ny serie der hedder Nupo Life. Det er en serie med fire forskellige barer, der alle er lavet på sunde og naturlige ingredienser. De er et godt alternativ til mange af de mindre lødige produkter, du finder på hylderne i supermarkedet. De er nemme at have med i bilen på vej til et møde, og de er gode at indtage på vej til eller fra træningen. Børnene kan få dem med i skole til et mellemmåltid og de er velsmagende, - Og så er de sunde.

Når du skal have balance i dit liv, så skal du prioritere det der er vigtigt for dig. Der findes med garanti masser af steder i dit liv, hvor du kan spare noget tid, som måske kan bruges på noget bedre, så du ikke har følelsen af hele tiden at være bagud, eller af at gøre tingene halvt. Det er en god øvelse, at forsøge at lade være med at bruge energi på elementer i dit liv som ikke er vigtige. Ligeledes er det spild af energi at bekymre sig om ting, du ikke har indflydelse på alligevel.


D-vitamin: Tomme depoter sidst på vinteren

Mange mennesker oplever træthed og mindre energi om vinteren, specielt her i starten af året. Der kan selvfølgelig være flere årsager til denne træthed og mangel på energi, men en af årsagerne kan være mangel på D-vitamin. De mest udbredte symptomer på manglende D-vitamin er: almen- og muskeltræthed, men på sigt kan mangel på D-vitamin føre til knogleskørhed og knoglebrud.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som optages i kroppens fedtdepoter under huden. En af måderne vi får D-vitamin på, er gennem den kost vi spiser. D-vitamin bliver også dannet i huden, når vi opholder os i solen, og vi kan også få D-vitamin tilført via diverse kosttilskud. Fra oktober til april kan vi i Danmark ikke lagre D-vitamin i huden fra ophold i solen, og vi bruger derfor de depoter vi har opbygget gennem sommeren. Ensidig kost og mangel på sol resulterer i, at en del danskere kommer i underskud af D-vitamin og derfor har behov for et ekstra tilskud. Gode kilder til D-vitamin kan findes i din kost, såsom fede fisk som laks, makrel og sild. Der er ligeledes D-vitamin – dog i begrænset mængder - i æg, kød, ost og mælk. Du kan ikke få for meget D-vitamin via din kost eller solbadning, men du kan godt få for høje doser gennem kosttilskud.

I Nupo’s VLCD-pulver er der tilført vitaminer og mineraler. Du vil derfor ikke komme i underskud af vitaminer og mineraler, når du følger anvisningerne og husker at holde pause efter max otte uger. Du kan selvfølgelig have en helbredsudfordring, der gør at du skal tage et ekstra tilskud. En blodprøve hos lægen kan afgøre om du er i underskud af D-vitamin.

Om lidt over en måned skal vi i gang med at opbygge vores depoter af D-vitamin fra solens stråler. Anbefalingerne lyder på, at du skal opholde dig 5 til 30 minutter om dagen udenfor, for at få tilstrækkeligt med sol, så du kan fylde dine D-vitamindepoter igen. Du lagrer også D-vitamin, når du opholder dig i skyggen. Du kan eventuelt slå to fluer med et smæk og bruge tiden udenfor til at være fysisk aktiv. Alt tæller i det samlede regnskab og havearbejde tæller også. Hvis du ikke har en have, så kan du f.eks. trave en lang tur i et raskt tempo og få pulsen op.


Hvad kan jeg spise, når jeg står på ski?

Når du står på ski, har din krop brug for noget ekstra energi til de lange dage på pisterne. Du får mest ud af din skiferie, når du spiser sundt og tilstrækkeligt - start dagen med at spise et solidt morgenmåltid. Du kan med fordel tænke kostfibre ind i maden - kostfibre holder dig mæt og fyldt med energi i længere tid.

Et eksempel er groft brød og havregryn, der er gode valg i forhold til kostfibre. Derudover har du behov for protein og fedt, hvilket kan være i form af ost, kødpålæg eller et mælkeprodukt som ymer eller yoghurt. Hvis du ikke plejer at spise morgenmad, så kan det altså være en god idé at spise lidt alligevel og få fyldt energidepoterne i musklerne, da du ellers godt kan gå kold, når du er fysisk aktiv.

Selvom det er fristende at springe frokosten over - for at få mere tid på ski - så er det en dårlig idé. Hvis du gerne vil have så meget ud af tiden som muligt, så kan du med fordel tage din frokost med hjemmefra og spise den på pisten. Du kan f.eks. tage en Nupo One Meal shake eller et par Nupo One Meal barer med i rygsækken. Hvis du er meget sulten til frokost kan du indtage både en bar og en shake. Nupos One Meal barer er også gode at have med som snacks til både formiddag og eftermiddag - til at stille den lille sult. One Meal-produkterne indeholder alt hvad din krop har brug for af næringsstoffer i løbet af dagen og på grund af kostfiberindholdet, holder de dig også mæt.

Hav altid en flaske vand med på pisten og husk at drikke vand hele dagen, så du ikke dehydrerer.

Det er ligeledes en god idé at spise et gedigen måltid om aftenen efter en lang dag på ski. Hvis energien ikke er til at gå ud og spise, eller selv kreere et varmt måltid mad, så er et par rugbrødsmadder eller en sandwich et ganske godt alternativ til et varmt måltid mad. Gør det nemt for dig selv og sørg for at have mad i køleskabet, hvis du selv skal lave din mad. På den måde undgår du at falde i og spise mad med en ringe næringsværdi, fordi det er det, der er inden for rækkevidde.

Det kan godt betale sig at investere tid og kræfter i, at forbedre din fysiske form inden du tager på skiferie. Du får mere ud af ferien hvis din kondition er god og du har styrketrænet, og så undgår du måske også at blive skadet. Har du ikke tid til f.eks. at løbetræne, så find cyklen frem og brug den som transportmiddel i stedet for bilen eller bussen. Hvis du ikke har mulighed for at cykle, så tænk bevægelse ind i din dagligdag på jobbet. Tag trappen i stedet for elevatoren, gå over til din kollega, som erstatning for e-mail eller telefonopkald. Det er ligeledes en rigtig god idé, at styrketræne så din krop er klar til lange dage på pisterne. Hvis du ikke har overskud til at komme ned til træningscenteret, eller mangler inspiration til din træning, så findes der et utal af programmer og videoer på nettet, som du kan bruge kvit og frit. Jo før du kommer i gang, jo mere kan du få ud af din skiferie. Du kan sagtens inddrage familien i din træning. Alle har godt af motion og det er hyggeligt at være aktive sammen. I morgen vil du fortryde at du ikke begyndte i dag.


Nupo byder februar velkommen!

Februar er årets korteste måned og heldigvis er vi nu kun en måned fra, at det officielt er forår igen. Februar er en måned med masser af aktiviteter, bl.a. fastelavn og vinterferie, der begge indbyder til udendørsaktiviteter.

Det er nok de færreste, der tænker over at fastelavn oprindelig var en fest, som blev holdt aftenen før en 40 dages lang faste. I gamle dage festede man aftenen før den lange faste begyndte, og man brugte aftenen på at klæde sig ud og spise og drikke sammen med venner og familie. Senere blev fasten revideret, så de seks søndage i fasten ikke skulle indgå og derfor måtte man godt spise f.eks. kød og fisk på disse dage.

Der findes mange former for faste og der er mange argumenter for at faste skulle være gavnligt for sundheden. Jeg kan se en rigtig god grund til at faste og det er for at genvinde sult- og mæthedsfornemmelsen. De sidste par år har der været meget snak om 5:2 kuren. En kur, hvor du faster to dage ud af ugens syv dage. På de to dage hvor du faster, som ikke må være sammenhængende, må du dog gerne indtage to kalorielette måltider; kvinder må indtage 500 kcal og mænd må indtage 600 kcal. Her kan du med fordel bruge Nupos One Meal shakes eller One Meal barer, da de kun indeholder omkring 200 kcal hver. Derudover er de tilsat masser af vitaminer og mineraler samt kulhydrat, fedt, protein og kostfibre.

Når du spiser meget lidt mad to dage om ugen, så vil du sandsynligvis også spise mindre i dagene efter, end du normalt gør, da du vænner maven til mindre mad de dage du faster. Resultatet skulle meget gerne være, at du taber dig stille og roligt. Det forudsætter selvfølgelig, at du spiser med omtanke, altså både sundt og kalorielet, de resterende fem dage, hvor du ikke faster.

Der er mange hyggelige udendørs fastelavnstraditioner rundt omkring i landet. Mange steder er der tøndeslagning til hest og det er ganske underholdende at se på. Måske er du så heldig at du skal til en fastelavnsfest i år med udendørs tøndeslagning. Da det ikke helt er blevet forårsvejr endnu, kan det godt blive en kold fornøjelse at være tilskuer.

Februar indbyder også til nogle raske traveture i naturen. Vejret har indtil videre været ganske mildt og det er derfor optimalt til at komme ud og trave nogle lange ture. Når temperaturen ligger på 4-5 grader og der ikke er noget nævneværdig vind eller regn, så er det altid lidt nemmere at komme ud af døren. Klæd dig ordentligt på, så du ikke kommer til at fryse eller får det for varmt. Hvis du fryser kan du selvfølgelig altid sætte tempoet lidt op. Brug gåturen til at få pulsen i vejret, nulstillet tankerne og husk på at du får mere energi af den friske luft - og sandsynligvis også en bedre nattesøvn.


Modediæter - hvorfor virker de ikke?

Der findes mange forskellige diæter eller slankekure, som du kan gå på, hvis du gerne vil tabe dig, og på de fleste kure vil du også tabe dig i starten. Problemet med at gå på kur eller diæt er - og det gælder i øvrigt alle former for slankekure - at du tager alt det tabte på igen, hvis du går tilbage til dine gamle spisevaner igen, når du er færdig med at være på kur. Vi har nok allesammen prøvet at hoppe med på en sundheds-/slanketrend for derefter at stå af hesten, fordi det enten blev for kompliceret eller fordi livet kom i vejen.

Når du skal tabe dig, skal du være i kalorieunderskud. Det betyder, at du skal indtage færre kalorier end du forbrænde - det er en forudsætning for at du taber dig. I princippet kan du tabe dig af alt slags mad, bare du kun spiser så meget, at du stadig er i kalorieunderskud. Der findes ikke mad, der slanker og der findes ikke mad der feder. Derimod vil alt mad fede, hvis du spiser mere end du forbrænder, og alt mad slanker, hvis du spiser mindre end du forbrænder. Alle fødevarer kan indgå i en sund og varieret kost. Når du skal tabe dig, er det en god idé at reflektere over, hvorfor du har taget på.

En god metode til vægttab er at holde regnskab med dit kalorieindtag. Der findes flere forskellige apps til registrering af din kost og vægt, som du kan installere på din telefon og de fleste er rigtig gode. De giver et estimat for hvor mange kalorier du må indtage på en dag - for at komme i kalorieunderskud - og dermed tabe dig. Den eneste forudsætning er, at du er ærlig over for dig selv og appen og taster de rigtige oplysninger ind omkring din alder, køn, vægt og højde og selvfølgelig registrerer ALT din mad, som du indtager i løbet af dagen.

En anden mere simpel strategi er at holde øje med dine portionsstørrelser. Hvis din vægt er stigende, kan du med fordel skære i dine portionsstørrelser og spise mindre portioner end du plejer. Du kan også optimere de fødevarer du indtager og f.eks. fjerne halvdelen af pastaen fra din tallerken og erstatte den med grønsager. I det hele taget kan du med fordel erstatte mange af de madvarer du normalt spiser, med en mindre kalorietung variant.

Hvis du har brug for at kickstarte dit vægttab, så kan du bruge Nupo’s VLCD-pulver. Her er du garanteret et kalorieunderskud og et hurtigt vægttab på ganske få uger. Som jeg talte om sidste gang jeg var live på Nupo’s Facebook-side, så er det meget motiverende at tabe sig hurtigt, specielt hvis du har mange kilo du skal af med. Forskning viser at dem der taber sig hurtigt, er bedre til at holde vægttabet på sigt. Når du er færdig med at bruge Nupo’s VLCD-pulver, kan du med fordel begynde at tælle kalorier eller planlægge dine portionsstørrelser. Begge dele virker og den ene metode udelukker ikke den anden.


Hvordan kommer jeg i gang med motion?

Motion er godt, da det er sundhedsfremmende og livsforlængende. Det styrker dit kredsløb og det har en forebyggende effekt på en langt række sygedomme. Motion bruges når du ønsker at vedligeholde din vægt, eller at hjælpe dig med at smide de overflødige kilo. De officielle anbefalinger lyder på 30 minutters motion på daglig basis, mens du to gange om ugen skal udøve motion med høj intensitet. Det vil sige, at du skal få pulsen op i vejret, blive forpustet og have svært ved at føre en normal samtale mens du motionerer. Desto mere fysisk aktivitet du har, desto større er dine helbredsmæssige gevinster på kort og lang sigt.

Hvis du ikke har dyrket motion før eller har holdt en længere pause, så vil jeg anbefale dig at starte langsomt ud. Begynd med nogle gåture i et moderat tempo, hvilket du så løbende kan øge i tempo, distance og eventuelt tilføje intervaller. En god idé er at sætte tid af til dig selv i din kalender, så du ikke har alt muligt i tankerne, mens du kommer i gang. Hvis du har svært ved at komme afsted, så skal du ikke være bange for at spørge om hjælp fra en ven eller veninde – lave nogle aftaler sammen, så I kan følges ad.

Hvis du har mod på mere end at gå, jogge eller løbe, så kan du prøve kræfter med det lokale motionscenter. Der er mange fordele ved at gå i et motionscenter, f.eks. kan du få hjælp af en uddannet træner, som kan hjælpe dig med at få et personligt træningsprogram. De fleste motionscentre tilbyder også holdtræning, hvor du kan lave alverdens ting, da udvalget oftest er stort – så der er stor mulighed for at du kan finde noget, som du kan lide!

Det er altid en god idé at tænke langsigtet, så den motionsform du vælger også er noget, som du gerne vil på den lange bane. Planlæg motion ind i din dagligdag, så du langsomt gør det til en vane at dyrke motion. Der er utallige små ting, som du kan gøre i din hverdag for at implementere mere motion – du kan f.eks. parkere længere væk fra indgangen, tage trappen frem for elevatoren, cykle i stedet for at tage bilen og meget mere.

Hvis du er i gang med et vægttab – eller overvejer at starte et – så vil du tabe dig væsentligt hurtigere, hvis du motionerer, samtidigt med at du arbejder på at optimerer din kost. Du kan kickstarte dit vægttab ved at drikke seks VLCD-shakes fra Nupo om dagen – dette kan du gøre over en længere periode op til otte uger, da disse shakes erstatter din daglige kost, samt giver dig de nødvendige næringsstoffer.

Ved alle livsstilsændringer er det alfa omega, at du finder noget der passer til dig og din hverdag, for at du skal få succes.


Kom godt fra start med dit nytårsforsæt

Vi håber at du har haft en dejlig jule- og nytårsferie. Personligt har jeg nydt, hver eneste dag sammen med familie og venner.  Jeg har haft fuld fart på og nydt den dyrbare tid med mine børn, trænet og spist en masse dejlig mad.

Denne tid på året plejer at varsle, at der er rigtig mange, som gerne vil begynde at leve sundere og tabe sig. For at få succes med at leve sundt - og tabe de overflødelige kilo – er det rigtig vigtigt at finde en metode, som passer til dig, dine personlige mål og ikke mindst din hverdag. Derudover er det vigtigt for din succes, at du opsætter nogle mål samt delmål for din proces – og vær opmærksom på at de skal være realistiske.

Gør op med dig selv, hvad det er du gerne vil have ud af din nye livsstil – og hold fokus på det mål! Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal komme i gang, så skal du ikke være bange for at spørge om hjælp. Der findes et utal af gode råde og slankekurer, som på hver sin måde kan hjælpe dig. Et basalt så handler det om, at du kommer kalorieunderskud, så du taber dig. Modsat, hvis du er i kalorieoverskud, så vil du tage på og have svært ved at smide de ønskede kilo – den store udfordring for alle er at bibeholde vægten efter at du har tabt dig.

Hos Nupo tilbyder vi to pakker med vores Nupo Diet Pulver (VLCD), som giver dig henholdsvis en to- og tre-ugers-kur, der kan hjælpe dig med at kickstarte dit vægttab. Pakkerne indeholder henholdsvis 7 og 11 pakker med vores Diet Pulver, som du selv kan vælge, så du får den smag som du foretrækker.

Livet og vores normale hverdag kan nogle gange komme i vejen for vores sunde intentioner – det sker for selv den bedste, så det er ingenting at bekymre sig om. Selvom der har været en dag eller flere, hvor du ikke har holdt dig 100% til din plan for din nye livsstil, så betyder det ikke noget på den lange bane. Det er bare vigtigt at du kan finde tilbage til planen og komme tilbage på sporet. Som førnævnt, så er det altid en god idé og spørge om hjælp og f.eks. alliere sig med et familiemedlem eller en god ven eller veninde. På den måde kan I hjælpe hinanden, dele erfaringer og holde hinanden fokuseret – og hvis én af jer falder af hesten, så kan I hjælpe hinanden op igen.

Hvis du har nogle spørgsmål til angående din igangværende eller kommende livsstilsændring, så skal du være mere end velkommen til at skrive til mig på: diaetist@nupo.dk


Sunde alternativer til juleslik

I denne skønne juletid hygger jeg mig ofte med at finde nogle lidt sundere alternativer til det traditionelle juleslik. Jeg synes, at det er hyggeligt at lave rigtig juleknas, men det må også gerne være lidt sundt, så det hele ikke går op i sukker og søde sager.

Jeg oplever, at mine børn er mere tilbøjelige til at prøve noget nyt, hvis de selv har været med til at lave det. De fleste juelgodter er selvfølgelig kalorietunge, uanset om det er i den sunde, hjemmelavede version eller den traditionelle version. Det, som taler for alternativerne til de traditionelle opskrifter; er at de ofte indeholder flere kostfibre, så de giver dig den nødvendige mæthedsfornemmelse, lidt sundere fedtstoffer og ligeledes indeholder de både vitaminer og mineraler. Hvis du ikke har tid eller overskud til at lave noget på egen hånd, så kan du med fordel prøve Nupos Protein Bites, når du har lyst til noget mellem måltiderne i december. Barerne indeholder mellem 134 og139 KCAL og er fyldt med proteiner og kostfibre.

Her er nogle alternativer til det traditionelle juleslik:

Bagte æbleringe:

Tag et par æbler og skær dem i meget tynde ringe og fjern kernehuset. Sæt ovnen til 110-120 graders varmluft og læg æblerne på et bagepapir – du kan eventuelt drysse lidt kanel ud over dem for at tilføje lidt ekstra sødme. Bag dem i ovnen i ca. to timer og husk at holde et vågent øje med dem, så du undgår at de bliver brændte.

Snickers kugler:

Hak 150 gram dadler sammen med 100 gram peanuts - bland tre spsk. peanutbutter i blandingen og form massen til kugler. Stil kuglerne i køleskabet i en times tid, så de kan blive faste. Mens kuglerne er køleskabet, kan du smelte 100 gram mørk chokolade – gerne 70% eller højere - og vend kuglerne deri. Læg kuglerne på et stykke bagepapir indtil chokoladen er størknet.

Bounty kugler:

Bland en dåse kondenseret mælk med 250 gram kokosmel. Tril små kugler af massen og stil dem på køl i et par timer. Smelt 200 gram mørk chokolade – igen må de gerne være en meget mørk chokolade - og vend en kugle af gangen heri. Læg kuglerne på bagepapir indtil chokoladen er størknet.

Dadelkugler med kakao og chillipulver:

Hak 150 gram dadler sammen med 50 gram mandler og tilsæt omkring en spsk. vand. Smelt 75 gram MEGET mørk chokolade og bland det i dadelmassen. Rul massen til kugler og vend dem efterfølgende i en blanding af kakaopulver og chilipulver før du sætter dem på køl et kort stykke tid.


Pas på dig selv og sig NEJ TAK

I et vægttabsforløb eller en livsstilsændring vil der altid være fristelser, som kan være sværere at modstå end andre. Hvis du har én enkelt dag, hvor du spiser og drikker det du har lyst til, så kommer det ikke til at have nogen betydning for din vægt på den lange bane – den klassiske cheat day.

Du skal bare sørge for, at du kan finde tilbage til dine sunde vaner igen. Jeg hører ofte mine klienter sige, at de er faldet i vandet og at det har ødelagt deres igangværende vægttabsforløb. En enkelt dag skal helst ikke ødelægge et helt forløb, for så bliver det svært at overholde den sunde livsstil. Det er helt i orden at spise og drikke det, som du har lyst til engang i mellem - også selvom det er midt i et vægttabsforløb - uden at det behøver at blive et personligt nederlag.

Der findes mange forskellige vægttabsstrategier og det er vigtigt at finde den, der passer bedst til dig. Den metode, som jeg personligt synes er den bedste metode; er, hvor man tillader sig selv alt, men med måde. I stedet for at lave en masser regler for alt det, som du IKKE må, så prøv at holde hverdage og festdage skilt ad. Hverdage er selvfølgelig dem, der er flest af og der skal man så holde lidt igen for at fortsætte sit vægttab eller forblive stabil på sin vægt.

December er en måned, som er præget af en masse sociale arrangementer. Hvis dit personlige mål er, at du gerne vil tabe dig eller holde vægten, så er det en god strategi at sige ”Nej tak” nogle gange, eller sætte en begrænsning på det. Hvis du bliver tilbudt et stykke kage til et arrangement, så er det ingen skam at sige ”Nej tak”, eller i hvert fald bede om et lidt mindre stykke. Det er vigtigt, at du tænker på dig selv og har tankerne på, hvad der er bedst for dig.

Når du skal tabe dig, skal du være i kalorieunderskud. Det vil sige, at du skal indtage færre kalorier end du forbrænder. Hvis dit indtag består af pebernødder og brunkager, så opnår du ikke nogen nævneværdig mæthed for de kalorier du indtager. Skift et måltid ud med en One Meal-bar fra Nupo, så giver du plads til lidt december-hygge i kalorieregnskabet. På den måde har du styr på dit kalorieindtag og du får ligeledes nogle kostfibre, der bidrager til din mæthed.


Giv dine kostvaner et efterårscheck

Efteråret er en tid fyldt med sociale sammenkomster, hvor der i mange tilfælde vil være mulighed for mad og drikke. Den kommende tid kan være svær for rigtig mange personer, fordi bekymringerne omkring en potentiel vægtøgning fylder meget. Du har selv muligheden for at gøre rigtig meget for at undgå en unødvendig vægtforøgelse og samtidig deltage i sociale sammenkomster.

Mange danskere kan spare rigtig mange kalorier ved at reevaluere deres daglige kost, f.eks. skære nogle unødvendige ingredienser fra og udskifte enkelte madvarer med sundere alternativer. Det giver i sidste ende plads til lidt ekstra kalorier til din weekend.

Prøv i en kort periode at skrive ned, hvad du spiser fra morgen til aften - forsøg at få det hele med. Når den korte periode afsluttes kan du med fordel læse, hvad du har skrevet ned og reflektere over, om du har nogle ting i din daglige kost, hvor du kan gøre tingene anderledes med sundere alternativer. En klassiker er altid at udskifte hvidt brød med fuldkornsbrød, eller benytte fuldkorspasta frem for normal pasta. Andre gode alternativer kunne være at undlade at bruge smør på brødet – eller i hvert fald minimere mængden. Drikke din morgenkaffe sort og spare kalorier på mælken og huske at spise morgenmad, så du undgår at overspise senere på formiddagen eller til frokosten. Derudover er det altid en god idé at øge mængden af frugt og grøntsager i din dagligdag, da de giver et naturligt energiboost. Eventuelt kan du skifte et helt måltid ud med ét af Nupos One Meal-produkter, som findes i mange forskellige smagsvarianter – produkterne indeholder alle sammen omkring 200 kcal, så du er sikker på at begrænse dit kalorieindtag.

Et andet område, hvor du ofte kan spare masser af kalorier er ved, at skære ned på det du drikker og spiser mellem hovedmåltiderne. Et dyk i slikskålen eller dåsen med småkager på jobbet et par gange om dagen kan hurtigt blive til mange kalorier henover ugen. Disse kalorier kan blive dyre i det lange løb, da de umiddelbart ikke bidrager til din mæthed – en fordel kan være at planlægge sin mellemmåltider (både derhjemme og på jobbet), så man er sikker på at man får nogle sunde alternativer, som giver dig den ønskede mæthedsfornemmelse.

Du kan eventuelt bruge Nupos One Meal shakes eller barer som et mellemmåltid – en halv shake eller bar svarer til et mellemmåltid. Nupos One Meal-produkter bidrager med mæthed, indeholder vitaminer og mineraler, samt kan bruges som erstatning for kagen som dine kollegaer spiser.

Ved at planlægge dine måltider kan du undgå at indtage flere kalorier end du har brug for og derved undgå den unødvendige vægtforøgelse. Derudover kan du arbejde med at bryde dine vaner, når du får trangen til lidt slik. Når trangen opstår kan man f.eks. gå en tur med hunden i stedet, gå en time tidligere i seng, hvis man er lækkersulten om aftenen eller arbejde på en hobby, som fjerner fokus fra sulten.


Hvordan holder jeg vægten i december?

December skal gerne være den hyggelige måned, hvor du ikke bliver præget af for meget unødig stress. Rigtig mange mennesker bekymrer sig på forhånd over alle de ekstra kalorier, som de bliver budt på i denne måned. Det kan hurtigt blive til mange ekstra kalorier, hvis du siger ”Ja tak”, hver gang du bliver budt på noget spiseligt.

Hvis din december er fyldt med fester og sociale arrangementer, så kan det være en god idé at holde lidt ekstra øje med dit kalorieindtag, så det ikke løber helt løbsk og det ender med, at dit tøj strammer. Hvis du er inviteret til fest og farver, så hold lidt igen med kalorieindtaget dagene op til samt dagene efter, så du mindsker chancen for at kunne se det på vægten, eller mærke det på tøjet.

Helt lavpraktisk betyder det, at du skal forsøge at skære alt unødvendigt væk fra kosten inden og efter – f.eks. kan du gå uden om krukken med pebernødder eller brunkager på jobbet. Vælg de grove varianter af f.eks. brød, pasta, ris og grøntsager, der mætter langt mere end den hvide variant, så sikrer du dig, at du spiser det mindre -- du må selvfølgelig gerne spise mange grøntsager!

Vælg noget magert pålæg til frokost, f.eks. noget kødpålæg med lav fedtprocent. Undgå sukkerholdige drikkevarer og alkohol og drik rigeligt med vand! Spis en portion til de tre hovedmåltider og begræns dine mellemmåltider til enkelte stykker frugt eller grønt. Den dag, hvor du skal til fest kan du med fordel spise nogle grønsager hjemmefra, så undgår du at tømme snackskålen med chips, fordi du er lækkersulten, inden maden bliver serveret.

Skulle der alligevel have sneget sig et par ekstra kilo på i løbet af december, så er de hurtigt smidt igen, hvis du benytter dig af Nupos VLCD-pulver, som fås i flere forskellige smagsvarianter – lige fra Cocoa til Mango/Vanilla.

Du skal drikke seks shakes om dagen og samtidigt skal du sørge for at drikke rigeligt med vand – gerne to til tre liter om dagen! Du har ikke behov for at spise ud over de seks daglige shakes, da de indeholder alle de nødvendige næringsstoffer.

Du kan med fordel planlægge lidt ekstra fysisk aktivitet ind i hverdagen i december. Det giver lidt ekstra plads til julemaden, sætter din forbrænding lidt i vejret, hjælper på fordøjelsen, styrker hjertet og giver en bedre søvn – alt i alt en god investering.  Men husk at være realistisk og sigt ikke højere end at du får lyst til at gentage det dagen efter. Hvis du bruger december til at komme i gang med at være fysisk aktiv så prøv at udfordre dig selv og sæt nogle mål, men husk at være realistisk omkring hvad du overkommer - det skal helst blive en succesoplevelse!


Hvordan holder jeg fast i de gode vaner?

Når du skal forsøge at vedligeholde dine nye kostvaner, så er der større sandsynlighed for personlig succes, hvis du har en struktureret tilgang. 

Derfor skal du tænke lidt fremad og planlægge, hvad du skal spise til de forskellige måltider og gerne nogle dage ud i fremtiden, så der er en fin, overskuelig struktur.

Du kan f.eks. lave en indkøbsliste med de madvarer, som du skal bruge og hold dig til din medbragte liste, når du køber ind så der ikke ryger noget ekstra og unødvendigt ned i kurven. Fyld godt op med grøntsager i grøntsagsskuffen og forsøg på den måde at gøre det nemmere at spise sundt. Du kan derudover med fordel lave din frokost om aftenen, så du blot skal tage din frokost ud af køleskabet, når du skal ud af døren. Hvis du ikke nåede at forberede en frokost til dig selv, så kan du i stedet for tage ét af Nupos One Meal-produkter med, der både findes i shakes og barer og flere forskellige smagsvarianter.

Mange oplever at det kan være svært at komme af sted til sport og motion, på trods af at du på månedlig basis betaler for et kontingent og/eller et medlemskab. Nogle mennesker har også svært ved, at komme ud i den friske luft, specielt hvis vejret ikke viser sig fra sin bedste side.

En måde, hvor du kan ”tvinge” dig selv ud af døren er ved, at lave en aftale med en ven eller veninde om fælles træning eller motion. Hvis du ikke har en ven eller veninde, som er tilgængelig og som du kan alliere dig med, så strukturer din træning, og din hverdag rundt om træningen. Sandsynligheden for at du får succes med motionen er større, hvis den er planlagt, så du har et struktureret skema som du kan følge.

Et andet godt råd er at sætte nogle mål eller milepæle for dig selv, hvilket f.eks. kan være en ønsket vægt. De dage, hvor lysten er meget lille og vejret ikke viser sig fra sin bedste, så bliv ved med at minde dig selv om, hvad dit mål er og hvorfor du har brug at komme afsted.

Nupos One Meal-produkter er perfekte som et måltid efter træningen, da de har et højt indhold af proteiner, vitaminer og mineraler.


Kan jeg selv lave slik, der er sundt?

Vi er alle sammen forskellige og har forskellige smagspræferencer – specielt når det kommer til slik og søde sager. Foretrækker vi noget sødt eller noget salt? Personligt har jeg selv altid været mest til det salte, hvorimod min mand og mine børn foretrækker de søde sager. Nupo laver nogle gode og næringsrige proteinbarer, som kan tilfredsstille både det salte og det søde samt tilfredsstille den lille sult. Nupos proteinbarer indeholder under 140 kcal og findes i tre varianter: Salty Liquorice/Lemon, Caramel/Ginger og Chocolate.

Hvis du selv ønsker, at fremstille en lille sund snack, så findes der et væld af muligheder. Hvis du f.eks. foretrække det søde frem for det salte, så kan du med fordel prøve at lave en lille frugtsalat med en lille klat vanilje-skyr på toppen.

Ellers kan du forsøge dig med, at lave en portion bananpandekager med lidt peanutbutter eller en klat syltetøj.

Pandekagerne laver du ved at blande en halv banan, et lille æg, lidt havregryn og eventuelt noget vaniljepulver. Det hele blandes til en dej, der så steges på panden – du kan selv bestemme tykkelsen på din dej ved at regulere lidt på mængden af havregryn i blandingen.

En anden god snack er lakridsmandler. De kan laves på to forskellige måder – der er den nemme måde og den ”svære” måde. Ved denne nemme måde, så hælder du nogle mandler op i en lille frysepose og tilføjer efterfølgende lidt lakridspulver – husk at ryste posen grundigt inden spisning.

Lakridsmandler kan også laves ved at blande 1 dl. vand med 1 tsk. salt samt 1 spsk. lakridspulver. Mandlerne kommes i blandingen og skal trække indtil vandet er helt absorberet. De bages efterfølgende i ovnen på 150 grader i 30 til 45 min.

Personligt kan jeg godt lide bagte kikærter. Du kan både bruge kikærter fra dåse eller du kan koge dem selv. Kikærterne blandes med lidt olie og krydderier efter smag i en frysepose – igen er det vigtigt at ryste posen godt. Herefter bages de i ovnen på cirka 200 grader i 20 til 25 minutter. Vær opmærksom på, at de ikke får for meget i ovnen. De smager skønt og de kan varieres på et utal af muligheder - jeg selv en blanding med paprika og cayennepeber.

En anden snack er grødchips, der kan laves af resterne af f.eks. morgenens havregrød. Man tager resten af sin havregrød og blander den med f.eks. chili og nogle finthakket mandler. Grøden spredes ud i et tyndt lag på en bageplade med bagepapir og bages ved 150 grader i 40-45 min. Ligesom med de bagte kikærter, så kan man tilpasse sin blanding efter egen smag – andre muligheder kunne f.eks. være kanel eller kardemomme.

Et lidt mere tidskrævende alternativ til sunde snacks er chips af rosenkålsblade – vær opmærksom på, at det kun er de yderste blade du skal bruge. De tilberedes ved at pille bladene fra hinanden og hælde en lille smule olivenolie og krydderier ud over dem – igen kan krydderierne vælges efter smag og behag. Dette gøres nemt ved at ryste det hele sammen i en frysepose. Bladene spredes - i et tyndt lag - ud over en bageplade og bages på cirka 150-180 grader i 10-15 min. De må gerne få lidt farve, men de må ikke blive sorte, så hold godt øje med dem.

Når du skal stille din sult, så skal du huske på at du tager på hvis du indtager flere kalorier end du forbrænder, og du taber dig hvis du indtager færre kalorier end du forbrænder. Tænk over, hvor du får mest mæthed for kalorierne, når du bare skal have et lille mellemmåltid.


Får du nok vitaminer?

Jeg får ofte spørgsmål vedrørende brugen af Nupos produkter. Et af de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med deres VLCD-pulver (Very Low Calorie Diet) er, hvordan det skal bruges.

Fra Nupo anbefaler vi, at du altid følger kuren til punkt og prikke for at opnå det bedste resultat. Det vil sige, at du anbefales at indtage de seks portioner/shakes i løbet af dagen, som det er foreskrevet på pakken.

Grunden til, at vi hos Nupo anbefaler, at du følger kuren som foreskrevet på emballagen er at du bliver dækket ind med de nødvendige næringsstoffer, som bl.a. vitaminer og mineraler, der er essentielle for din krop og dens funktionalitet i dagligdagen. Dette betyder, at du altså ikke har behov at indtage ekstra vitaminer samt mineraler, når du benytter Nupos VLCD-kuren, da indholdet er beregnet ud fra den gennemsnitliges persons behov.

Vitaminer såsom A, D, E og K er fedtopløselige, hvilket betyder at de bliver lagret i kroppens fedtdepoter og ”frigives” efterhånden, som du og din krop har brug for dem. Du kan godt risikere at få for mange af de fedtopløselige vitaminer – og hvis du får for mange D-vitaminer, så kan du opleve at du får det dårligt ved bl.a. opkast.

D-vitamin har flere funktioner og bruges bl.a. af din krop til at optage kalk og fosfat fra din daglige kost, som efterfølgende bruges til vedligeholdelsen af dine knogler og muskler. Vores krop kan også få D-vitaminer igennem solens stråler, da det også bliver dannet i huden, men på vores breddegrader foregår lageringen af D-vitamin for det meste kun i sommerhalvåret.

Du får opfyldt dine depoter ved at opholde dig mellem fem til 30 minutter i sollys et par gange om ugen igennem sommeren. Desto lysere din hud er, desto kortere tid har du behov for at tilbringe i solen – du kan ikke ophobe for meget D-vitamin fra solens stråler.

Andre vitaminer, såsom B og C, er vandopløselige. Hvis du har et overskud af disse vandopløselige vitaminer, så bliver de resterende (overskydende) vitaminer udskilt igennem urinen.

Vi har allesammen forskellige behov, hvilket også gælder mængden af vitaminer og mineraler. Det er derfor at vi anbefaler, at du bruger Nupos VLCD-pulver i op til otte uger og efterfølgende holder en pause på en uges tid, hvor du spiser helt almindelig, sund varieret kost.

Gode kilder til f.eks. D-vitamin i vores almindelig kost kunne være fed fisk, såsom sild, laks eller makrel samt æg, mælk og kød. Alt Nupos VLCD-pulver og vores One Meal-produkter indeholder D-vitamin.


Flydende kalorier - så mange kalorier drikker du!

Husk, at vælge dine kalorier med omhu, når du gerne vil tabe dig eller vedligeholde din vægt. Drikkevarer kan være en af de værste syndere, når du skal forsøge at tabe dig. Mange drikkevarer indeholder langt flere kalorier, end du umiddelbart skulle tro og da de fleste drikkevarer ikke virker mættende, kan de have en ”snydende” effekt, hvis du ikke er opmærksom på det reelle kalorieindhold.

Drikkevarer kan være grunden til, at du tager på, ikke taber dig eller at det ikke går så hurtigt som forventet.

Hvis du er så heldig at arbejde på en arbejdsplads, som har en fuldautomatisk kaffemaskine, så kan det hurtigt resultere i ganske mange kalorier i løbet af en arbejdsdag, hvis du slukker tørsten i f.eks. cafe latté. Hvis din cafe latté blandt andet er lavet på sødmælk og sukker, så kan den nemt indeholde mere end 200 kcal. Dette betyder, at hvis du drikker tre cafe latté i løbet af en enkelt arbejdsdag, så har du drukket dig til over 600 kcal. Du kan f.eks. skifte en eller flere af dine daglige cafe latté ud med te og på den måde spare meget på dit daglige kalorieindtag.

Et eller to glas rødvin til din aftensmad indeholder mellem 110 og 220 kcal og en halv flaske rødvin indeholder omkring 275 kcal. Som alternativ kan du eventuelt prøve at fortynde din rødvin med danskvand for at skære ned på kalorierne.

En halv liter cola, eller anden sukkerholdig sodavand, indeholder mellem 210 og 225 kcal alt efter, hvilken sodavand du drikker. Skift din trang til sukkerholdige sodavand ud med en light-udgave, som er sødet med et alternativ til sukker og spar alle kalorierne.

Saftevand indeholder cirka det samme antal kalorier som sodavand, men hvis du fortynder dit saftevand med mindre vand end foreskrevet på emballagen, så indeholder dit saftevand faktisk flere kalorier end din sodavand. For et sundere alternativ kan du f.eks. anskaffe dig en sukkerfri udgave af dit foretrukne saftevand.

Når du drikker en One Meal shake fra Nupo, så indeholder den ca. 200 kcal. Den indeholder også flere gram kostfibre, der er med til at give dig en mæthedsfornemmelse og hjælper på din fordøjelse. Ligeledes indeholder en One Meal shake fra Nupo en masse vitaminer og mineraler, som er gavnlige for din krop.

Et af de officielle kostråd er: ”Drik vand”. Vand er essentielt for kroppens funktionalitet og vand indeholder ingen kalorier. Så sluk tørsten i vand, hvis du er tørstig og spis dine kalorier i stedet, så du opnår en mæthedsfornemmelse af dem.


Hold vægten efter dit vægttab

Når du stopper med Nupos Very Low Diet-pulverkur (VLCD-kur) og skal spise almindelig mad igen, skal du holde øje med, hvor meget du spiser, og hvad du spiser. Hvis du går tilbage til dine gamle spisemønstre og vaner, vil du højst sandsynlig tage de kilo, du har tabt, på igen. De fleste mennesker kan godt tabe sig, men kunsten er at vedligeholde vægttabet.

Efter en VLCD-kur har du vænnet dig til at have mindre mad i maven, og derfor har du nok ikke brug for de samme mængder mad for at blive mæt, som du havde inden kuren. Det skal du huske på, når du øser op på tallerkenen. Det kan være en god idé at portionsanrette dine måltider, så du ikke har gryderne stående foran dig. Når du har spist dit portionsanrettede måltid, skal du vente 20 minutter, før du tager næste portion. Det tager nemlig tid, før maden lander i maven, og du kan mærke, om du er mæt eller ej.

 

Morgenmad

Det er altid en god idé at starte dagen med et morgenmåltid, som kan holde sult og ikke mindst lækkersult fra døren. Derfor er det vigtigt, at det du spiser indeholder nogle gode kostfibre, som fylder i maven og holder dig mæt i længere tid. Hvis du ikke er vant til at spise morgenmad, eller hvis det kniber med at finde tid til det sunde og fiberrige morgenmåltid, kan du med fordel tage en One Meal shake eller One Meal bar med på farten. Et One Meal-produkt indeholder kostfibre og er beriget med vitaminer og mineraler, og så indeholder det kun ca. 200 kcal. Et spise en bar eller at drikke en shake sikrer dig derfor en rigtig fin start på dagen.

 

Generelle retningslinjer

For mange mennesker er det rigeligt med tre måltider om dagen, især hvis de har et lavt aktivitetsniveau og har stillesiddende arbejde. Brug tallerkenmodellen som udgangspunkt for dine måltider. Grøntsagerne skal fylde halvdelen af tallerkenen, dine proteiner ¼ og dine kulhydrater ¼. Hvis du spiser efter denne simple metode og holder dig fra søde sager og kalorieholdige drikkevarer i hverdagene, så er du godt på vej til at kunne bevare din nye vægt.

Du skal huske, at der er forskel på hverdag og fest, og at der er flest hverdage. På festdage kan du godt skeje ud uden at det på den lange bane kan ses på vægten. Hvis vægten er steget et kilo eller to efter en festlig weekend, så er det hurtigt forsvundet igen, når du går tilbage til dine nye hverdagsrutiner omkring kosten. Husk desuden, at det altid er en god ide at dyrke motion. Ud over en lang række helbredsmæssige fordele, gør motion det også lettere for dig at vedligeholde og fortsætte dit vægttab.

Til og med d. 18/9 kan du eksklusivt købe Livsstilspakken i webshoppen. Livsstilspakken indeholder Nupo Diet-pulver til 6 hele dages kur samt 10 One Meal-produkter efter eget valg. Pakken er designet til dig, der vil have hjælp til at komme i gang med en sundere livsstil, hvor One Meal-barerne kan hjælpe dig med at holde styr på dit kalorieindtag efter dit vægttab.


Tab de ekstra feriekilo

Mange af os har prøvet at bukserne strammer lidt efter en sommerferie med masser af god og spændende mad og alt for lidt aktivitet. Der kan være forskellige årsager til, at de ekstra kilo har sneget sig på, men fælles for alle årsagerne er, at vi tager på, hvis kalorieindtaget overstiger kalorieforbruget.

 

Der findes mange forskellige måder, du kan tabe de ekstra feriekilo på. Det gælder derfor om at finde en måde, der virker for dig.

 

En metode kunne være at bruge Nupos VLCD pulverkur. Her er du garanteret et kalorieindtag på max. 800 kcal om dagen, og derfor vil du komme i kalorieunderskud og tabe dig.

 

Nupos VLCD-kur er nem at gå til, fordi du ikke selv skal tage stilling til, hvad du skal spise, hvornår du skal spise, eller hvor meget du skal spise. Under kuren drikker du seks Diet shakes fordelt over dagen. Disse shakes indeholder alle de vitaminer, mineraler, fibre og proteiner, din krop har brug for, så du ikke kommer i underskud af vigtige næringsstoffer, selvom du skruer ned for kalorieindtaget.

 

Husk at drikke masser af vand, når du er på Nupokur – vi anbefaler 2-3 liter vand om dagen. Du kan også supplere din kur med kaloriefrie drikke såsom light-sodavand og –saftevand, te og sort kaffe, der kan gøre det lettere at holde kuren.

 

Vi anbefaler, at du max følger VLCD-pulverkuren i otte uger ad gangen, hvorefter du skal holde en pause, hvor du spiser almindelig sund mad. Du kan også nøjes med at tage et par dage på kur ad gangen, hvis det føles mere overskueligt. Du skal huske at være opmærksom på, at hvis du spiser, som du gjorde, inden du begyndte at bruge Nupo VLCD pulverkuren, når du går tilbage til at spise almindelig mad, vil du sandsynligvis tage de tabte kilo på igen. Derfor er det vigtigt, at du bruger noget tid på at sætte dig ind i, hvordan du skal spise for at bevare – og evt. fortsætte – dit vægttab efter kuren.

 

Hvis du vil lære at spise sundt, kan du med fordel bruge tallerkenmodellen til dine måltider. Halvdelen af tallerkenen skal bestå af grøntsager, en fjerdedel af protein (kød, fisk, æg, bønner) og en fjerdedel af kulhydrat (pasta, kartofler, ris, brød). Hvis du skruer op for mængden af grøntsager og ned for mængden af andet mad, vil du indtage færre kalorier og derved få lettere ved at holde vægten efter dit vægttab.

 

Du kan også bruge Nupos One Meal-produkter til at holde vægttabet ved lige. Med blot ca. 200 kcal/produkt gør Nupos One Meal-produkter det nemt og overskueligt at holde styr på dit daglige kalorieindtag. Prøv f.eks. en kølig One Meal shake til morgenmad – shaken er velsmagende, nærende og lige til at tage med på farten i en travl hverdag.


Kan man træne kiloene væk?

Døjer du stadig med, at tøjet strammer lidt efter sommerferien? Der er mange forskellige måder at komme ned i vægt på. Det vigtigste er, at du finder en måde, som passer til dig.

 

Jeg bliver ofte spurgt, om det er muligt at træne de ekstra kilo væk. Svaret er både ja og nej. Når du skal tabe dig, er det vigtigste element, hvor mange kalorier du indtager. Hvis du indtager flere kalorier, end du forbruger, vil du tage på. Hvis du derimod indtager færre kalorier, end du forbruger, vil du tabe dig. Når du skal tabe dig er det derfor dit kalorieindtag kontra dit kalorieforbrug, du skal fokusere på.

 

Der findes forskellige hjemmesider på nettet, hvor du kan indtaste dine personlige data og få dit estimerede personlige kaloriebehov udregnet. For at tabe et kilo om ugen skal du være ca. 1000 kalorier i underskud om dagen i forhold til dit kaloriebehov. For mange kan det være svært at skære 1000 kcal fra om dagen, uden at man kommer i underskud af vigtige vitaminer og mineraler. Når du bruger Nupos VLCD pulverkur, er du sikret at få de vitaminer, mineraler, fibre og proteiner, din krop har brug for, med et kalorieindtag på blot 700-800 kcal/dag. Nupo-kuren er let at følge: Du skal blot spise seks rationer Nupo VLCD pulver om dagen, som du blander med 300 ml vand.

 

Med hensyn til træning og vægttab, så kan du roligt træne, mens du slanker dig.

Træningen kan du bruge til at forbrænde nogle ekstra kalorier og til at trimme kroppen. Der er også mange sundhedsmæssige gevinster ved træning, som i kombination med en nærende kost kan bane vejen for et sundere liv. Træning er bl.a. blodtrykssænkende, har en forbedrende effekt på dit blodsukker og er styrkende for hjertet. Derudover kan du bruge træningen til at udfordre dig selv og til at danne nye relationer med nye mennesker.

 

Det allervigtigste i forhold til din vægt er, at du har det godt med dig selv. Du skal huske, at du ikke nødvendigvis er usund, fordi dit BMI er højere end 25, og at du ikke nødvendig er sund, fordi dit BMI er under 25. Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til din sundhed, og det er summen af hele din måde at leve på, der afgør, om du er sund eller ej.


Hvad er et godt mellemmåltid

Vi er en meget aktiv familie, og vi har næsten alle sammen et dagligt behov for at tage et mellemmåltid med os til de forskellige aktiviteter, vi dyrker. Det er fristende at købe noget nemt og hurtigt, de dage vi ikke har fået noget med hjemmefra, men det er ofte en dårlig løsning, og en løsning med for meget sukker og for lidt substans. 

Det bedste mellemmåltid er det, der enten er lavet hjemmefra, eller er blevet købt med omtanke. Det skal helst som minimum indeholde lidt kulhydrat til hjernen og lidt kostfibre til at holde dig mæt. Hvis mellemmåltidet skal indtages efter en sportssession, så er den ideelle løsning for mig at spise en Protein Bite fra Nupo. Proteinerne bruges til at opbygge og vedligeholde din muskelmasse med.

Her er nogle eksempler på nemme og sunde mellemmåltider, der let kan tages med på farten:

 1. En Protein Bite fra Nupo
 2. En grovbolle med kødpålæg eller smøreost
 3. En lille pose med skrællede gulerødder eller andet gnavegrønt
 4. En lille pose med mandler og evt. rosiner
 5. En pose med friske grønne ærter
 6. Et stykke frugt og en grovbolle eller et stykke rugbrød
 7. En lille yoghurt med müsli 

Det bliver mere og mere almindeligt at købe færdige mellemmåltider i stedet for at lave dem selv. Det er nemt at købe noget, som stiller sulten her og nu, men ofte kan det være en udfordring at finde noget lødigt. Mellemmåltider udgør for mange mennesker op til 30 % af deres daglige indtag af mad, og derfor er det vigtigt, at sukkerindholdet ikke er skyhøjt, og at de bidrager med nogle sunde vitaminer, mineraler og gode kostfibre, som kroppen kan bruge.


Inspiration til sund madpakke

Når ferien slutter, er vi mange, der igen skal sørge for madpakker til os selv og vores familie.

En god og sund madpakke skal selvfølgelig indeholde nok mad, så personen, der skal spise den, får stillet sin sult, og så skal den indeholde en blanding af protein, kulhydrat og fedt. Kulhydrat får man f.eks. fra brød, grøntsager og frugt. For at opnå mest mulig mæthed skal brødet være et fuldkornsbrød med et højt indhold af kostfibre. Kostfibre og fuldkorn holder dig mæt i længere tid, og fuldkornene har en beskyttende effekt mod bl.a. hjertekarsygdomme, diabetes og forskellige former for kræft. Anbefalingerne for hvor meget fuldkorn, vi skal spise, er forskellig alt efter vores alder. For voksne mennesker er anbefalingen på 75 g om dagen. For at få de 75 g kan man f.eks. spise to skiver fuldkornsrugbrød og en portion havregryn til morgenmad for at være dækket ind. Der er de seneste par år kommet mange nye varianter at fuldkornsbrød i de danske supermarkeder, og derfor er der mange alternativer til rugbrød i madpakken. Du kan med fordel gå efter brød med Fuldkornsmærket, så du er garanteret, at brødet rent faktisk er bagt med fuldkorn og ikke bare med mørkt hvedemel.

Proteinkilder kan være kød, fisk, æg, linser, bønner eller kikærter. For at vurdere, om pålægget er sundt eller ej, kan du kigge efter Nøglehulsmærket. Hvis du køber kødpålæg med Nøglehulsmærket, så er der forskellige kriterier til f.eks. maxindhold af salt og fedt, som producenten skal leve op til. Hvis du ikke er til kød eller fisk, så kan du sagtens få dækket dit proteinbehov ved at spise bønner, linser eller kikærter.

Fedtstof får du f.eks. fra plantemargarine eller mayonnaise, men det kan også komme fra en halv avokado eller en lille håndfuld mandler.

Den største succes med madpakkerne opnås bedst, hvis den der skal spise den selv har indflydelse på, hvad der skal med i madpakken. Mine drenge er ikke alle fire lige begejstrede for alle grøntsager. Vi aftaler på forhånd, hvilke og hvor mange grøntsager der skal med i madpakken. Den største succes opnås, hvis vi holder os til gulerødder, agurkestave og små tomater. De er nemme at spise og holder sig friske i madpakken hele dagen. Anbefalingerne for frugt og grønt er, at vi skal indtage seks styk om dagen, hvoraf halvdelen helst skal være grøntsager. Hvis du skal tabe dig, skal du nøjes med maks. to stykker frugt på grund af det høje sukkerindhold.

Mine to store drenge bliver glade, når jeg har lagt en One Meal bar eller shake i madkassen til dem. De har lange skoledage, og derfor er ét måltid som regel ikke nok til en hel dag, uanset hvor mange grøntsager jeg har fyldt op med. One Meal produkterne smager godt, er nemme at have med i bussen, og så indeholder de alle de vitaminer, mineraler, fibre og proteiner, din krop har brug for.


Hvordan kan jeg træne på ferien og stadig være social?

ommerferien står for døren, og der er kvalitetstid i vente med venner og familie. I vores familie er sommerferien vores bedste tid sammen som familie. Der er tid til fordybelse og hygge på et helt andet plan end i hverdagen. Der bliver spist store is, drukket sodavand og spist ude – og det bliver alt sammen gjort med god samvittighed.

Selvom varmen indbyder til inaktivitet og afslapning, er det en god idé at prioritere træningen på ferien, da fysisk aktivitet er med til at lade batterierne op og give energi og overskud. Når jeg er på ferie med familien, prøver vi altid at være aktive sammen. Det er godt for sammenholdet, for hyggen og for motivationen, når man tager sig tid til at træne sammen. Fx bruger vi meget tid på at spille golf sammen i min familie.

Swimmingpoolen er også et oplagt sted at være aktiv. Nogle morgener kan den stå på morgensvømning for hele familien, og op ad formiddagen og om eftermiddagen spiller vi ”smørklat” eller ”strandbold” enten i poolen eller ved stranden. Når ferien er i et kuperet terræn, kan det ligeledes indbyde til en del ture op og ned ad trapperne at komme fra A til B. Hvis du ikke synes, at du får bevæget dig nok, er det oplagt at tage et par ekstra ture på trapperne. Uanset om du løber på trapper, går lange ture eller motionsløber, så husk at drikke masser af vand. Du kan ligeledes med fordel tage en ration Nupo proteinbarer med på ferien, så du kan dække dit proteinbehov efter den daglige træning.

Uanset om ferien er i en storby eller i en badeby, kan man som regel finde et sted, der udlejer cykler, som kan bruges som transportmiddel i stedet for fx bil, bus eller tog.  Bor du på hotel, kan du tage trappen i stedet for elevatoren, når du skal bevæge dig rundt på hotellet. Foregår ferien i en storby, er det oplagt at få gået en masse hver dag. I de langt de fleste storbyer er der også en park indenfor kort afstand, hvor man kan løbe eller gå ture. Uanset om du er ny eller øvet løber, er det en mulighed at bruge den lokale park til at motionere i. Og løbetøj er jo ikke det, der fylder mest i kufferten.

I storbyer er det også oplagt at gå intervalgang, så pulsen kommer lidt op. Hele familien kan være med. Aftal fx at skifte tempo efter hver tredje lygtepæl, og at I skiftes i familien til at bestemme tempoet. Det er som regel nemmere at få børnene aktiveret, hvis de selv har en aktiv rolle. Husk gode travesko. Der er ikke noget, der kan ødelægge en storbyferie eller en god travetur som et par store vabler på fødderne.


Spar på kalorierne til fest

Sommerens mange hyggelige og sjove fester står for døren. For mit eget vedkommende er de næste par uger fyldt med skoleafslutninger, sommerfest på jobbet, sankthansfest, sommerfest i sportsklubben osv. Det er vigtigt at huske på, at der er forskel på hverdag og fest, og at du skal huske at nyde livet, når du er til fest. Men når hverdagen bliver lidt for festlig, kan det også blive en udfordring, hvis du skal tabe dig eller holde vægten.

Det er altid et godt udgangspunkt at holde fokus på dine portionsstørrelser, når du vil passe på vægten. Hvis du spiser nogenlunde den samme mængde mad, når du er ude, som du ville have gjort derhjemme, vil du sandsynligvis ikke få et kæmpe overskud af kalorier. Hvis du er til et arrangement med buffet, hvor du selv øser op på tallerkenen, kan du med fordel spise efter tallerkenmodellen og spise 2/4 grøntsager, ¼ protein og ¼ stivelse og så selvfølgelig stoppe ved én portion.  Hvis du er så heldig, at der er en dessert/kagebuffet, kan du nøjes med et lille stykke kage eller helt springe over – og så skal du huske på, at det er okay at sige ”nej tak” til mere mad, hvis du er mæt.

Du kan spare rigtig mange kalorier ved at gå uden om snackskålen. Mange af de snacks, vi spiser, er salte fristelser, der gør os tørstige og er fyldt med kalorier. Jeg laver altid en alternativ snackskål med gulerodsstænger, peberfrugt og agurkestave, når jeg har gæster. Ligeledes er popcorn et hit. De bliver poppet med ganske lidt olie og en smule salt, og så sørger jeg altid for, at vi har vand på køl i rigelige mængder. Der er nemlig rigtig mange kalorier i øl, vin og sukkerholdig sodavand, som ofte fylder meget til fester, og derfor er det er nemt at drikke sig til rigtig mange kalorier i løbet af en fest. Når du springer hvert andet glas over og drikker et glas vand i stedet for, kan du over tid spare en hel del kalorier.

Hvis du alligevel har fået et overskud af kalorier over tid og er gået op i vægt, så kan du tage en periode med Nupos pulverkur, så du hurtigt kommer tilbage til din gamle form. Når du bruger pulverkuren, er du garanteret et kalorieunderskud, og derfor vil du tabe dig.


Hvordan holder jeg vægten stabil, når jeg spiser ude?

Mange har et job, hvor de har en madordning, eller hvor de spiser ude på restaurant i forbindelse med deres arbejde. Det kan være en udfordring at holde vægten, hvis du fx altid spiser lækker mad fra en buffet. Jeg anbefaler altid, at man kun spiser én portion à samme mængde, som man ville spise derhjemme. Det kan være lidt af en udfordring, hvis du gerne vil smage det hele. Husk på, at hverdagene er dem, der er flest af, og hvis du gerne vil skeje lidt ud i weekenden uden at tage på, kan det være nødvendigt at holde lidt igen i hverdagene.

En måde at spare på kalorierne er ved at gå uden om dressingen til salaten eller ved at springe saucen over.  Det kan også være en idé at holde lidt igen med pastaen eller risene og erstatte dem med grøntsager og kartofler. Både ris og pasta er relativt kalorietunge, og hvis pastaen bader i olie eller fløde, så kan du hurtigt komme i kalorieoverskud. Kartofler indeholder færre kalorier end ris og pasta og mætter mere. For mit eget vedkommende er det desserten, der altid er den helt store udfordring. Jeg elsker desserter, men der er ikke plads i kalorieregnskabet til daglig. Det er forbeholdt weekenden i vores hjem. Måske kan du også spare på kalorierne ved at drikke drikkevarer med få eller ingen kalorier. Fx vand, danskvand eller en light sodavand.

Erstat et hovedmåltid med en nem og god løsning

Hvis du alligevel synes, at tøjet begynder at stramme, kan du erstatte 1-2 af dine hovedmåltider med en Nupo One meal bar eller Nupo One Meal Shake. Nupo One Meals er måltidserstatninger, der indeholder alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, du har brug for i et måltid. På den måde får du lettere ved at holde vægten, hvis du gerne vil have plads i regnskabet til at skeje lidt ud i ved de andre hovedmåltider.

Se Nupos udvalg af ONE MEAL her

Tips og tricks

 1. Drik drikkevarer uden kalorier
 2. Spring dressingen og saucen over
 3. Spis kartofler i stedet for ris og pasta
 4. Spis kun én portion
 5. Spis kun dessert i weekenden
 6. Erstat 1-2 af dine hovedmåltider med en Nupo One Meal Bar eller Shake inden du skal ud og spise på
  den måde kan du også nyde det, der serveres, uden at det næste dag kan ses på vægten

Hvordan skal jeg spise når jeg træner?

Det handler om at finde en balance med hensyn til kost, når du dyrker motion. Hvis du spiser lige inden træning, kan det føles tungt med meget mad i maven, men det kan også føles uoverskueligt at skulle dyrke motion, hvis du er sulten. Generelt skal det, du spiser inden og efter træning, tilpasses den type motion, du dyrker, samt niveauet. Lige gyldigt hvilken motionstype du dyrker, skal du dog altid huske at drikke rigeligt med vand – specielt hvis du træner udendørs, og det samtidig er varmt.

Når du træner udholdenhed, er det kulhydraterne der er vigtige, og hvis du træner styrketræning, er det proteinerne der er i fokus. Nupos One Meal Shakes indeholder bege dele.

Generelt kan man sige, at det er vigtigt at få nogle gode kulhydrater inden og efter træning. De bedste kulhydrater inden træning er dem, vi optager langsomt, som for eksempel rugbrød, havregryn eller kartofler. Efter træningen kan man spise nogle kulhydrater, der bliver optaget lidt hurtigere, som for eksempel en banan eller andet frugt.

Hvis man styrketræner, skal man spise flere proteiner, end hvis man dyrker udholdenhedstræning som for eksempel løb. Proteiner får man fra kød, fisk, mælkeprodukter, æg og bønner.

Hvis du skal til træning lige efter arbejde, kan du tage en One Meal shake med, som du kan nyde efter træningen. Her får du en god blanding af protein, kulhydrat og fedt. Alt sammen gavnligt at indtage efter træning. Jeg drikker selv en One Meal Shake, når jeg har været til styrketræning.

Gode råd til mad og motion:

 1. Tilpas din mad efter din træning
 2. Husk at drikke masser af vand mens du træner
 3. Spis kulhydrater inden og efter træning
 4. Spis protein hele dagen
 5. Husk også at spise fedt
 6. Nupos One Meal shake indeholder de næringskilder, din krop har brug for, når du træner


Gode kilder til kulhydrat

 1. One Meal Shake
 2. Brød
 3. Havregryn
 4. Kartofler
 5. Pasta
 6. Ris


Gode kilder til protein

 1. One Meal Shake
 2. Kød
 3. Fisk
 4. Mælkeprodukter
 5. Æg
 6. Bønner

Hvordan kommer jeg i gang med at motionere?

Når man er i gang med et vægttabsforløb, vil det gavne at dyrke sport eller motion. Som jeg skrev i sidste uge, er motion godt. Det er bl.a. et super redskab til at vedligeholde et vægttab med.

Det kan være svært og grænseoverskridende at komme i gang med at motionere - specielt hvis man ikke har motioneret længe. Det er vigtigt at begynde på et niveau, hvor man kan følge med, så man får en succesoplevelse. Man kan lægge stille ud og begynde med fx at gå. Planlæg nogle lange gåture i et raskt tempo. Hvis man er overvægtig, vil det være mere skånsomt for leddene at gå i stedet for fx at løbe. Det kan også være en god idé at alliere dig med en ven, så I kan lave nogle aftaler om at gå sammen. 

Det er også muligt at downloade et program, der svarer til dit eget niveau. På Diabetesforeningens hjemmeside kan du downloade en app, som du kan bruge til intervalgang. Intervalgang er hvor du veksler din gang i forskellige tempi. Det er skånsomt, kan udføres af alle, er godt for forskellige helbredsmæssige udfordringer og kræver ikke noget udstyr. Der findes ligeledes forskellige gratis apps på nettet med små overskuelige øvelser, hvor hvert træningspas kun tager 5 til 10 minutter. Prøv fx at søge efter ”7 minute workout”.

Hvis du har været plaget af skader eller har brug for hjælp til din træning, vil jeg anbefale dig, at du tager en snak med en uddannet fysisk træner eller en fysioterapeut.

Hvis du har svært ved at finde tiden før eller efter arbejde, kan du fx inddrage en pause til en gåtur. Du kan med fordel spise en Nupo Protein Bite som mellemmåltid på gåturen. Proteiner bruger du til at opbygge og vedligeholde din muskelmasse med.


Hvorfor er det sundt at motionere?

Når man er i gang med et vægttabsforløb, kan man bruge motion til at booste vægttabet. Når man har tabt sig, kan man bruge motionen til at vedligeholde vægttabet og til at trimme kroppen. Når man motionerer regelmæssig, kan det betyde, at der bliver plads til nogle ekstra kalorier i kalorieregnskabet, og at ens forbrænding øges en lille smule. Selv om man dyrker motion, skal man stadig have fokus på, hvor mange kalorier man indtager, så man ikke tager alt det tabte på igen. Når man har tabt sig, falder ens kaloriebehov, og man kan derfor ikke indtage ligeså mange kalorier, som man gjorde inden vægttabet. En måde at passe på kalorieindtaget på er ved at bruge Nupos One Meal produkter. Serien består af færdiglavede shakes og måltidsbarer, der bruges som måltidserstatninger, som er gode at have med på farten på vej på arbejde eller til træning. Du kan erstatte op til to hovedmåltider om dagen med Nupos One Meal produkter. Hvis du fx skal direkte til træning efter arbejde, kan One Meals være et godt måltid at spise inden, da de bidrager med masser af næring, men ikke fylder for meget i maven.

Motion har den positive bivirkning, at man får mere energi i hverdagen. Det er godt for psyken og mange oplever, at de får en bedre søvn, når de dyrker regelmæssig motion. Motion er livsforlængende og har en positiv indvirkning på mange helbredsmæssige udfordringer. For eksempel er motion blodtrykssænkende, og så nedsætter det risikoen for diabetes 2, hjerte-karsygdomme, knogleskørhed og forskellige former for kræft. Motion er også godt til at danne relationer til andre mennesker.

Sunde vaner med kost og motion skal helst grundlægges i barndommen, og det kan som voksen være svært at komme i gang med motion, hvis man ikke har gjort det hele livet. Når det er sagt, så er det aldrig for sent at komme i gang, og man kan altid finde en motionsform, der passer til ens individuelle niveau eller fysiske formåen. Hvis man har børn, er det en god idé at vise dem, at det er sjovt at dyrke motion, og at det er noget, som man kan gøre gennem hele livet.


Bliv gladere og få mere overskud med Nupo Diet

Du er formentlig godt i gang med din to-ugers kur. Når du skal tabe dig, skal du være i kalorieunderskud. Det vil sige, at du skal indtage færre kalorier, end du forbruger. Når du bruger Nupos VLCD-kur, får du mellem 600 og 750 kcal om dagen. Det eneste, du skal tænke på, er at få de seks shakes og mellem 2-3 liter vand om dagen.  Du behøver ikke at tælle kalorier, og du behøver ikke at tænke på, om dine portionsstørrelser er for store, og om du er dækket ind med alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som din krop har brug for.  Når du er færdig med de første to uger, kan du holde en pause og derefter tage to uger til, hvis du ønsker at fortsætte dit vægttab. 

Jeg bliver ofte spurgt, om man kan dyrke sport, når man er på kur, og det kan man selvfølgelig godt. Man skal bare huske at drikke rigeligt med vand.

Nogle mennesker oplever, at de får lidt hovedpine, når de bruger kuren. Det er muligvis, fordi de ikke drikker nok vand ved siden af de seks shakes, de skal drikke om dagen.  Hovedpinen er forbigående og behøver altså ikke at være en stopklods for et vægttab. For nogen kan det være en hjælp at have vand på flaske i køleskabet. På den måde er det nemt at holde styr på, hvor meget vand man drikker i løbet af en dag.

Et vægttab kan være gavnligt for mange forskellige ting. Hvis du har for højt blodtryk, vil det falde. Dine kolesteroltal vil blive forbedret. Mange oplever en bedre søvn. Du belaster dine led mindre. Du bliver glad, når du kan lukke dine bukser og dit tøj ikke strammer. Dit mentale overskud bliver større.


Er du sommerklar?

-


Ramme