Har du taget på i 20’erne eller 30’erne? Du kan ikke længere give dit stofskifte skylden
Helbred Sundhed Vægttab

Har du taget på i 20’erne eller 30’erne? Du kan ikke længere give dit stofskifte skylden

Ny undersøgelse viser, at dit stofskifte er stabilt, fra du er 20 år til 60 år.

Af Pernille Kjeldgaard Kristensen 13. Aug. kl. 18:20

Du har måske hørt fra venner eller familie, at når man først runder de 30 år, ‘så sætter kalorierne sig’. Måske har du endda selv oplevet det.

Det betyder, at det er slut med at feste fredag og lørdag, spise junkfood hele søndag og aldrig besøge et træningscenter, uden at tøjet begynder at stramme.

Det sker efter sigende, fordi din metabolisme (også kaldet stofskifte) bliver dårligere, når du forlader 20’erne.

Men det holder ikke ifølge et nyt stort amerikansk studie.

Her har forskerne undersøgt, hvordan metabolismen ændrer sig gennem livet.

- Det er et vigtigt studie, der gør op med antagelsen om, at metabolismen bliver dårligere i slutningen af 20’erne og 30’erne, og man derfor tager på i vægt, siger Christoffer Clemmensen, der er lektor ved Metabolismecentret ved Københavns Universitet.

Hvad betyder stofskifte?

Metabolisme (eller stofskifte) dækker over de kemiske processer i kroppen, der omsætter mad og vand til de stoffer, kroppen har brug for - blandt andet for at få energi.

Overordnet fungerer metabolismen ens hos alle, men der er individuelle forskelle. Det er bestemt ud fra dine gener.

Mange hormoner er involveret i at regulere stofskiftet, men det er især hormoner fra skjoldbruskkirtlen, som spiller en central rolle.

Stofskiftehormonerne har stor betydning for, hvordan kroppen fungerer, herunder evnen til at forbrænde kalorier.

Selvom der er en sammenhæng mellem stofskiftet og kropsvægten, kan man ikke bare sætte lighedstegn mellem eksempelvis høj vægt og lavt stofskifte, da mange andre faktorer spiller ind på din vægt.

Babyer scorer højest

Metabolismen er højest de første 12 måneder af dit liv. Som et-årig bruger du 50 procent mere energi, end du gør som voksen.

Det er helt ny viden for forskere inden for feltet.

- Det er overraskende, at et-årige har en så høj energiomsætning. Hvorfor det er sådan, ved vi ikke endnu, men en forklaring kan være, at barnets udvikling af organer kræver meget energi - og samtidig koster meget energi, siger Christoffer Clemmensen.

Men det fortsætter ikke. Efterhånden som du bliver ældre, bliver din metabolisme tre procent langsommere hvert år. Det fortsætter, indtil du rammer 20’erne.

Og så sker der… ikke noget.

Ifølge den nye undersøgelse er din metabolisme mest stabil i dine 20’ere, 30’ere, 40’ere og 50’ere.

Det er først, når fødselsdagslyset viser 60 år, at stofskiftet begynder at falde.

Selv her falder det ikke meget. Stofskiftet bliver 0,7 procent langsommere om året.

Hvis du tager på i dit voksenliv, er en stor del af forklaringen, at du spiser mere, end du forbrænder - og ikke at dit stofskifte er blevet langsommere.
(Foto: Amirali Mirhashemian © Unsplash)

Mennesket tager på gennem livet

Hvorfor har man så hørt, at man tager på, når man rammer de 30-40 år?

- Jeg tror, at mange tilskriver en vægtøgning i voksenlivet, at metabolismen bliver dårligere. Man kan tænke, at det er ude af ens hænder. Men vægtøgningen skal nok tilskrives et øget energiindtag, hvor man har spist mere, end man har forbrændt, siger Christoffer Clemmensen.

Når stofskiftet er stabilt, betyder det, at du skal have lige så mange kalorier som årene før. Det ændrer sig ikke i flere årtier.

Christoffer Clemmensen fortæller, at der kan være mange andre grunde til, at vægten stiger i de år.

- Generelt tager mennesket en lille smule på, når man kigger på vægtøgning gennem livet, og fedtprocenten stiger, siger Christoffer Clemmensen og fortsætter:

- Det er spekulativt, men hormonændringer kan være skyld i det. Dine kønshormoner falder langsomt gennem voksenlivet. Det kan medvirke til, at man i højere grad lagrer energi som fedtmasse end som muskelmasse, når man bliver ældre.

Dine hormoner kan gøre dig tykkere

Forskerne bag den nye undersøgelse afliver også den mulighed, at din metabolisme ændrer sig, fordi du måske ikke længere træner så meget som normalt, når du rammer 30’erne. De har nemlig korrigeret for fysisk aktivitet.

Sådan gjorde forskerne

Der er over 6600 deltagere i studiet, og de kommer fra 29 lande. De var mellem én uge gammel og 95 år.

Deltagerne har været med i mindre undersøgelser gennem årene, der er lavet med samme metode.

De data, som kommer fra de forskellige studier, har de amerikanske forskere samlet i én database og analyseret på ny i forhold til hinanden.

Gennem særlige urinprøver har forskerne fået indblik i deltagernes energiforbrug i deres dagligdag.

Forskerne kontrollerede for forskellige faktorer, som hvor aktive deltagerne er og deltagernes muskelmasse. Men resultatet viste sig at være det samme, hvor metabolismen var stabil i flere årtier og herefter begyndte at falde i 60’erne.

Kilde: Duke University.

Men andre ændringer i dit liv kan spille en rolle, hvis du tager på i vægt.

- Hvis du får børn eller et travlt job, betyder det for nogen, at de får søvn af dårligere kvalitet. Det kan også betyde et større niveau af stresshormon i kroppen som resultat af de ændrede livsforhold, siger Christoffer Clemmensen.

Det kan gøre, at du spiser anderledes og kan tage på.

Det samme kan ske, hvis der sker ændringer i dine kønshormoner.

- Dine kønshormoner er vigtige i forhold til, hvordan din kropssammensætning er, og hvordan dine celler arbejder. Fald i kønshormoner kan muligvis give et øget energiindtag, og ændring i spisemønstre.

Dine celler bliver måske langsommere

Forskerne bag det nye studie mener, at resultaterne kan tyde på, at dine celler arbejder lidt langsommere, hvis dine hormoner ændrer sig.

Hormonerne er helt centrale for dine cellers energistofskifte. På den måde kan flere af kroppens hormoner direkte eller indirekte påvirke din energiomsætning, så den bliver hurtigere eller langsommere - og du dermed kan spise mere eller mindre end tidligere.

- Vi ser det hos kvinder, der går i overgangsalderen, hvor der ofte er en øgning i fedtmassen. Her sker et stort fald i kønshormonerne. Det kan måske også være en forklaring på, at metabolismen falder en smule, når man nærmer sig de 60 år. Det sker for både mænd og kvinder, siger Christoffer Clemmensen.

Han slår dog fast, at der er mange faktorer, der spiller ind.

Derfor er det svært at sige endeligt, hvorfor nogle tager på i starten af 30’erne og de næste mange år, selvom stofskiftet nu viser sig at være stabilt.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/har-du-taget-paa-i-20erne-eller-30erne-du-kan-ikke-laengere-give-dit

Tilbage til blog