Fordele ved gang som motionsform
Motion Sundhed

Fordele ved gang som motionsform

Hvis du tænker, at det er for hårdt at motionere, fordi du ikke har gjort det i årevis, er det kun en dårlig undskyldning for ikke at komme i gang. Du kan komme i fin form blot ved at begynde at gå regelmæssigt og langt. Der er mange fordele ved at gå i stedet for at løbe - eksempelvis belastes dine led ikke på samme måde ved gåture som ved at løbe.

Du kan sandsynligvis holde til at gå længere end du kan løbe, idet gang ikke er ligeså udmattende som løb. Derudover stiller gåture ikke nødvendigvis samme krav til beklædning og fodtøj som løb - selvfølgelig med forudsætningen at du klæder dig efter vind og vejr. Du forbrænder næsten den samme mængde kalorier ved gang som ved løb, og du forbedrer din generelle sundhed – det er heller ikke nødvendigt, at starte op med at gå en time, du kan begynde langsomt med f.eks. en kilometer og langsomt øge distancen.

Læs også: Vejen til et varigt vægttab

Hvis du går og døjer med for mange kilo på sidebenene, for højt kolesteroltal, for højt blodtryk eller ligger i farezonen for at udvikle diabetes, kan du med garanti forbedre dit helbred ved at gå regelmæssigt. Det kan godt lyde uoverskueligt, at skulle bruge en time om dagen på en gåtur, men de fleste mennesker kan sikkert nikke genkendende til at deres forbrug foran fjernsynet eller skærmen på telefonen langt overstiger en time. Jeg tænker, at der sikkert er noget af det du ser på tv, som godt kan skæres fra. Når du kommer i gang, vil du erfare at din søvn hurtigt bliver forbedret og at du også hurtigt får mere energi. Sommerhalvåret er i øvrigt det ideelle tidspunkt at begynde med at gå ture for motionens skyld. Ligesom gang er godt for den fysiske sundhed, er det også godt for den mentale sundhed.

En af forudsætningerne for at få succes er at beslutte sig for at komme i gang… og så gøre det. Stop med at tænke over, hvor dejligt det ville være, hvis du kunne passe de samme bukser, som du gik med for fem år siden. Du kommer aldrig til at passe dem igen, hvis du bliver ved med at tænke og ikke handler. Der er kun én, der kan gøre noget ved din situation, og det er dig selv. Du er den eneste, som kan gøre noget ved din egen sundhed og din egen formåen. Hvis du begynder med at gå en time om dagen nu, er der rimelig stor sandsynlighed for at dine gåture er blevet til en vane, når efterårsvejret sætter ind.

I juni sendt DR1 programmet Sundhedsmagasinet: Gå din egen vej. Programmet handler, som titlen indikerer, om at gå og hvilke sundhedsmæssige gevinster der er ved at gå. Programmet kan stadig ses på www.dr.dk, hvis du ikke fik det set da det blev sendt.

Sundhedskonsulent, NUPO.
Tilbage til blog