Hvornår er et godt tidspunkt at lægge sin kost om?
Ernæring Motion

Hvornår er et godt tidspunkt at lægge sin kost om?

Der er ikke noget emne som kvinder elsker at tale mere om end slankekure og (u)sund kost. Internettet bombarderer os med reklamer med diverse mere eller mindre lødige kure i en lind strøm, og ligeledes bliver vi konfronteret af ugebladenes og modeverdenens fortolkning af hvordan kvindeidealet skal se ud. Det er forståeligt at mange mennesker er forvirrede omkring kost og sundhed.


Rigtig mange kvinder er ikke tilfredse med hvad de vejer, og stort set alle har en eller anden erfaring med kure, de gerne vil dele med andre. Næsten alle har en mening om hvad der virker og hvad der IKKE virker. Mange taler om at de gerne vil i gang med at tabe sig, men ofte er der en eller anden begivenhed der kommer i vejen for at kunne komme i gang. Det kan f.eks. være weekenden, en forestående ferie, en rund fødselsdag, julen eller noget helt andet. Uanset hvornår du begynder din kostomlægning med henblik på at tabe sig, så vil der altid komme en eller anden begivenhed og det skal der altså også være plads til. Sådan er livet. Du skal springe ud i det når du er motiveret, og du skal ikke tænke på at der snart er fest i familien eller at du skal en tur i tivoli. Livet går ikke i stå, bare fordi du lægger din kost om. Livet skal stadig leves sammen med dem du holder af, og du skal stadig have alle de sjove oplevelser, som man kun får i omgangen med andre mennesker.


Læs også: Nupo og aftensmad - hvordan og hvor meget?


Du skal se begivenheder og selskabelige sammenkomster hvor kosten afviger fra den kost du helst ville spise, hvis du kunne vælge selv, som et lille bump på vejen. Når du gerne vil leve sundere og tabe dig, så skal du se på det som noget, der skal fortsætte resten af livet. Hvis du ikke tænker langsigtet, så kommer du til at tage alt det tabte på igen, når du har nået dit mål og stopper med din nye sunde livsstil. Når jeg taler kostomlægning med mine klienter, så bliver de ofte overraskede over at kostomlægningen ikke er noget midlertidigt. Når vi får talt det igennem og får vent og drejet forskellige redskaber til at holde vægten, så kan de fleste godt forstå at den sunde livsstil skal være vedvarende. De tabte kilo bliver taget på igen i løbet af kort tid, hvis du giver slip og går tilbage til de gamle vaner. Når du lægger din kost om, så er der selvfølgelig plads til det mad og de drikkevarer, som du gerne vil fortsætte med at nyde, men hvis det er dem der er årsag til at du vejer mere end du gerne vil veje, så siger det næsten sig selv, at der kun er plads til dem i begrænsede mængder.


Hvis du gerne vil tabe dig, så kan det være en god ide at have en allieret, som du kan dele dine erfaringer med. Det må gerne være en der selv ønsker at tabe sig, og hvis det er en der har nogenlunde de samme mål som du har, så er det bare endnu bedre, for så kan I følges ad. I kan først og fremmest hjælpe hinanden med at komme i gang. Dernæst kan I hjælpe hinanden, med at blive fastholdt i jeres forløb.

Alle der begynder på et kostomlægningsforløb vil opleve både op og nedture, og det er dejligt at have en, at dele både de gode og de dårlige oplevelser med - på Facebook findes der et utal af lukkede grupper for at tabe sig. Specielt nogle af de amerikanske grupper jeg har fundet, er rigtig gode og medlemmerne er supersøde til at støtte hinanden. Jeg ser ofte at der er tråde hvor man kan skrive sin alder, vægt og højde, og ikke mindst målvægt. Så finder medlemmerne sammen i par eller mindre grupper, hvor de skriver sammen omkring deres erfaringer og om hvor langt de er i forløbet.

Det er super godt og det virker, når man har en eller flere man kan støtte sig til. Held og lykke med at opnå din drømmevægt.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Tilbage til blog