Verificeret af Massi Fazli

Certificeret Health Communicator & Klinisk Diætist

Proteinbarer vs. måltidserstatninger: Hvad er bedst?
Vægtkontrol

Proteinbarer vs. måltidserstatninger: Hvad er bedst?

At navigere gennem supermarkedets gange, fyldt med en overflod af valgmuligheder, kan det være svært at finde ud af om man skal vælge mellem proteinbarer eller måltidserstatninger. Proteinbarer lokker med løfter om en sundere livsstil, men er de virkelig den ideelle løsning?

“Måltidserstatninger kan fungere både som en måltidserstatning og som en snack i stedet for en proteinbar” Læs længere nede i artiklen hvorfor.

Det kan være fristende at vælge en proteinbar frem for en måltidserstatning.

Mange proteinbarer anviser at de har et højt fiberindhold og lavt kalorieindhold og det præsenterer proteinbarer sig som et godt valg. Imidlertid ligger den kritiske forskel i deres ernæringsmæssige sammensætning, der er afgørende for at opnå ens vægttabsmål.

Måltidserstatning – En proteinbar med superkræfter

Muligheder med måltidserstatninger, herunder shakes, barer eller Ready-to-Drink (RTD), dukker op som den ultimative tidsbesparende løsning. Skræddersyet til travle dage, hvor du ikke har tid til at lave mad eller spise et komplet måltid. De kan også indtages som et sundt og nærende mellemmåltid og tilbyde en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler med alle essentielle næringsstoffer, din krop har brug for.

Den korrekte sammensætning af en måltidserstatning – gældende for hele EU er:

  • Energiindholdet må ikke være mindre end 200 kcal og må ikke overstige 250 kcal pr. måltid.
  • Fedtindhold og sammensætning, den mængde energi, der kommer fra fedtstoffer, må ikke overstige 30 % af produktets samlede energiindhold. Linolsyreindholdet (i form af glycerider) må ikke være mindre end 1 g.
  • Proteinindhold og sammensætning i fødevaren må ikke være mindre end 25 % og ikke mere end 50 % af produktets samlede energiindhold.
  • Vitaminer og mineraler skal give mindst 30 % af de næringsstofreferenceværdier (NRV) pr. måltid. Kalium må ikke indeholde mere end 350 mg magnesium i den samlede daglige ration

Ernæringsmæssige indehold skal tydeligt vises på emballagen.

Produkter, der opfylder ovenstående kriterier, kan på emballagen hævde, at de tilbyder vægtkontrol ved måltidserstatning og kan lovligt sige:

  • Erstatning af to daglige måltider i en energireduceret diæt med måltidserstatninger bidrager til vægttab/vægtreduktion.
  • Erstatning af et dagligt måltid i en energireduceret diæt med en måltidserstatning bidrager til vedligeholdelse af vægten efter vægttabet.

Proteinbarer – værd at vide

Det kan være forvirrende at holde styr på alle proteinbarer eftersom de både kan benyttes til din daglige kost, hvad enten det er som en hurtig morgenmad, en før- eller efter træningssnack eller et mellemmåltid i løbet af dagen.

Det vigtigt at bemærke at proteinbarer kan variere meget i størrelse, ingredienser og næringsværdier. Derfor er det vigtigt at læse ernærings- og ingredienslisterne nøje for at identificere forskellene.

Nogle barer kan veje så lidt som 20 g, mens andre vejer 70 g. Kalorieindholdet grundet sukker- og fedtindholdet kan variere dramatisk fra så lidt som 60 kcal pr. bar til næsten 300 kcal pr. bar Derudover har proteinbarer typisk mellem 7-25 gram protein pr. bar.

Proteinbarer kan forekomme som en hurtig løsning, men de mangler ofte den omfattende ernæring, som måltidserstatninger tilbyder. Mens de praler af højt proteinindhold, kommer de ofte til kort på andre essentielle næringsstoffer. Proteinbarer kan dog være en praktisk og fin løsning til at opfylde snacking eller understøtte muskelopbygning efter behov.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at proteinbarer ikke er underlagt de samme strenge standarder for ernæringsmæssig sammensætning som måltidserstatninger.

Selvom enkelte proteinbarer opfylder kriterierne for f.eks. for et passende proteinindhold, opfylder de ikke andre strenge ernæringsmæssige krav, sammenlignet med måltidserstatningsprodukter skal overholde. Derfor bør de ikke betragtes som et komplet alternativ til et balanceret måltid.

Derfor sikrer en måltidserstatning en bedre næringssammensætning

Det er vigtigt at huske på, at måltidserstatninger er beregnet til at erstatte et fuldt måltid og indeholder en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Hvis du sommetider udskifter et måltid med en proteinbar, er der ingen grund til bekymring. Men hvis denne udskiftning bliver en regelmæssig vane, kan det have betydelige konsekvenser. Eftersom en ”bar” kræver nødvendig gennemlæsning af næringsindholdet og opfylder ikke altid nok næring.

Derfor kan du risikere at få enten for få eller for mange kalorier til at støtte et fornuftigt vægttab eller vægtvedligeholdelse, og dit indtag af vigtige vitaminer og mineraler kan blive utilstrækkeligt og kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed på længere sigt.

Hvad er konsekvenserne ved at erstatte et almindeligt måltid med en proteinbar?

Mens der ikke er nogen øjeblikkelig grund til bekymring, hvis du kun lejlighedsvis udskifter et måltid med en proteinbar kan en regelmæssig udskiftning dog føre til utilstrækkelig eller overdreven kalorieindtagelse i forhold til et fornuftigt vægttab, samtidig med at det kompromitterer essentiel vitamin- og mineralindtagelse

Træf nogle informerede valg

For bæredygtigt vægttab skiller måltidserstatningsbarer sig ud som det foretrukne valg. De tilbyder en omfattende blanding af næringsstoffer skræddersyet til at understøtte dine overordnede mål.

Undgå forvirring og prioriter måltidserstatninger, så du opnår den rette balance af næringsstoffer for optimal balance. Hold fast ved det fornuftige valg for effektivt vægttab.

Mine anbefalinger som klinisk diætist

Som klinisk diætist fremhæver jeg konsekvent valget af måltidserstatninger frem for proteinbarer. Måltidserstatninger kan fungere både som en måltidserstatning og som en snack i stedet for en proteinbar. De repræsenterer et sundere alternativ og udgør ‘smart food’. En måltidserstatning skal opfylde ernæringsmæssige krav ved at indeholde mindst 30% af de daglige vitaminer og mineraler, din krop har brug for.

Derfor er det afgørende at skelne mellem forskellene og vælge en måltidserstatningsshake, bar eller færdigblandet shake frem for en konventionel proteinbar. Hvis du lejlighedsvis erstatter et måltid med en proteinbar, er der ingen umiddelbar grund til bekymring. Dog kan en hyppig udskiftning føre til et utilstrækkeligt eller overdrevent kalorieindtag for fornuftigt vægttab, samtidig med at det også kompromitterer indtaget af essentielle vitaminer og mineraler.

Den overordnede anbefaling er at holde sig til måltidserstatninger, der er specifikt designet til at lette vægtkontrol og give alle de nødvendige næringsstoffer for at opretholde generel sundhed.

Kilder:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1413&from=EN KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1413 af 24. august 2016

www.foedevarestyrelsen.dk (2024) De officielle kostråd

Tilbage til blog