Verificeret af Massi Fazli

Certificeret Health Communicator & Klinisk Diætist

Proteindrikke vs. Ready To Drink (RTD): Hvad er bedst?
Vægtkontrol

Proteindrikke vs. Ready To Drink (RTD): Hvad er bedst?

At foretrække en proteindrik eller proteinpulver over en måltidserstatning som færdiglavet proteindrik: RTD (Ready to Drink) kan være udfordrende. Mange proteindrikke reklamerer med et højt proteinindhold og lavt kalorieindhold, hvilket gør dem til et tiltalende valg. Dog er den afgørende forskel mellem deres ernæringsmæssige sammensætning afgørende for at nå ens vægttabsmål.

En af de største udfordringer ved at følge din daglige makronæringsplan eller kost er at ramme det anbefalede proteinindtag. Protein er essentielt for at opbygge mere muskelmasse, forbrænde kropsfedt og forbedre den samlede kropskomposition. Hvis du forsøger at finde ud af forskellene mellem proteinpulver og færdige proteindrikke som måltidserstatninger (RTD), så fortsæt med at læse.

Færdiglavet (RTD) som et alternativ til måltider

Valgmuligheder med måltidserstatninger som f.eks. shakes, barer eller færdiglavet drikke (RTD), fremstår som den ultimative tidsbesparende løsning. Skræddersyet til travle dage, hvor du ikke har tid til at tilberede mad eller spise et fuldt måltid. Disse produkter kan også nydes som sunde og nærende mellemmåltider og giver en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler med alle de essentielle næringsstoffer, din krop har brug for.

Den korrekte sammensætning af en måltidserstatning - gældende for hele EU er:

  • Energiindholdet må ikke være mindre end 200 kcal og må ikke overstige 250 kcal pr. måltid.
  • Fedtindhold og sammensætning, den mængde energi, der kommer fra fedtstoffer, må ikke overstige 30 % af produktets samlede energiindhold. Linolsyreindholdet (i form af glycerider) må ikke være mindre end 1 g.
  • Proteinindhold og sammensætning i fødevaren må ikke være mindre end 25 % og ikke mere end 50 % af produktets samlede energiindhold.
  • Vitaminer og mineraler skal give mindst 30 % af de næringsstofreferenceværdier (NRV) pr. måltid. Dette krav finder ikke anvendelse på fluorid, chrom, chlorid og molybdæn. Den mængde natrium, som fødevaren giver pr. måltid, skal være mindst 172,5 mg. Den mængde kalium, som fødevaren giver pr. måltid, skal være mindst 500 mg.

Ernæringsmæssige indehold skal tydeligt vises på emballagen.

Produkter, der opfylder ovenstående kriterier, kan på emballagen hævde, at de tilbyder vægtkontrol ved måltidserstatning og kan lovligt sige:

  • Erstatning af to daglige måltider i en energireduceret diæt med måltidserstatninger bidrager til vægttab/vægtreduktion.
  • Erstatning af et dagligt måltid i en energireduceret diæt med en måltidserstatning bidrager til vedligeholdelse af vægten efter vægttabet.

  

RTD'er er et værdifuldt måltid og sikrer, at du får, hvad din krop har brug for.

Det er essentielt at bemærke, at proteindrikke kan variere betydeligt i størrelse, ingredienser og næringsindhold. Derfor er det nødvendigt at gennemgå ernæringsoplysningerne og ingredienslisterne omhyggeligt for at skelne mellem dem. Nogle drikke kan have en volumen så lav som 120 ml, mens andre kan være så store som 500 ml. Kalorieindholdet kan ligeledes variere markant på grund af variationer i sukker- og fedtindholdet. Desuden indeholder proteindrikke typisk mellem 10 til 28 gram protein pr. portion.

Selvom proteindrikke kan synes som en hurtig løsning, mangler de ofte den omfattende ernæring, som færdiglavede måltidserstatninger (RTD'er) tilbyder. De kan falde kort på andre vigtige næringsstoffer udover protein. Dog kan proteindrikke stadig være en praktisk og passende løsning til at dække sulten eller støtte muskelopbygning efter behov.

Det er vigtigt at forstå, at proteindrikke ikke er underlagt de samme strenge standarder for ernæringsmæssig sammensætning som færdiglavede måltidserstatninger (RTD'er). Selvom visse proteindrikke opfylder kriterierne for et passende proteinindhold, lever de ikke altid op til andre vigtige ernæringsmæssige krav, som måltidserstatningsprodukter skal opfylde. Derfor bør de ikke betragtes som et komplet alternativ til et velafbalanceret måltid.

Derfor sikrer en færdiglavet måltidserstatning en mere afbalanceret ernæringsprofil. Disse produkter er designet til at erstatte et fuldt måltid og indeholder en afbalanceret blanding af proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Hvis du lejlighedsvis erstatter et måltid med en proteindrik, er der ingen grund til bekymring. Men hvis dette bliver en regelmæssig vane, kan det have betydelige konsekvenser. Da en proteindrik kræver nøje gennemlæsning af næringsindholdet og ikke altid leverer tilstrækkelig ernæring.

Derfor risikerer du enten at indtage for få eller for mange kalorier til at støtte et fornuftigt vægttab eller vægtvedligeholdelse, og dit indtag af vigtige vitaminer og mineraler kan blive utilstrækkeligt, hvilket potentielt kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed på længere sigt.

 

At erstatte et almindeligt måltid med en proteindrik fremfor en RTD kan have flere konsekvenser:

  1. Problemer med kalorieindtagelsen: Mens lejlighedsvise udskiftninger af et måltid med en proteindrik ikke nødvendigvis er bekymrende, kan regelmæssig udskiftning føre til udfordringer med kalorieindtagelsen. Dette kan resultere i enten utilstrækkelig eller overdreven kalorieindtagelse i forhold til et fornuftigt vægttab.
  2. Manglende essentielle næringsstoffer: Ved at prioritere proteindrikke over RTD'er risikerer man at gå glip af vigtige næringsstoffer, som er nødvendige for kroppens funktion. Dette kan kompromittere indtaget af essentielle vitaminer og mineraler, der er afgørende for en sund kost.

 

For en sundere livsstil anbefales det at vælge RTD'er, da de tilbyder en mere omfattende blanding af næringsstoffer, der er skræddersyet til at støtte dine overordnede mål. Ved at undgå forvirring og prioritere måltidserstatninger kan man opnå den rette balance af næringsstoffer for optimal vægtkontrol.

Som klinisk diætist anbefaler jeg at foretrække RTD'er (Ready-to-Drink) fremfor en almindelig "proteindrik" af flere grunde.

Først og fremmest udgør disse produkter et sundere alternativ, idet de indeholder en omfattende blanding af næringsstoffer, der opfylder kroppens behov. Mens almindelige proteindrikke ofte kun fokuserer på at levere proteiner, tilbyder RTD'er en mere holistisk tilgang ved at inkludere andre vigtige næringsstoffer som kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Ved at vælge RTD'er som måltidserstatninger frem for almindelige proteindrikke sikrer du, at din krop får alle de nødvendige næringsstoffer for at opretholde generel sundhed. Dette er særligt vigtigt, hvis du bruger måltidserstatninger som en del af en afbalanceret kost eller som et supplement til din daglige ernæring. Manglen på en bred vifte af næringsstoffer i almindelige proteindrikke kan resultere i ubalancer i din kost og i sidste ende påvirke din sundhed negativt.

Derfor er det afgørende at vælge RTD'er, der tilbyder en mere komplet ernæringsprofil, når du ønsker at erstatte et måltid eller supplere din kost med en drik. Disse produkter er designet til at give dig den nødvendige ernæring på en bekvem og effektiv måde, hvilket gør dem til et ideelt valg for dem, der ønsker at opretholde en balanceret livsstil.

 

Kilder:

 

Tilbage til blog