Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Tips &Tricks - Efterårssnacks
Ernæring snacks

Tips &Tricks - Efterårssnacks

Efteråret byder på hygge indendørs. Når du har været udenfor i regn- og blæsevejr, er der næsten ikke noget bedre end at krybe sammen i sofaen med en god bog, en varm drik og en lille snack. Hvis du gerne vil vælge den sunde udgave, er her lidt inspiration til hvad du kan lave, som ikke smadrer alle dine gode intentioner om at være sund.

Hjemmelavet varm chokolade m. mælkeskum

Varm chokolade kan laves af mørk chokolade (desto mørkere, desto bedre), som du smelter i varm mælk. Hvis du ønsker lidt sødme, kan du tilsætte lidt vaniljesukker. I den slanke udgave kan du, i stedet for flødeskum, komme mælkeskum på toppen. Hvis du har selskab af børn, er det et hit at komme et par skumfiduser på toppen.

Gulerodsmuffins

Find en god opskrift på gulerodskage og erstat sukker med Stevia. Der står på Stevia-emballagen, hvor meget Stevia du forholdsvis skal bruge i stedet for sukker. Jeg kommer altid flere gulerødder i dejen end opskriften foreskriver (cirka 1/3 flere), personligt synes jeg, at det giver en saftigere kage. I stedet for at bage dejen som én enkelt kage, kommer jeg den i små muffinsforme. Der findes forme til muffins i flere størrelser, og jeg er begyndt at bage muffins i de helt små forme, hvor der er 24 i en form, i stedet for 12 eller 6. Hvis du laver en større portion, kan de nemt fryses ned, så det ikke frister at få spist dem alle sammen, mens de stadig er lune.

Læs også: Sunde julesnacks

Små, tykke amerikanske pandekager

Når jeg laver amerikanske pandekager, laver jeg dem blandt andet på havregryn og græsk yoghurt. Her kan du med fordel bruge en opskrift, du har brugt før og erstatte enkelte ingredienser med sunde alternativer. Den opskrift jeg benytter, erstatter jeg omtrent halvdelen af melet med havregryn. Man skulle tro, at det gav en grovere pandekage, men det kan faktisk ikke smages, at der er havregryn i dejen. Fordelen ved at bruge havregryn er, at pandekagerne får et højere indhold af kostfibre og mætter mere. Den græske yoghurt resulterer i en mere cremet dej. Hvis du synes at dejen bliver for tyk, kan du tynde op med minimælk eller vand.

Havregrynskugler

Jeg elsker at lave dem med peanutbutter i en ”voksen” version. Brug din yndlingsopskrift som udgangspunkt. I stedet for smør tilsætter du peanutbutter, derefter skal du bare smage dig frem til den rigtige balance mellem ingredienserne, som du foretrækker. Du kan eventuelt erstatte sukker med honning, men så skal du bare være opmærksom på at du kan få en mere blød og klistret dej, som kan være svær at rulle til kugler. Du kan komme dejen i køleskabet i en times tid, så den bliver hårdere og nemmere at arbejde med. Tril kuglerne til små mundrette kugler, som er nemme at spise. Tril dem eksempelvis i kokos, kakaopulver eller hakkede peanuts eller mandler. Kom dem i fryseren og tag dem op efter behov.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Tilbage til blog