Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige udmeldingerne omkring sundhed og med god grund. Den ene dag er en given madvare sund for den næste dag, at blive udråbt til at være usund. Et af de emner, der har været diskuteret og vendt rigtig mange gange de sidste par år, er om det er farligt at spise mættet fedt. Lige nu siger videnskaben, at det ikke er alle slags mættet fedtsyrer, der er usunde… noget mættet fedt er måske ligefrem sundt?
Fedt bliver opdelt i to kategorier: mættet- og umættet fedt. Mættet fedtsyrer er det fedt, der primært kommer fra animalske produkter, eksempelvis fedt fra kød, ost, mælk og smør. Mættet fedt kan identificeres ved, at det er fast ved stuetemperatur. Umættet fedt kommer primært fra fedt i fisk, olie og planter – for eksempel (1) fedt fra fede fisk som laks, sild og makrel (2) fedt fra olier såsom olivenolie og rapsolie, samt (3) fedt fra avokadoer og nødder. Umættet fedt er flydende ved stuetemperatur, og bliver omtalt som det sunde fedt.
Læs også: Gode kilder til protein
Det officielle råd omkring indtagelse af fedt er stadig, at man skal spise fedt, men begrænse indtaget af mættet fedt. Danskerne spiser generelt for meget mættet fedt. Vi har brug for fedt, for blandt andet at kunne optage fedtopløselige vitaminer, men for store mængder mættet fedt øger risikoen for en række sygdomme blandt andet hjertekarsygdomme. I stedet for mættet fedt som fx smør, anbefales det at bruge vegetabilsk olie i steder for. Eksempelvis kan du med fordel bruge pesto, hummus eller mayonnaise som fedtstof på brødet i stedet for smør, og du kan bruge lidt nødder i salaten i stedet for ost.
Sundhedskonsulent, NUPO.