Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret kostvejleder

Husker du at tælle alle kalorier?

Husker du at tælle alle kalorier?

De ekstra kalorier - dem man ofte glemmer at tælle med.

Som f.eks. alkohol, sodavand, caffe latte m.fl.
De fleste glemmer ofte at den flydende kost lige skal med i det samlede kalorieregnskab, fordi når dagen er gået kan det være sværere at huske hvad du drak i forhold til hvad man spiste. Men det er ret vigtigt at vide, i hvert fald i forhold til et vægttab. Og kommer det til alkohol, er der naturligvis også andre årsager til at det er vigtigt at vide hvad du præcis har drukket.

Kan man drikke alkohol eller sodavand mens man er på et Nupo forløb?

Selvfølgelig.

Du kan faktisk indtage de fleste drikke- og fødevarer, mens du er på et Nupo forløb. Når alt kommer til alt, handler det om kalorier ind - kalorier ud, hvilket betyder det er det samlede kalorietal du skal kigge på. Men du skal være opmærksom på, hvad det gør ved dig, ikke kun i kalorietællingen, men også på en masse andre parametre. Hvis du er på ren Nupo Diet, altså 6 portioner om dagen, og intet andet, går din krop i ketose, og det er noget, der fremskynder vægttabet. Det sker selvfølgelig ikke, hvis du indtager andre ting.

Læs mere om Ketose her

Kalorieindhold i forskellige alkoholiske drikkevarer

1 glas champagne (11 cl) = ca. 84 kcal

1 glas sød hvidvin (15 cl) = ca. 140 kcal

1 glas tør hvidvin (15 cl) = ca. 100 kcal

1 glas rødvin (18 cl) = ca. 140 kcal

1 glas dessertvin (10 cl) = 165 kcal

1 alm. flaskeøl (33 cl) = ca. 135 kcal

1 stor fadøl (50 cl) = ca. 205 kcal

1 Cosmopolitan = ca. 180 kcal

1 Mojito = ca. 210 kcal

1 White Russian = ca. 290 kcal

Kilde: Diabetesforeningen m.fl.

Hvad er bedst i forhold til kalorier?

Der er betydelige variationer i kalorieindholdet i alkoholholdige drikkevarer. For eksempel indeholder en White Russian næsten tre gange så mange kalorier som et glas tør hvidvin.

Hvis du ønsker at holde øje med kalorieindtaget, men stadig ønsker at nyde lidt alkohol, er vin et godt valg. Vin har generelt et relativt lavt kalorieindhold, normalt mellem 100 og 140 kalorier pr. glas.

Især tørre hvidvine er gode valg, mens dessertvine har en højere sukkerindhold og derfor har flere kalorier.

Hvis der serveres champagne, kan du også vælge dette, da det har et moderat kalorieindhold på 84 kalorier pr. glas.

Husk altid a drikke alkohol med omtanke.

Påvirker alkohol min træning?

  1. Alkohol og motorikken.
    Dagen efter en aften med alkohol er dine fysiske og mentale evner ikke helt skarpe. Det gælder både din motorik og din tankekraft. Derfor bør du undgå aktiviteter, hvor du skal træffe hurtige beslutninger og have præcise motoriske færdigheder.

    Det er bedst at prioritere en rolig løbetur, en cykeltur eller måske svømning, hvis du ønsker at være aktiv. Holdspil som ketsjer- eller boldspil bør ikke være øverst på din to-do-liste, da de kræver en højere grad af præcision og hurtige reaktioner, hvilket kan være udfordrende i din tilstand. Derudover kan du nemt blive presset til et aktivitetsniveau, der er for anstrengende, når du spiller holdspil.

  2. Alkohol giver dårligere søvn.
    Det er faktisk en skrøne at man sover bedre på 'en lille én'. Hvis du indtager alkohol før sengetid, er der en potentiel risiko for, at dine søvnfaser forstyrres. Dette kan resultere i ekstra træthed og manglende energi dagen efter. Det er også værd at bemærke, at hvis du forstyrrer dine søvnfaser så kan produktionen af stresshormonet kortisol øges, hvilket derved også hæmmer musklernes evne til at reparere og vokse.
  1. Hvor hurtigt forbrænder alkohol?
    Et gram alkohol indeholder 7 kalorier. Når du har alkohol i blodet, bruger kroppen alkoholen som energikilde, hvilket reducerer fedtforbrændingen sammenlignet med hvis der ikke var alkohol i dit system. 95% af den alkohol, du indtager, nedbrydes i leveren, mens ca. 2% udskilles via urinen og ca. 2% udåndes. Den sidste ene procent forsvinder gennem sved. Derfor kan du ikke "svede alkoholen ud" ved fx at tage en tur i saunaen. Hastigheden, hvormed alkohol forbrændes i kroppen, kan variere, men der er generelt anerkendte retningslinjer for, hvor meget alkohol der kan forbrændes pr. time.

    Kroppens evne til at nedbryde alkohol afhænger af flere faktorer, herunder køn, kropsvægt, metabolisme og leverens funktion. En tommelfingerregel er, at kroppen kan nedbryde alkohol med en hastighed på cirka 0,1 til 0,15 promille pr. time. Det betyder, at hvis du har en promille på 0,8, vil det tage cirka 5 til 8 timer for din krop at metabolisere alkoholen, så du når en promille på 0. Det er vigtigt at bemærke, at dette er en generel vejledning, og den faktiske hastighed kan variere fra person til person.

    Der er også andre faktorer, der kan påvirke nedbrydningen af alkohol, såsom mængden af alkohol indtaget, koncentrationen af alkohol i drikken, individuelle forskelle i enzymaktivitet og eventuel samtidig indtagelse af mad. Det er også derfor at det er meget vigtigt at være ansvarlig, når man indtager alkohol, og undgå at køre eller udføre aktiviteter, der kræver fysisk eller mental præcision, mens man er påvirket af alkohol.

  2. Alkohol giver dehydrering.
    Når du nyder vin eller en anden form for alkohol, medfører det dehydrering i din krop. Dette skyldes, at alkoholen hæmmer virkningen af hormonet ADH, som normalt udskilles i hjernen for at reducere urinmængden. Jo større mængde alkohol du indtager, desto mere dehydreret bliver du. Denne tilstand forværres især dagen efter, især hvis du er fysisk aktiv. Dehydrering øger desuden risikoen for kramper og muskelskader. Et godt råd er at drikke vand ind imellem hvis du drikker og masser af vand inden du går i seng.
  1. Du er mindre effektiv med tømmermænd.
    Alkohol hæmmer genopfyldningen af kulhydratdepoterne, som musklerne bruger til at skabe energi. Kroppen forbrænder altid alkohol før kulhydrater, men når alkoholen er brændt af, begynder kroppen at bruge kulhydraterne, og hvis du har drukket, er der færre kulhydrater til rådighed. Derfor kan du kun være aktiv i kortere tid.

  2. Hvad er meget og hvad er lidt?
    Vurderingen af, hvad der anses for at være en "lille mængde alkohol", er forskellig fra person til person. Når man drikker med moderation, kan man faktisk kompensere for den relativt beskedne forringelse, der følger med indtagelsen af alkohol. Dog fører større mængder alkohol til forlænget reaktionstid og vanskeligheder med at løse opgaver.

Sundhedsstyrelses vejledning om alkohol

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen. Det gælder både for kvinder og mænd. Det anbefales at unge under 18 år slet ikke drikker alkohol.

Kvinder er generelt mere sårbare end mænd i forhold til alkohols skadelige virkninger. Men ved et forbrug på højst 10 genstande om ugen, og højst 4 genstande på samme dag, er risikoen for at dø af alkoholrelaterede sygdomme næsten ens for begge køn. Drikker man mere end det, vil risikoen stige for begge køn – dog stiger kvinders risiko mere end mænds.

I Danmark er det mest almindeligt at drikke alkohol 3 dage om ugen. Hvis man drikker 10 genstande om ugen fordelt over 3 dage, vil en gennemsnitlig person have en livstidsrisiko på 1-2 % for at dø af en alkoholrelateret sygdom eller skade. Ved et højere forbrug stiger risikoen. Det er vigtigt at huske, at nogen mennesker er særligt sårbare for alkohol, og derfor er 10 genstande om ugen ikke en sikker grænse for alle.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Tilbage til blog