Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Hvad er IBS?
Motion

Hvad er IBS?

IBS, eller Irriteret Tyktarm, er et funktionelt mave-tarmsyndrom, der er kendetegnet ved varierende mave-tarmgener. Sygdommen kan manifestere sig i form af smerter, oppustethed, ændret afføring og ubehag.

Årsagerne til IBS er ikke helt klare, men det antages at involvere en kombination af fysiske og mentale faktorer. IBS påvirker tarmens bevægelser og følsomhed, hvilket kan føre til ubehagelige symptomer. Selvom den nøjagtige årsag til IBS er ukendt, er der faktorer, der anses for at bidrage til sygdommens opståen og udvikling. Disse inkluderer en ubalance i tarmfloraen, tidligere gastrointestinale infektioner, overdreven tarmbevægelse eller for langsom tarmbevægelse, og en overfølsomhed i tarmen. Stress, livsstil og kost spiller også en betydelig rolle i udviklingen af IBS.

Da der ikke findes nogen strukturelle ændringer i tarmen, kan IBS undertiden afvises eller misforstås. Det er dog en reel og ofte invaliderende sygdom for dem, der lider af den. Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever symptomer for at få den korrekte diagnose og støtte. 

Hvad er IBS mave?

IBS står for Irritable Bowel Syndrome, hvilket på dansk oversættes til Irriteret Tyktarm. Det er en funktionel mave-tarmsygdom, hvilket betyder, at tarmens funktion er forstyrret, selvom der ikke findes nogen strukturelle ændringer, der kan ses med det blotte øje eller gennem standard medicinske tests. Hvad er IBS mave?

Hvad betyder IBS?

IBS-mave henviser til de specifikke symptomer, som mange med Irriteret Tyktarm oplever. Disse inkluderer men er ikke begrænset til mavesmerter, oppustethed, gasdannelse, diarré eller forstoppelse. Ofte kan disse symptomer variere over tid og i intensitet.

Symptomerne, der opstår i maven hos en person med IBS, kan være både kroniske og episodiske. Nogle kan opleve symptomer dagligt, mens andre kan have symptomfri perioder efterfulgt af akutte angreb. Forskellige triggers, såsom visse fødevarer eller stress, kan forværre symptomerne. For eksempel kan indtagelse af fødevarer, der er rige på FODMAPs (en gruppe kortkædede kulhydrater), forårsage symptomer hos nogle individer med IBS. Derfor vælger mange at undgå disse i deres kost. Det er dog vigtigt at huske, at hver person med IBS er unik, og hvad der fungerer for en person, fungerer måske ikke nødvendigvis for en anden.

Hvordan ved man, om man har IBS?

At stille diagnosen IBS kan være en udfordring, da der ikke findes nogen specifikke tests, der direkte påviser sygdommen. I stedet baseres diagnosen ofte på patientens symptomhistorik i kombination med udelukkelse af andre sygdomme. Læger kan bruge kriterier, der specificerer symptomernes varighed og hyppighed, for at hjælpe med diagnosen. Det er altid vigtigt at konsultere en læge, hvis man mistænker, at man har IBS.

Hvad beroliger en IBS mave?

For dem, der lider af IBS, kan det undertiden føles som en evig kamp at finde lindring. Heldigvis findes der flere måder at berolige en Irriteret Tyktarm på. Kostændringer, stresshåndtering og fysisk aktivitet er nogle af de mest anbefalede metoder. Men der findes også produkter, der kan tilbyde konkret hjælp.

Nupo Care IBS Relief tilbyder lindring på flere fronter. Den angriber smertefulde tarmsymptomer direkte, giver en behagelig fornemmelse ved at reducere trykket fra overskydende luft i fordøjelseskanalen og er særligt effektiv for dem, der oplever mavesmerter forbundet med overvejende løs afføring. Derudover bidrager produktet til at normalisere tarmens bevægelsesmønster, hvilket reducerer ubehaget fra krampagtige tarmkontraktioner.

For dem, der søger en pålidelig allieret i kampen mod IBS-symptomer, kan Nupo Care IBS Relief være svaret.

Tilbage til blog