Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Om diæt
Vægttab

Det skal du vide om diæt

Måske har du hørt om diæt, men er du alligevel lidt i tvivl om, hvad begrebet dækker over? Så skal du blot læse videre. I dette blogindlæg vil vi nemlig give dig viden om, hvad en diæt er, og hvad den blandt andet kan bruges til. Der er ikke nogen tvivl om, at der ofte er stor fokus på sund livsstil og sund kost samt motion. Derfor er diæter også blevet et rigtig populært ord. Mange forbinder ofte ordet med vægttab, og selvom det også kan bruges med dette formål, er det ikke altid det, der er formålet. Der kan nemlig være forskellige grunde til, at man følger en diæt, og det er ikke altid med henblik på et vægttab.


Hvad er en diæt?

I store træk handler begrebet om en planlægning af, hvad du spiser. Mere nøjagtigt dækker begrebet ifølge denstoredansk.dk over en kost med særligt fokus på sammensætningen af energi og næringsstoffer. Der kan være forskellige grunde til at planlægge, hvad man spiser, og der kan være grunde til, at man vælger at følge en bestemt diæt. Derfor handler det ikke altid om et vægttab, men kan også benyttes til andre formål. I resten af dette blogindlæg vil vi dog primært fokusere på, hvad diæt er med henblik på et vægttab.


Diæt og vægttab

Når du hører ordet diæt, er der nok en god chance for, at du tænker på vægttab eller slankekur. Det er nemlig et udtryk, der ofte sættes i forbindelse med vægttab. Og selvom det også kan benyttes til andre mål end vægttab, er det nok et af de mere kendte formål med en diæt. Er målet med din kostsammensætning at opnå et vægttab, vil det ofte være ved at sammensætte en kostplan, hvor dit energiindtag er lavere end dit energiforbrug. Altså de kalorier du indtager mod de kalorier du forbrænder. Ud over en ændring af kosten kan chancerne for et vægttab også øges ved blandt andet at øge energiforbruget gennem motion og anden aktivitet. Du kan altså både vælge at øge energiforbruget ved at motionere og mindske dit energiindtag ved at tilrettelægge din kostplan, så du indtager færre kalorier, end du forbrænder. For at opnå et vægttab vælger mange at kombinere de to for på den måde både at øge energiforbruget og mindske energiindtaget. Hvis du gerne vil motionere og have en kost, der gør, at dit energiindtag er lavere end dit energiforbrug, kan det være en idé at kende dit ligevægtsindtag. Vil du gerne vide mere om dette? Så læs med i vores blogindlæg om emnet lige her.


Hvilken diæt er bedst?

Der findes mange forskellige måder at sammensætte sin kost på, også når det kommer til vægttab. Derfor kan det være svært at sige noget om, hvad der fungerer bedst. Som skrevet ovenfor handler det i sidste ende om, at dit energiindtag er lavere end dit energiforbrug. Og her findes der i dag rigtig mange bud på slankekure og kostsammensætninger, som du kan finde på nettet, hvis du gerne vil opnå et vægttab. På vores egen side har vi også beskrevet nogle af dem. Et af buddene, som du kan lære mere om, er keto-diæten, som ikke er en traditionel slankekur, som mange nok kender det, men som mere skal ses som en livsstilsændring. Du kan læse mere om keto-diæten ved at følge linket ovenfor.


Få mere viden hos Nupo

Vidste du desuden, at du kan få meget mere viden hos Nupo? Vi har lavet vores helt egen Nupopedia, hvor vi deler viden om mange spændende emner som for eksempel vægttab og vægtkontrol. I vores Nupopedia finder du også gode opskrifter, så du kan blive inspireret i den travle dagligdag, hvor tiden ikke altid er til at opfinde den dybe tallerken i køkkenet, når aftensmaden skal på bordet.
Tilbage til blog