Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Vægttab i forbindelse med en fedmeoperation
Vægttab

Vægttab i forbindelse med en fedmeoperation

Der er mange fordele ved at få en fedmeoperation. Overvægt indebærer risici for at udvikle en række sygdomme og kan også øge risikoen for at udvikle fedme, som er en kronisk sygdom i sig selv. Sygdomme som type 2-diabetes, kræft, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og kolesterol, eller graviditets- og fødselskomplikationer kan forbedres efter en fedmeoperation.

Efterfølgende, når du har gennemgået en fedmeoperation, får du behandlingsråd fra din kliniske behandler sammen med en diætist. Denne behandlingsplan, inkl. opfølgning, skal du følge i en vis periode og kan variere fra patient og klinik, men det er normalt en periode på 1-2 år. Under behandlingsplanen handler det om at udvikle et nyt tankesæt omkring kost og sundhed og hvordan man skal planlægge at spise sund mad for at undgå at havne i de samme vaner, der førte til fedmeoperationen i første omgang.

TIDEN EFTER OPERATIONEN

Resultaterne kan variere meget fra person til person og derfor er det også svært at svare på, hvor meget du vil tabe dig, men det er normalt 1-2 kg om ugen. Det kan også variere ud fra den procedure, der er blevet udført på klinikken, da der er flere alternativer til operationen. For at finde ud af, hvilken procedure der er relevant for dig, bør du kontakte en diætist eller en klinik for at få den korrekte vejledning.

Det er vigtigt at følge den behandlingsplan, der er lagt op fra start og inddrage nye livsstilsmønstre i både din kost og træning. Det er almindeligt at afsætte tid til at motionere sammen med at du indtager både væske og mad, når du er kommet hjem fra klinikken, dog er det kosten der i første omgang er den vigtigste faktor. Det anbefales også at være sygemeldt de første uger efter en operation, så maven kan nå at komme sig. Lykkes det at opnå en sundere livsstil, vil et langsigtet resultat også kunne vedligeholdes efter operationen.


KOSTEN EFTER FEDMEOPERATION

Der er ingen retningslinjer vedrørende kosten, når der er gået lang tid siden fedmeoperationen. Det anbefales at spise almindeligt mad, men det er vigtigt at tænke over kosten og hvilken ernæring du indtager. Efter lang tid virker det som regel at variere kosten og der er sjældent fødevarer, der ikke kan spises. Dette er naturligvis helt individuelt og kan være helt forskelligt ud fra eventuelle tidligere udfordringer eller komplikationer, der har været forbundet med operationen.


NUPO EFTER OPERATIONEN

Tiden efter operationen er opdelt i forskellige faser, hvor konsistensen af din mad er vigtig at tage højde for. Den første uge bør du kun spise flydende kost. Her har Nupo Diet shakes flere smagsvarianter du kan vælge imellem, der alle nydes kolde. Et par uger senere må din kost være mere cremet og her kan du også spise både Nupo Diet Soups- og Meals. Alle varianter af Nupo Diet kan derfor bruges fra den dag du blev opereret og op til 8 uger efter.

Med Nupo Diet får du en fuldkosterstatning, der sikrer både variation, gode smagsoplevelser og alt den nødvendige næring i form af makro- og mikronæringsstoffer som kulhydrater, protein, vitaminer og mineraler.

Tilbage til blog