Verificeret af Massi Fazli

Certificeret Health Communicator & Klinisk Diætist

Rekordmange personer kan nu behandles for diabetes i Danmark

Rekordmange personer kan nu behandles for diabetes i Danmark

Lad os forestille os et Danmark, hvor vi aktivt tager hånd om de stigende diabetesrater med effektive og dokumenterede behandlinger som TDR (Total Diet Replacement). Det er afgørende, at vi undersøger alle muligheder for at forbedre diabetesbehandlingen.

I UK har NHS lanceret en banebrydende behandling for type 2-diabetes, kendt som NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Program, inspireret af DiRECT-undersøgelsen. Dette program anvender en TDR-plan med stor succes!

Det er tid til, at vi tager denne udfordring alvorligt og handler som i UK – fordi det virker! Ved at implementere sådanne effektive behandlingsmetoder kan vi ikke kun forbedre sundheden for tusindvis af danskere, men også opnå økonomisk bæredygtighed i behandlingen af type 2-diabetes.

 

Over 10.000 flere mennesker, der lever med type 2-diabetes og overvægt eller fedme i UK, skal tilbydes NHS suppe og shake kostvaner i år for at hjælpe dem med at tabe sig og forbedre deres helbred betydeligt.

 

 

Diabetesbehandling i Danmark kontra UK  

Som klinisk diætist ser jeg et stort potentiale i at forbedre diabetesbehandlingen i Danmark ved at lære af NHS' banebrydende behandlingsprogram i UK. En analyse af sundhedsudgifterne viser, at NHS i UK bruger omkring 10 milliarder pund årligt på diabetesbehandling, hvilket udgør cirka 10% af deres samlede budget. Hvis TDR-programmet kan reducere disse omkostninger, vil det frigøre midler til andre vigtige sundhedsområder.

I Danmark er de årlige omkostninger til diabetesbehandling omkring 31,8 milliarder kroner, og prognoser forudser, at antallet af personer med diabetes vil stige til 467.000 inden 2030. I slutningen af april offentliggjorde Diabetesforeningen nye tal, der understreger diabetes som en stigende udfordring i Danmark. Sidste år blev 25.557 danskere diagnosticeret med type 2-diabetes – det højeste antal nogensinde registreret på et år. I dag lever mindst 360.000 danskere med diabetes, hvoraf 325.000 har type 2-diabetes, og yderligere 100.000 er udiagnosticerede.

Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen, påpeger, at stigningen skyldes en aldrende befolkning samt manglende fokus på kost og motion. Han beskriver situationen som en "stille sundhedskrise" på grund af de alvorlige senfølger, diabetes kan medføre, såsom synstab, hjerte-kar-problemer, nyresygdomme og nerveskader. Sidste år fik over 600 diabetespatienter amputeret et ben, en forfod eller en tå som følge af nervesygdomme.


Effekten af NHS' banebrydende behandlingsprogram

NHS har lanceret en banebrydende behandling for type 2-diabetes kaldet NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Program, der er inspireret af DiRECT-undersøgelsen. NHS udvider ”Soup and Shakes” diæter til tusinder flere patienter med type 2-diabetes i hele UK.

Dette program anvender en TDR-plan, som består af ernæringsmæssigt komplette måltidserstatninger med lavt kalorieindhold - typisk 800 til 900 kalorier om dagen - i 12 uger. Formålet er at støtte vægttab og forbedre diabeteskontrollen. Programmet inkluderer også klinisk støtte og vejledning fra coaches for at hjælpe deltagerne med at genindføre sund kost og opretholde deres vægttab.

Programmet er nu tilgængeligt i 42 lokale sundhedsområder i hele UK efter en betydelig udvidelse, der giver tusindvis af patienter adgang til denne livsændrende behandling. Efter en vellykket pilotering i 2020 har programmet vist sig at være en succes. Over 20.000 mennesker har allerede draget fordel af det, og analyser viser, at de typisk taber 7,2 kg efter en måned og 13 kg efter tre måneder. Dette vægttab har vist sig at forbedre diabeteskontrollen markant, hvilket kan føre til remission af type 2-diabetes hos op til halvdelen af deltagerne.

 

Inspirerende Case study

En patient, James Thompson fra Birmingham, deltog i programmet efter at have oplevet bivirkninger ved sin diabetesmedicin. Han vejede 177 kg og troede aldrig, han kunne tabe sig. Efter at have gennemført TDR-programmet tabte James 95 kg og opnåede remission af sin diabetes. Hans blodsukkerniveau stabiliserede sig, og hans livskvalitet forbedrede sig betydeligt. James begyndte at føle sig mere energisk, købte en cykel og begyndte at cykle til og fra arbejde. Han formåede at tage flere skridt hver dag og nåede op på ca. 30.000 trin om dagen. Nu planlægger han langdistancecykelture og nyder en aktiv livsstil, som han aldrig troede var mulig før.

Denne case study illustrerer ikke kun de fysiske fordele ved programmet, men også de mentale og emotionelle forbedringer, som vægttab og diabetesremission kan medføre. James' historie er et inspirerende eksempel på, hvordan målrettede behandlingsprogrammer kan forvandle liv og give håb til andre i lignende situationer.

 

Fjernelse af moms på diabetesbehandlinger i Danmark

Udover de sundhedsmæssige fordele ved fuld måltidserstatning, er der også betydelige økonomiske fordele. At fjerne moms på diabetesbehandlinger, såsom TDR-programmer, kan have betydelige sundhedsmæssige og økonomiske fordele.

Dette vil gøre behandlingen mere økonomisk tilgængelig, reducere behovet for medicinske interventioner og forbedre patienternes livskvalitet.

Fordele ved momsfri diabetesbehandling:

  1. Øget tilgængelighed: Lavere omkostninger gør TDR-programmer tilgængelige for flere mennesker, hvilket kan føre til bedre diabetesstyring.

  2. Sundhedsforbedringer: Adgang til effektive behandlinger kan reducere komplikationer og forbedre livskvaliteten for diabetikere.

  3. Økonomiske besparelser: Mindre behov for dyre medicinske behandlinger og hospitalsindlæggelser kan reducere sundhedssystemets samlede omkostninger.

  4. Samfundsfordele: En sundere befolkning kan medføre øget produktivitet og færre sygedage, hvilket er økonomisk fordelagtigt for samfundet.

 

Selvom TDR-programmer har vist positive resultater, har Danmark endnu ikke fuldt ud omfavnet disse muligheder som UK. At fjerne momsen på diabetesbehandlinger vil sende et stærkt signal om, at sundhedsvæsenet og politikerne tager diabetesepidemien alvorligt, samtidig med at det letter den økonomiske byrde for patienter og samfundet som helhed.

Det er afgørende at handle nu for at adressere den voksende diabetesepidemi og dens konsekvenser. Ved at støtte og gøre innovative behandlinger som TDR mere tilgængelige kan vi skabe en sundere og mere bæredygtig fremtid for alle.

 

 

Kilde:

  1. england.nhs.uk: NHS England » NHS expands ‘soup and shake’ diets to thousands more patients with type 2 diabetes across England

  2. nupo.co.uk: Are you dreaming of a new path to better health and quality of life, e – Nupo

  3. diabetestal.nu

  4. tv2.dk: Rekordmange personer fik sidste år konstateret type 2-diabetes - TV 2

Tilbage til blog