Verificeret af Massi Fazli

Certificeret Health Communicator & Klinisk Diætist

Drømmer du om en ny vej til bedre sundhed og livskvalitet, selv med type 2 diabetes?
Vægttab

Drømmer du om en ny vej til bedre sundhed og livskvalitet, selv med type 2 diabetes?

Nu er det muligt med en VLCD - den ultimative løsning, der ikke kun forvandler din krop, men også dit liv!

Oplev en banebrydende tilgang til kontrol af type 2 diabetes med VLCD.

Forskning, som DiRECT-studie (Diabetes Remission Clinical Trial) fra Storbritannien, har vist, at en VLCD, Very Low Calorie Diet, der er en fuldkosterstatning på ca. 800 Kcal er mere end bare en diæt. Det er en kraftfuld strategi, der kan vende type 2 diabetes og sætte dig på kurs mod en sundere fremtid.

Gennem en fuldkosterstatning/VLCD får du ikke kun et vægttabsredskab, men også en vej til forbedret helbred og forvandling af din livsstil. Ved at kombinere den rigtige kostsammensætning med et kalorieunderskud giver det dig mulighed for at tage kontrol over din type 2 diabetes.

Hvad er en VLCD?

En VLCD (Very Low-Calorie Diet) er en type kostplan, der indebærer at indtage betydeligt færre kalorier end normalt, typisk omkring 800 kalorier om dagen. Disse kostplaner bruges ofte som en kortvarig intervention for personer, der har brug for at tabe sig hurtigt, såsom personer med fedme eller dem, der forbereder sig til en vægttabsoperation. 

VLCD'er giver normalt en afbalanceret ernæring på trods af det lave kalorieindtag, hvilket sikrer, at essentielle næringsstoffer stadig indtages. De indebærer typisk måltidserstatninger såsom shakes, supper, barer eller andre færdigpakkede fødevarer, der er omhyggeligt formuleret til at give nødvendige vitaminer, mineraler og protein, samtidig med at kalorieindtaget holdes meget lavt. Denne tilgang hjælper med at sikre, at personer på VLCD stadig modtager tilstrækkelig ernæring på trods af det reducerede kalorieindtag.

Effekten af Fuldkosterstatning/VLCD på Diabetesremission

I det banebrydende DiRECT-studie blev virkningen af en fuldkosterstatning på ca. 800 Kcal på diabetesremission hos personer med type 2 diabetes undersøgt. Studiet involverede deltagere, der fulgte planen i 12 uger, hvor de erstattede almindelige måltider med lavkalorieprodukter som shakes og supper. Resultaterne var bemærkelsesværdige.

NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Programmer bygger på denne forskning. Det er et samarbejde mellem NHS England og Diabetes UK og tilbyder en lignende tilgang til personer med type 2-diabetes og overvægt. Programmet varede i 12 uger og inkluderede en lavkaloriediæt samt støtte til livsstilsændringer.

Resultater fra DiRECT-studiet og implementeringen af dette program viser, at næsten halvdelen af deltagerne opnåede remission af deres type 2-diabetes efter et år. En fjerdedel tabte endda 15 kg eller mere, og af disse fik 86% deres type 2-diabetes i remission.

 

Hvorfor er kosten så afgørende, når man lever med type 2 diabetes?

Det er simpelt: kosten spiller en altafgørende rolle i effektiv behandling og forebyggelse af potentielt alvorlige komplikationer forbundet med diabetes.

Ubehandlet kan høje blodsukkerniveauer føre til en række sundhedsproblemer, herunder skader på nervesystemet, nyresygdomme, synstab og hjertekarsygdomme. I de værste tilfælde kan det endda ende med alvorlige fod sår, der kræver amputation.

Fuldkosterstatning er en diætstrategi, der bytter almindelige måltider ud med ernæringsmæssigt fuldendte, lavkaloriske alternativer. Ved at følge denne tilgang kan du sikre, at din krop får alle de vigtige næringsstoffer, samtidig med at du opnår det nødvendige kalorieunderskud for vægttab.

Denne tilgang kan være afgørende for stabilisering af blodsukkerniveauer og forbedring af kroppens respons på insulin. Derfor er betydningen af kosten ikke til at undervurdere.

Den udgør kernen i succesen bag fuldkosterstatning som en effektiv strategi for behandling af diabetes og vægttab. At følge en passende diæt indebærer ikke kun at tælle kalorier, men også at vælge de rigtige fødevarer, der understøtter en sund blodsukkerkontrol og generel forbedring af helbredet.

Udover de sundhedsmæssige fordele bringer fuldkosterstatning også betydelige økonomiske fordele

At vælge fuldkosterstatning er ikke kun et skridt mod forbedret helbred, det er også en klog investering i økonomien. Ved at omfavne fuldkosterstatning åbner vi døren for langsigtede besparelser, både for den enkelte og for samfundet som helhed.

Diabetes Foreningen estimerer, at effektiv behandling af diabetes kræver en helhedsorienteret tilgang. Med omkring 370.000 danskere, der lever med diabetes, hvoraf 100.000 ikke engang er klar over det, står Danmark over for en af de mest udbredte kroniske sygdomme. De årlige omkostninger løber op i omkring 31,8 milliarder kroner for samfundet, inklusive behandling, pleje og tabt arbejdskraft. Uden effektive tiltag forventes antallet af danskere med type 2-diabetes at stige til 430.000 i 2030.

Denne stigning vil medføre flere følgesygdomme såsom hjerte-, syns- og nyreproblemer samt amputationer, hvilket både invaliderer den enkelte og udgør en betydelig økonomisk byrde. Allerede nu lider en fjerdedel af diabetespatienterne af komplikationer og står for næsten 60% af de samlede udgifter.

Fuldkosterstatning kan bidrage til at reducere medicinske udgifter og behandlinger relateret til diabetes, hvilket betyder færre lægebesøg, hospitalsindlæggelser og mindre behov for medicin - og dermed økonomiske besparelser. Men det handler ikke kun om penge. Fuldkosterstatning kan også forbedre livskvaliteten og produktiviteten for dem, der lever med diabetes, hvilket betyder færre tabte arbejdsdage og mere tid til det, der virkelig betyder noget.

Ved at tilbyde tidlig intervention og effektive behandlingsmuligheder kan vi potentielt forbedre livskvaliteten for personer med type 2-diabetes og mindske belastningen på sundhedsvæsnet. Mens WHO kaster lys over diabetes og dens voksende globale udbredelse, er det på tide at handle og intensivere forebyggelsen og behandlingen af denne folkesygdom. WHO's globale rapport om diabetes viser, at antallet af voksne med diabetes næsten er firedoblet siden 1980, og nu står vi over for en verden med 422 millioner voksne, der lever med sygdommen.


Lad os lade disse tal motivere os til handling, ikke til frygt.

 

Kilder:

  1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Remission of type 2 diabetes: always more questions, but enough answers for action
  2. england.nhs.uk:NHS Type 2 Diabetes Path to Remission Programme
  3. Diabatesforeningen.dk
  4. tv2.dk: 40 millioner udbetaling i erstatning efter fedmeoperationer
  5. who.int: Global rapport on Diabetes
  6. selondonics.org: The NHS Type 2 Diabetes Pathway to Remision Programme (formally LCD) delivered by Oviva

 

 

    Tilbage til blog