Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Det skal du vide om vægttab
Vægttab

Det skal du vide om vægttab

Er du en af de rigtig mange danskere, der drømmer om at få hjælp til et vægttab? Har du prøvet utallige kure og endeløse timer i det lokale fitnesscenter uden held? Synes du også, det virker uoverskueligt at komme i gang? Så skal du læse med her. I dette blogindlæg får du nemlig al den viden, om den bedste måde at tabe sig på.


Hvordan taber man sig bedst?

Årsagerne til ønsket om et vægttab kan være mange. Måske du er på udkig efter sommerkroppen, du kan vise frem på stranden, eller måske vil du gerne smide nogle kilo, så det bliver lettere at lege med dine børn og kunne gå op ad trapperne uden at blive forpustet. Lige meget hvad årsagen er, er et sundt vægttab ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver dedikation og målrettethed med den daglige kost for at opnå et resultat, der holder resten af dit liv, i stedet for blot et hurtigt vægttab, hvor kiloene langsomt kommer snigende igen.

Når du indtager din daglige kost, får du kalorier gennem kostens næringsstoffer, som du skal bruge. Indtager du for få kalorier i din kost, vil du være i kalorieunderskud, og det er her, vægttabet sker. Omvendt vil du, hvis du spiser flere kalorier end kroppen har brug for, tage på i vægt. Dette er selvfølgelig ikke noget, der sker fra dag til dag, men over en længere periode. Mange ting som fx væske i kroppen kan påvirke vægten, så derfor er det også vigtigt at have tålmodighed ved et vægttab og f.eks. bruge et målebånd som supplement til vægten, som altså godt kan snyde.

Hvor mange kalorier pr. dag du skal bruge, afhænger af flere faktorer som for eksempel dit køn og dit aktivitetsniveau. Lad os som eksempel sige, at du skal bruge 2.200 kalorier pr. dag, men at du vælger kun at indtage 1.800 kalorier om dagen. Du vil da være i kalorieunderskud, og opretholdes dette underskud af kalorier i nok dage, vil det føre til vægttab. Du kan blive klogere på forbrænding og stofskifte her.

Flere måde at opnå et vægttab på

Vægttab handler altså kort sagt om kalorier, der er indtaget, versus kalorier, der bliver forbrændt. Men hvordan sikrer du så, at du får sat gang i et effektivt vægttab ved at indtage færre kalorier, end du forbrænder? Det er der flere måder at gøre på, og for et varigt vægttab er kost, motion og gode vaner fundamentet. Du kan læse videre her, hvis du også synes, det er spændende at få nogle tips til at tabe sig.

Det handler først og fremmest om at skabe en god motivation for vægttabet og derefter om at træffe de rigtige valg, når du skal spise morgenmad, frokost og aftensmad. Det kan derfor være en god idé, at overveje, om du skal lave en kostplan til vægttab. Det gør det nemmere at købe ind til og udnytte de sunde råvarer i kosten, og det minimerer også risikoen for impulsive fristelser til snacks og fastfood, hvis du har en plan, du skal følge.

Motion kan som sagt også være et vigtigt værktøj til dit varige vægttab. Når du motionerer, øges forbrændingen af kalorier nemlig, og dermed skal der også mere til, før din kost giver dig et kalorieoverskud. Men hvis du synes, at hele idéen om at løbe en tur eller bruge timer i det lokale fitnesscenter virker lidt uoverskuelig. Så husk på, at motion er rigtig mange ting, og små valg i dagligdagen kan også gøre meget. Hvis du for eksempel har mulighed for at gå eller cykle på arbejde i stedet for at tage bussen eller bilen, er du allerede mere aktiv end før. Det kan også være små, aktive valg som at tage trapperne i stedet for elevatoren. Det vigtigste er bare, at du får rørt dig i stedet for at sidde stille.


Kan jeg kickstarte mit vægttab?

Der er ikke nogen tvivl om, at de fleste bliver motiveret af synlige resultater, når det kommer til et effektivt vægttab. Kan du se resultaterne i spejlet eller på vægten, ved du, at det virker, og chancen for, at du bliver ved, er derved større.

Derfor vælger mange også at anvende måltidserstatninger som f.eks. Nupo til vægttab. Det kan for eksempel være shakes eller andre produkter, som kan være medvirkende til, at dit daglige kalorieindtag reduceres. Det kan være en effektiv kickstart til vægttab, da du ofte hurtigt vil kunne se resultater. Grunden til, at måltidserstatninger kan være en god idé til at sætte turbo på vægttabet, er fordi, de indeholder alle de næringsstoffer, kroppen har brug for samtidig med, at de er meget mættende og indeholder væsentligt færre kalorier end et typisk måltid. På den måde får kroppen, hvad den har brug for, men der er større sandsynlighed for, at man kan holde sit kalorieunderskud og derved komme i mål med sit vægttab.

Selvom disse produkter kan være en god start på din rejse mod en mere kontrolleret vægt, er det dog vigtigt, at du fortsat husker kost og motion, som vi fortalte om tidligere i blogindlægget. En varig vægtkontrol kommer af en sundere livsstil, og hvis du blot går tilbage til din gamle livsstil efter din kickstart, vil du opleve, at du tager kiloene på igen. Så de er altså alt mulig god grund til at fokusere på det gode fundament for vægttabet.

Med særligt udviklede produkter til det formål er det vigtigt, at du også holder motivationen oppe under et vægttab.

Få hjælp til dit vægttab

Når man går i gang med et nyt og stort projekt, som et vægttab er, er det normalt at have fokus på målet og at ville se hurtige resultater, så der er bevis for, at anstrengelserne lykkes. Vær opmærksom på, at vi hos Nupo ikke har nogen vægttabsberegner, da vi er underlagt lovmæssige krav, som du kan læse mere om her.

Det betyder dog ikke, at vi ikke kan hjælpe dig til et vægttab. Her på siden kan du nemlig finde masser af inspiration til f.eks. at omlægge dit liv eller blive klogere på de forskellige næringsstoffer, og om det overhovedet er godt at tabe sig hurtigt. Og når dit hoved så er fyldt godt op med viden og motivation, er det måske din tur til at tage det første skridt på rejsen til et effektivt vægttab, der kan give dig den livsglæde, du drømmer om.

Selvom man selvfølgelig gerne vil se hurtige resultater for at holde motivationen oppe, kan det også være en rigtig god idé at væbne sig med tålmodighed. For selvom et hurtigt vægttab er dejligt og motiverende, er det vigtigste at arbejde med nye og gode vaner, der skal holde på den lange bane, hvis du ønsker at opnå et varigt vægttab.

Vi håber, dette gjorde dig klogere på vægttab og måske endda motiverede dig til at komme i gang selv. Husk, at vi på vores hjemmeside har masser af nyttig viden om vægttab, vægtvedligeholdelse og træning, som kan hjælpe dig på din rejse.

Tilbage til blog