Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

6 Gode råd inden du lægger dit liv om
Vægttab

6 Gode råd inden du lægger dit liv om

Hvordan er det lige man kommer i gang med en diæt eller en omlægning af sit liv, når det kommer til at skille sig af med mange dårlige vaner, lære at sige nej tak eller få inkorporeret tid til træning. Hvor starter man? Du behøver ikke starte med at ændre ALT på én gang. At omlægge sit liv for at opnå en sundere livsstil og måske også smide nogle kilo er en tilvænning. Så start lidt blødt ud mens du mentalt forbereder dig på hvad det indebærer. Hvis du ikke er klar mentalt, så vil det alligevel ikke lykkedes. Det kan være at du også skal bruge lidt tid på at sætte dig ind i hvilken omlægning eller diæt der vil virke bedst for dig. Men start i dag med det første skridt - så er du din drømmevægt nærmere.


6 TIPS – for at komme i gang med at tabe dig

#1

Som udgangspunkt kan det være et godt sted at begynde hvis du forbereder dig på at sige nej-tak til nogle ting. F.eks. er det en god idé at skære ned på indtagelsen af søde sager, såsom slik, is og kage, men også på alkohol og andre kalorietunge drikkevarer. Så langt så godt! Det har de fleste let ved i starten, det er senere man bliver udfordret på disse punkter. Selvfølgelig skal der også være plads til nogle af disse snacks, men de må bare ikke fylde særligt meget og slet ikke hele tiden. Skærer du meget ned på dit sukkerforbrug, vil du i øvrigt efter noget tid opleve at trangen til disse godter vil blive mindre og mindre.


#2

Drik vand inden du spiser, så maven i forvejen er lidt fyldt og lad være med at hælde for meget op på tallerkenen. De fleste af os spiser det der er, så start med at tage mindre. Spis langsomt! Du har garanteret hørt det gode gamle ordsprog før: "Maven bliver mæt før øjnene." Hvilket betyder at appetitten er større end det, maven kan rumme. Så hvis du tygger langsomt, vil du opleve at du ikke kan spise ligeså meget som før. Og her kommer grøntsager bl.a. ind som en anden superhelt, for hvis du får rigeligt at dem, så vil du føle dig mæt hurtigere og dermed kan du undgå at overspise .


#3

Grøntsager er rigtig gode når det kommer til at tabe sig. Jo flere af dem du spiser, jo nemmere vil du have med at opnå din drømmevægt. Der er masser af grøntsager der indeholder kalorier, men de indeholder bare også alle de andre gode ting- og de rigtig sunde grøntsager indeholder mange kostfibre, der vil give dig en god mæthedsfølelse og i øvrigt et stabilt blodsukker. Et ustabilt blodsukker er nemlig ofte årsagen til at du har tendens til at putte alle mulige usunde ting i morgen. Og en anden stor bonus er, at grøntsager samtidig vil sørge for at meget af det fedt og protein der er i de kalorier grøntsagerne indeholder, ikke bliver optaget i din krop. Så du kan roligt gå crazy når det kommer til de grove grøntsager, og bare vide at de er 'super food' for dig og din krop.


#4

Motion motion motion. Det er simpelthen et must! Men der er jo heldigvis mange forskellige måder at motionere på og det kan være en rigtig god idé at mikse forskellige motionstyper fra gang til gang, så du ikke går helt død i noget du synes er kedeligt. Gåture, løbeture, cykelture, styrketræning, yoga, dansetimer, spinningstimer eller andet. Det er bare rigtig sundt at få pulsen op - og helst hver dag, men er du lige startet, så start forsigtigt - så undgår du skader. En times rask gåtur er bedre end ingen gåtur. Og med tiden vil du måske komme over i let løb osv. En god lang cykeltur kan være en god idé, specielt hvis du ikke er til løb. Styrketræning er også et must! Ja - også for kvinder. Mange kvinder er bange for, at hvis de begynder at styrketræne så får de pludselige store muskler. Det er simpelthen bare ikke tilfældet. Det tager rigtig lang tid at bygge meget store muskler op (bare spørg enhver bodybuilder) og lad i øvrigt være med at tage for tunge vægte, for det er også en hurtig genvej til skader. Start med 1-2-3 kilo og glæd dig over at du gør noget rigtig godt for din krop.

Læs mere her: Styrketræning er sundt.

Klæd dig på til motionen. Hvis du stadig har dit "almindelige" tøj på og sko der ikke er rigtige gode at gå langt eller hurtigt i, så vil du automatisk gøre mindre ud af træningen. Forkæl dig selv med noget træningstøj du har det godt i, også selvom det "bare" er en gåtur. Sær dit yndlingsmusik i ørerne og kom afsted - eller få overstået nogle af de samtaler du ikke nåede i løbet af dagen. Alt tæller når det kommer til at bevæge sig!


#5

Mange der begynder at styrketræne kan blive skuffede over at de ikke taber sig, men i virkeligheden er de måske bare ved at forbrænde fedtet og samtidig bygge deres muskler op - som jo vejer mere end fedt. Det kan derfor være en god idé at måle sig selv med et målebånd - for det er som regel her man kan se resultaterne hurtigere end på vægten. Det kan også være ret så umotiverende hele tiden at skulle forholde sig til hvad der står på vægten. For afhængig af hvad du har væske i kroppen, har du ikke været på toilettet, har du menstruation, samt mange andre faktorer - kan din vægt svinge ret meget fra dag til dag og det kan være svært at forholde sig til, hvis man tror man lige har smidt nogle kilo og næste dag vejer et kilo mere. Så planlæg f.eks. at du kun træder på vægten én gang om ugen. Omvendt kan det også være rigtig god motivation for nogle, fuldstændig at have styr på hvor meget man vejer fra dag til dag for at holde indtagelsen af kalorier i skak. Men det er op til dig, bare gør det du har det bedst med. Det er dog en god ide at veje sig på det samme tidspunkt hver dag, så vil udsvingene være mindre.


#6

Vil du gerne opnå din drømmevægt, kan det være en god idé at fortælle din familie og venner eller kolleger om hvad du er i gang med. De fleste vil garanteret støtte op omkring dig og være forstående overfor at du må sige nej til visse ting eller på nuværende tidspunkt ikke har lyst eller mod på at deltage i visse sociale arrangementer. Husk at det er dit liv og det noget du gør for dig selv og din fremtid. Og det er noget du skal huske på. At omlægge sit liv kan være en længere proces for nogle. Husk at du ikke skal fortvivle, eller miste modet, hvis vægten står stille nogle gange, så er kroppen bare lige ved at justere sig. Hvis du bliver ved -skal drømmevægten nok opnås, og mind dig selv om at det ikke er et 'her og nu' fix, men en investering i dit helbred og vejen til et sundere liv - på den lange bane!

Konsulent // Nupo

Tilbage til blog