Hormoner og overvægt
Vægttab

Hormoner og overvægt

Der er rigtig mange overvægtige, som har problemer ved at opnå et effektivt vægttab. Dette kan være grundet sygdom eller nedsat udskillelse af stofskiftehormoner fra skjoldbruskirtlen. Hvis du oplever, at vægten stiger, uden en stigning i dit kalorieindtag eller mindskning af fysisk aktivitet, kan det skyldes, at du har for lavt stofskifte. Omtrent 6% af alle kvinder er i behandling grundet lavt stofskifte, og er på livslang medicinering.

Sygdommen har flere symptomer, som vi alle periodevis kan have, i større eller mindre grad, uden reelt at have sygdommen. Symptomer på et lavt stofskifte kan eksempelvis være træthed, ændringer i hårets udseende og struktur, tør hud, ømhed i muskler og led, hævelser omkring øjnene, kuldeintolerance og langsomme reflekser.

Hvis du har et lavt stofskifte, hvilket har haft effekt på din vægt, er det ikke umuligt at tabe sig, men det kræver tålmodighed, da dit ugentlige vægttab formentlig vil være lavere end de fleste. Derfor er det vigtigt, at du ikke mister motivationen undervejs. Hvis du overvejer, at bruge Nupo’s VLCD-produkter i dit vægttabsforløb, skal du tale med din læge om det inden du går i gang. Skal du tabe dig på almindelig kost, kan det være en god idé, at få hjælp fra en diætist, da du skal indtage en kost, der dækker behovet for næringsstoffer, men samtidig også give dig et stort nok kalorieunderskud til at du taber dig.

Læs også: Den første uge af Nupo Diet - hvad skal jeg forvente?

Der gælder de samme betingelser for en overvægtig person, med for lavt stofskifte, som for en overvægtig person, der ikke har nogle sundhedsmæssige udfordringer. Du skal være i kalorieunderskud for at tabe dig. Er du ikke i kalorieunderskud, taber du dig ikke. Hvis du går tilbage til dine gamle vaner, når du har opnået din målvægt, tager du på igen. Når du er færdig med at tabe dig, vil der være en periode, hvor du skal vænne dig til at du kan indtage lidt flere kalorier end da du tabte dig, uden du tager på i vægt igen. Det tager tid både fysisk og psykisk at vænne sig til at skulle indtage flere kalorier igen. Hvis du ligeledes øger dit fysiske aktivitetsniveau, enten mens du taber dig eller når du er kommet i mål, får du lidt flere kalorier at gøre godt med og det kan være en stor hjælp når du skal vedligeholde din nye vægt og livsstil.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Tilbage til blog