Verificeret af Marianne Poulsen

Certificeret Certificeret kostvejleder

Få styr på vægten efter din graviditet
Vægttab

Få styr på vægten efter din graviditet

Det er helt naturligt at tage på i vægt, når du er gravid. I gennemsnit tager normalvægtige kvinder i Danmark omkring 12-15 kilo på i løbet af en graviditet.

De omtrent 12 kg er cirka fordelt på følgende måde: 3,5 kg er baby, 2 kg er fostervand, 2 kg er øgning af bryst og livmoder, 3 kg er ekstra vand i kroppen og de sidste 1,5 kg er øgning i fedtdepoterne. Tager du mere på end de 12 kg, er det sandsynligt, at du har øget dine fedtdepoter med mere end 1,5 kg. Det skal siges, at det er meget individuelt, hvor meget man tager på, og hvordan vægten fordeler sig.

Du har sikkert hørt, at du skal ”spise for to”, når du er gravid, men dit kaloriebehov bliver faktisk kun forøget med 200-300 kalorier pr. dag. I en skive rugbrød, med 5 g smør og to skiver ost, er der cirka 260 kalorier. Det er altså omtrent den daglige mængde mad, dit øgede kaloriebehov svarer til, mens du er gravid. Det er nemmere at forebygge overvægt under en graviditet, end det er at komme af med vægten efterfølgende.

Når du har født og gerne vil i dine yndlingsbukser igen, anbefales det, at du ikke går på en stram diæt, mens du stadig ammer, da dit daglige kaloriebehov i denne periode er ca. 600 kalorier større. For de fleste ammende kvinder, kan dette ekstra behov dog fint dækkes ved at tage fra depoterne, der er lagret under graviditeten. Betydende, at du sandsynligvis vil tabe dig langsomt, hvis du blot spiser normalt, sundt og varieret. Efter du har født og mens du ammer, er det ideelt at være fysisk aktiv ved at gå nogle lange ture med barnevognen.

Læs også: Fordele ved gang som motionsform

Når du er færdig med at amme, kan du med god samvittighed gå i gang med at tabe de sidste kilo. Det er en forudsætning, at du er i kalorieunderskud, når du skal tabe dig. Du kan også med fordel spise flere grøntsager og skære lidt i kulhydraterne – altså spise mindre mængder ris, pasta, (hvidt)brød og kartofler. Hvis du erstatter dine kulhydrater med grøntsager, vil du også automatisk indtage færre kalorier, da langt de fleste grøntsager ikke er nær så kalorietunge.

Sundhedskonsulent, NUPO.

Tilbage til blog